Ειδήσεις

17 μεγάλες αλλαγές στην καθημερινότητά μας

Τι αλλάζει στην καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών, εφ’ όσον ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης; Το νομοσχέδιο επιφέρει αρκετές αλλαγές στο χώρο των τροφίμων, του φαρμάκου, του βιβλίου, των καυσίμων και των οικοδομικών υλικών, ενώ βάζει ζητήματα και πάνω στον τουρισμό και στην καθημερινότητα και των καταναλωτών και των επαγγελματιών, που ασχολούνται με τους παραπάνω κλάδους. Μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι:
1 Θεσπίζονται πιλοτικά τουλάχιστον τρεις τουριστικές περιοχές, όπου η αργία της Κυριακής καταργείται.

* Οι τουριστικές περιοχές όπου θα εφαρμοστεί το μέτρο δεν έχουν προσδιοριστεί κι αναμένεται να υπάρξει διαβούλευση ανάμεσα σε τοπικούς εμπορικούς συλλόγους κ.ά. Εικάζεται ότι η διάταξη φωτογραφίζει νησιά στις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα κ.ά. Μέχρι στιγμής διαβούλευση με τους τουριστικούς φορείς δεν έχει γίνει.

* Αγνωστο παραμένει αν η αργία της Κυριακής, που σήμερα πληρώνεται με 75%, μ’ αυτή τη ρύθμιση θα πληρώνεται ή όχι.

* Επεκτείνεται η δυνατότητα διαδικτυακών τουριστικών γραφείων να παρέχουν όσες υπηρεσίες παρέχουν τα τουριστικά γραφεία με φυσική παρουσία.

2 Απελευθερώνεται το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων. Εφ’ όσον ψηφιστεί θα λειτουργούν έξι ημέρες της εβδομάδας πλην της Κυριακής και αλλάζει και ο θεσμός των εφημεριών.

* Τα φαρμακεία με το νέο πολυνομοσχέδιο θα μπορούν να λειτουργούν επιπλέον ώρες, πέρα από το ωράριο της εφημερίας. Αν τα φαρμακεία λειτουργούν όσες ώρες επιλέγει ο φαρμακοποιός χωρίς περαιτέρω δεσμεύσεις, δεν θα περιλαμβάνονται στη λίστα των εφημερευόντων.

* Διατηρούνται τα πληθυσμιακά κριτήρια, καταργούνται οι ελάχιστες αποστάσεις μεταξύ των φαρμακείων, ενώ επιτρέπεται σε φαρμακοποιούς να ιδρύουν ή να διευθύνουν πάνω από ένα φαρμακεία.

* Απελευθερώνονται προς τα κάτω οι τιμές των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ).

3 Προβλέπεται ρητά ότι βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής μπορούν να πωλούνται εξ αποστάσεως, δηλαδή μέσω Ιντερνετ. Ωστόσο, αυτό εγκυμονεί ιδιαίτερους κινδύνους για εφήβους, που μπορούν να παραγγέλνουν ανεξέλεγκτα.

4 Απελευθερώνονται οι τιμές των βιβλίων με εξαίρεση τα λογοτεχνικά. Η ενιαία τιμή ισχύει μόνο για την πρώτη έκδοση, με ανώτατο χρονικό όριο τα δύο χρόνια.

* Στα λογοτεχνικά βιβλία περιλαμβάνονται διηγήματα, νουβέλες, μυθιστορήματα, ποιήματα, δοκίμια, κριτικά δοκίμια, θεατρικά έργα, ταξιδιωτικά έργα, βιογραφίες. Στην έννοια του βιβλίου περιλαμβάνονται cd και dvd που αναπαράγουν το περιεχόμενο συγκεκριμένου βιβλίου, καθώς και τα ηλεκτρονικά βιβλία (e-book).

5 Μπέρδεμα εξακολουθεί να προκαλεί σε όλον τον τομέα τι είδους γάλα θα κυκλοφορεί στην αγορά, αν θα είναι νωπό, χωρίς παστερίωση ή με χαμηλή παστερίωση και πόσες ημέρες θα διαρκεί.

* Η ιστορία με το γάλα έχει προκαλέσει προφανώς πονοκέφαλο και στο ίδιο το υπουργείο Ανάπτυξης, αφού την ίδια μέρα, στο ίδιο μέιλ, στο ίδιο κείμενο υποστηρίζει δύο διαφορετικά πράγματα: ότι 2 ημερών θα υφίσταται παστερίωση (71,7 βαθμοί Κελσίου) κι αλλού ότι θα καταλήγει νωπό, δηλαδή χωρίς θερμική επεξεργασία στον καταναλωτή, ούτε καν θέρμισης.

