Ευρύ πακέτο 11 μεταρρυθμίσεων για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, χωρίς όμως την περαιτέρω μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεων, προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μέσω της λίστας που πρέπει να καταθέσει η κυβέρνηση στους εκπροσώπους των «θεσμών».
Βασικός άξονας του σχεδιαζόμενου πακέτου είναι η συγχώνευση των ασφαλιστικών οργανισμών ακόμη και σε τρία ταμεία και η δημιουργία Ταμείου Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης, προχωρά με γοργούς ρυθμούς τη σύσταση του ταμείου και αναμένεται να καταθέσει ολοκληρωμένη και κοστολογημένη πρόταση.
Στο ταμείο θα μεταφερθεί όλη η εμπορεύσιμη κινητή και ακίνητη περιουσία του κράτους, συμπεριλαμβανομένης και της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων, αξίας 15,5 δισ. ευρώ, καθώς και τα δικαιώματα επί του φυσικού και του ορυκτού πλούτου της χώρας, αλλά και μέρος των προστίμων από παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας.
Ακόμη θα συμπεριληφθούν και παλαιοί πόροι, όπως, για παράδειγμα, του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ), που εκτιμάται σε 3,7 δισ. ευρώ. Η διοίκηση του ταμείου θα αναλάβει την αξιοποίηση της κινητής και της ακίνητης περιουσίας και των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων με επενδύσεις χαμηλού ρίσκου.
Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο δημιουργίας τριών ταμείων για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, χωρίς όμως περικοπή συντάξεων και παροχών, μετά την εκπόνηση νέων αναλογιστικών μελετών.
Στόχος του υπουργείου θα είναι η καλύτερη λειτουργία των ταμείων και η εξοικονόμηση προσωπικού για στελέχωση άλλων τομέων όπου είναι απαραίτητο, όπως στην ταχύτερη έκδοση συντάξεων.
real.gr