Ειδήσεις

Σβήνουν πρόστιμα για φορολογικές απάτες και λαθρεμπόριο

Η κυβέρνηση υπό το βάρος των άδειων κρατικών ταμείων προχωρά σε διαγραφές προστίμων και προσαυξήσεων για όσους έχουν πραγματοποιήσει σοβαρές παραβάσεις φοροδιαφυγής.

Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της Παρασκευής, την πρώτη που υπέγραψε το υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης, ουσιαστικά η ρύθμιση – εξπρές που έληξε στις 27 Μαρτίου όχι μόνο παρατείνεται έως τις 26 Μαϊου, αλλά και γίνεται άκρως πιο ευνοϊκή για όσους χρωστούν καθώς δίνεται συγχωροχάρτι σε όσους έχουν ουσιαστικά ζημιώσει το δημόσιο με μη καταβολή φόρων που εισέπραξαν για λογαριασμό του δημοσίου, όπως είναι για παράδειγμα ο ΦΠΑ και οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης καπνών και καυσίμων.

Η πράξη ορίζει ότι με τη ρύθμιση των 100 δόσεων μπορούν να διαγραφούν έως και 100% τα πρόστιμα και οι πρόσθετοι φόροι που έχουν επιβληθεί σε εφαρμογή του νόμου 2523/97, δηλαδή του νόμου που αφορά στο ποινολόγιο της εφορίας για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Ας δούμε μερικά παραδείγματα. Φορολογούμενος δεν απέδωσε ΦΠΑ ύψους 10.000 ευρώ και εντοπίσθηκε μετά από διάστημα δυο ετών. Για κάθε μήνα καθυστέρησης του επιβάλλεται προσαύξηση 3,5% του ποσού που δεν απέδωσε, δηλαδή για τα δυο έτη που δεν απέδωσε τον φόρο του επιβάλλονται προσαυξήσεις ύψους 8.400 ευρώ. Συνολικά με την ολοκλήρωση του ελέγχου του βεβαιώνεται δηλαδή το ποσό των 18.400 ευρώ. Από την ημέρα της βεβαίωσης αρχίζουν να τρέχουν και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

Με την παράταση και διεύρυνση της ρύθμισης – εξπρές ο οφειλέτης που μπορεί από την αρχική υποχρέωση απόδοσης του φόρου να έχουν περάσει και δέκα χρόνια, έχει τη δυνατότητα να εξοφλήσει μόνο το αρχικό ποσό του ΦΠΑ ύψους 10.000 ευρώ και να διαγράψει όλο το υπόλοιπο ποσό των προστίμων και προσαυξήσεων.

Μεγάλες είναι και οι διαγραφές στις περιπτώσεις λαθρεμπορίου όπου στον παραβάτη έχουν βεβαιωθεί πρόστιμα και προσαυξήσεις για μη απόδοση Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης.

Στο υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι η ελαστικοποίηση της ρύθμισης των 100 δόσεων σε αυτό το βαθμό είναι μια ρεαλιστική επιλογή καθώς η εισπραξιμότητα από τους φόρους, τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις των φορολογικών παραβάσεων είναι ουσιαστικά μηδενικό καθώς ελάχιστοι τελικά πληρώνουν.

Το ερώτημα βέβαια είναι το τι μήνυμα μεταδίδεται στην αγορά όχι όταν διευκολύνεται κάποιος ο οποίος είχε πραγματικά μια δυσκολία, αλλά όσοι σκοπίμως προχώρησαν σε φορολογικές απάτες (π.χ. έκδοση πλαστών και εικονικών τιμολογίων) ή λαθρεμπόριο για να πλουτίσουν σε βάρος της κοινωνίας.

Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι η πρωτοφανώς χαριστική ρύθμιση έχει σχέση και με τις ταμειακές ανάγκες του δημοσίου που βρίσκονται στο κόκκινο και το υπουργείο Οικονομικών χρειάζεται ακόμη και το τελευταίο ευρώ προκειμένου να πληρώνει μισθούς, συντάξεις και να εξυπηρετεί το δημόσιο χρέος.

Πηγή:capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου