Το Βρετανικό Μουσείο προτείνει μακροχρόνιο δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα μετά την άρνηση της βρετανικής πλευράς στην πρόταση διαμεσολάβησης της Unesco για επίλυση του ζητήματος. Σε ένα γράμμα του προς τον Διεθνή Οργανισμό, ο Πρόεδρος των trustees του Βρετανικού Μουσείου, σερ Ρίτσαρντ Λάμπερτ, προσφέρθηκε να διενεργήσει απευθείας συζητήσεις με το Μουσείο Ακρόπολης σχετικά με τα Γλυπτά, σύμφωνα με την εφημερίδα The Independent. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι η Ελλάδα αρνείται κατηγορηματικά ακόμα και να συζητήσει αυτό το ενδεχόμενο, διότι αυτομάτως θα είναι σα να θεωρείται νόμιμη η κατοχή των Γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο.
«Το Βρετανικό Μουσείο πολλές φορές έχει δανείσει στην Ελλάδα…», ανέφερε ο σερ Λάμπερτ. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, οι άνθρωποι του Βρετανικού Μουσείου που κατέχει μέρος του γλυπτού διάκοσμου του Παρθενώνα έχουν εξαιρετική συνεργασία με ελληνικά Μουσεία και Πανεπιστήμια. Οι γνώμη των ανθρώπων του, ως εκ τούτου, είναι ότι η μελέτη των Γλυπτών του Παρθενώνα και η παρουσίασή τους σε όσο το δυνατόν ευρύτερο κοινό φωτίζουν όχι μόνο τα αρχαιοελληνικά επιτεύγματα αλλά και την επίδρασή τους παγκοσμίως.
Και η επιστολή καταλήγει: «Θα μπορούσαμε να προσκαλέσουμε συνεργάτες μας σε ελληνικά Μουσεία…. να ανακαλύψουν καινούργιους τρόπους ώστε ολόκληρος ο κόσμος να μπορεί να δει, να μελετήσει και να απολαύσει τα Γλυπτά του Παρθενώνα».
Τώρα υπάρχει μια νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα…
Εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου – ο οποίος δεν κατονομάζεται- δήλωσε στην εφημερίδα: «Αυτή (σ.σ. η κατηγορηματική άρνηση) είναι η θέση της Ελλάδας ( σ.σ. για τον μακροχρόνιο δανεισμό) όμως προφανώς θα ήταν υπέροχο αν το ξανασκέφτονταν. Αυτό είναι και το βασικό πνεύμα της επιστολής μας».Και προσέθεσε, μάλιστα, την παρακάτω φράση με νόημα: «Τώρα υπάρχει μια νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα».
Το ρεπορτάζ περιέχει και την αναφορά που είχε κάνει προεκλογικά ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας πως επιθυμεί το ίδιο την ανακούφιση από τα χρέη, και την επανένωση των Γλυπτών. Το ρεπορτάζ περιέχει και δήλωση πηγής του υπουργείου Πολιτισμού που τονίζει πως δεν αποκλείεται η Ελλάδα να κάνει μια νέα προσπάθεια έναρξης διαβουλεύσεων με διαιτητή την UNESCO.
Η κοινή γνώμη της Μ. Βρετανίας επιθυμεί επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα
Στο το ίδιο δημοσίευμα, ωστόσο, σημειώνεται πως οι δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει στη Μεγάλη Βρετανία δείχνουν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της κοινής γνώμης συμφωνεί ότι τα Γλυπτά πρέπει να επιστρέψουν στην Αθήνα.
thetoc.gr