* Στο σημείο 10, ως προς το γάλα, γράφει: «θεσπίζεται νέα κατηγορία γάλακτος, το γάλα ημέρας, που συσκευάζεται σε διάστημα 24 ωρών από το άρμεγμα και χωρίς τη διαδικασία της “θέρμισης”, που περιορίζει τη θρεπτική του αξία. Η διάρκεια συντήρησής του δεν θα υπερβαίνει τις δύο ημέρες από την ημερομηνία παστερίωσης».

* Το άνευ θερμικής επεξεργασίας γάλα είναι διαφορετικό κι επικίνδυνο για τους καταναλωτές, το γάλα με διαδικασία θέρμισης σημαίνει ότι έχουν αδρανοποιηθεί για ελάχιστο χρόνο τα μικρόβια αν υπάρχουν (δύο ημερών), αλλά δεν θεωρείται κατάλληλο για την αγορά, και το παστεριωμένο γάλα σημαίνει ότι έχει υποστεί θερμική επεξεργασία τουλάχιστον στους 71,7 βαθμούς Κελσίου.

* Στο τελικό κείμενο του πολυνομοσχεδίου κάνει λόγο για γάλα ημέρας (2 ημερών), γάλα παστεριωμένο, που η διάρκειά του θα είναι στην ευθύνη του παρασκευαστή (δεν λέει μέρες) και θ’ αναγράφεται πάνω στο κουτί, και ένα άλλο είδος γάλακτος που προσομοιάζει με το τωρινό γάλα υψηλής παστερίωσης, μεγαλύτερης διάρκειας. Αυτού του είδους τα γάλατα πρέπει να μπουν στο ψυγείο.

6 Θεσπίζεται Κώδικας Δεοντολογίας για την προστασία του καταναλωτή.

7 Παραμένει ο περιορισμός που προβλέπει ότι το 30% των θέσεων περιπτέρων να παραχωρούνται έπειτα από κλήρωση σε ΑμεΑ και πολύτεκνους με εισοδηματικά κριτήρια.

8 Καταργείται η διαδικασία γνωστοποίησης της χημικής σύνθεσης των απορρυπαντικών στο Γενικό Χημείο του Κράτους. Μπορεί τα κόστη κι η γραφειοκρατία να υπάρχουν και να στοιχίζουν, αλλά ποιος εγγυάται για τις αλλεργίες που μπορεί να προκαλέσει ένα απορρυπαντικό;

9 Καταργείται η απαγόρευση διενέργειας εκπτώσεων σε στοκατζίδικα/ outlet.

10 Ανώτατες τιμές πώλησης προβλέπονται για νερό, τοστ, τσάι, καφέ, σε συγκεκριμένα μέρη: αεροδρόμια, πλοία, γήπεδα, αρχαιολογικούς χώρους κ.ά.

11 Επιτρέπεται η πώληση ψωμιού απ’ όλα τα καταστήματα τροφίμων και ποτών, εφ’ όσον εφοδιαστούν με άδεια πρατηρίου και με την επιφύλαξη τήρησης των υγειονομικών διατάξεων και των διατάξεων σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων και την προστασία των καταναλωτών. Εξαιρούνται κρεοπωλεία, ψαράδικα, περίπτερα κ.ά.

12 Επιτρέπεται η διακίνηση ελαιολάδου σε συσκευασίες 10, 20, 25 και 50 λίτρων. Οι συσκευασίες αυτές αφορούν αποκλειστικά την κατανάλωση σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, καντίνες, γενικά τη μαζική εστίαση.

13 Καταργούνται οι περιορισμοί στη διακίνηση του πετρελαίου θέρμανσης από πωλητές χωρίς αποθηκευτικούς χώρους. Κατοχυρώνεται το δικαίωμα των πρατηριούχων να κάνουν εισαγωγές καυσίμων, ενώ αίρεται η απαγόρευση πώλησης πετρελαίου θέρμανσης από πρατήρια των εθνικών οδών. Βασική προϋπόθεση είναι στις εγκαταστάσεις διακίνησης καυσίμων να λειτουργεί σύστημα ελέγχου εισροών-εκροών.

14 Σταματά η υποχρέωση διακίνησης χύμα τσιμέντου από χώρες της Ε.Ε. μέσω των Κέντρων Διανομής υπό προϋποθέσεις. Ο εισαγωγέας μπορεί να τα διαθέτει απ’ ευθείας χωρίς το επιπλέον κόστος μεταφοράς στο κέντρο διανομής.

15 Καταργείται η υποχρέωση ύπαρξης χώρου στάθμευσης για τις εταιρείες φορτηγών Δημόσιας Χρήσης, παλιές και νέες.

16 Καταργούνται εισφορές υπέρ επικουρικών ασφαλιστικών ταμείων: Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Εταιρειών Τσιμέντων, Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Αρτοποιών.

17 Φόρος υπεραξίας για τα ακίνητα κατασκευής μετά το 1995.
Πηγή: enter.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου