Δημήτρης Γάκης στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής: «Σε κάθε αναπτυξιακό σχέδιο πρέπει, να λαμβάνουμε υπόψη τα διαφορετικά δεδομένα μεταξύ των Περιφερειών, έτσι ώστε οι λιγότερο ευνοημένες περιοχές να λαμβάνουν τις οικονομικές, θεσμικές και κοινωνικές ενισχύσεις, που πραγματικά τους αναλογούν»
Για την ανάγκη ενεργοποίησης των μηχανισμών χάραξης περιφερειακής πολιτικής και το ρόλο που καλείται να έχει στη διαδικασία ανάδειξης και προώθησης έργων κοινωνικής συνοχής η Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής, μίλησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών, Δημήτρης Γάκης, στη συζήτηση για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, τη Τρίτη 29.03.16 στη Βουλή. Το Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης για την περίοδο 2015-2019, παρουσίασε στην Επιτροπή ο Περιφερειάρχης κ. Γεώργιος Παυλίδης.
O Δημήτρης Γάκης, κατέθεσε στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής την πρόταση, ώστε η Έκθεση σκίτσων για το προσφυγικό, η εικαστική πρωτοβουλία πολιτισμού και ανθρωπιάς για το προσφυγικό που ξεκίνησε απ’ το Νότιο Αιγαίο, να γίνει υπόθεση όλων των Ελληνικών Περιφερειών. Ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Γεώργιος Παυλίδης, με ιδιαίτερη χαρά, αγκάλιασε την πρωτοβουλία, αποδεχόμενος την πρόταση να φιλοξενήσει «το Μετέωρο Βήμα» – ο τίτλος της Έκθεσης – στην Περιφέρεια του. Υπενθυμίζεται, ότι η Έκθεση αλληλεγγύης και πολιτισμού που είναι αφιερωμένη στο προσφυγικό ζήτημα με έχει σαν στόχο να προβάλλει μέσα από τα έργα 28 Ελλήνων σκιτσογράφων το πραγματικό πρόσωπο αξιών των νησιωτών, των Ελλήνων, των λαών της Ευρώπης, σε όλο τον πλανήτη.
Ο «μίνι» απολογισμός για τις μέχρι σήμερα (έξη τον αριθμό) συνεδριάσεις της Επιτροπής Περιφερειών με τη συγκεκριμένη αναπτυξιακή θεματολογία, είπε ο Δημήτρης Γάκης, «ανέδειξε τον κρίσιμο ρόλο της Επιτροπής Περιφερειών, τόσο σε σχέση με τη διατύπωση προτάσεων προς την Κυβέρνηση, όσο και στη διασύνδεση της Κυβέρνησης μέσω της Επιτροπής Περιφερειών με τις τοπικές κοινωνίες σε θέματα περιφερειακής ανάπτυξης, διορθωτικών μεταρρυθμίσεων και προγραμμάτων κοινωνικής συνοχής, καθώς και στην παρακολούθηση της εφαρμογής καλών πρακτικών που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες από τις περιφερειακές ανισότητες σε εθνικό επίπεδο».
«Οι συζητήσεις στην Επιτροπή Περιφερειών για τον στρατηγικό σχεδιασμό τους, έδωσαν, δίνουν και θα συνεχίσουν να δίνουν επιχειρήματα και στηρίγματα στις Περιφερειακές Αρχές, αλλά και στο δικό μας έργο για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό και για τα έργα κοινωνικής συνοχής για την υλοποίηση προγραμμάτων σε τοπικό επίπεδο. Σε δράσεις που στοχεύουν στην επιτάχυνση των ενεργειών για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας και την αύξηση της απασχόλησης, ιδιαίτερα για την αξιοποίηση προγραμμάτων που αφορούν στις φτωχότερες και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές», υπογράμμισε ο βουλευτής Δωδεκανήσου.
Ο Δημήτρης Γάκης σημείωσε στην εισαγωγική του ομιλία, ότι «… διεκδικούμε και επεξεργαζόμαστε προτάσεις, ώστε στο πλαίσιο είτε του νέου αναπτυξιακού νόμου, είτε στη δημιουργία των νέων αναπτυξιακών ταμείων, να λαμβάνονται ειδικές μέριμνες, που να ενισχύουν τον ανταγωνισμό, την επιχειρηματικότητα και την οικονομία, ειδικά, στις λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές όπως είναι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Για να αναπτύξει τη στρατηγική της για βιώσιμη ανάπτυξη, με έργα που να δίνουν προτεραιότητα σε τομείς, που χαρακτηρίζονται από την εξωστρέφεια, την καινοτομία και τη δημιουργία υποδομών και νέων θέσεων εργασίας, ώστε να έρθουν οι ανισότητες ανάπτυξης και να επιτευχθεί ο στρατηγικός στόχος της Περιφέρειας για το 2015-2019».
Τέλος, ο βουλευτής Δωδεκανήσου, τόνισε την ανάγκη της ακτοπλοϊκής διασύνδεσης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης με το Νότιο Αιγαίο, ενός μεταφορικού και αναπτυξιακού άξονα Βορρά – Νότου που θα τονώσει, πέραν των άλλων προφανών οφελών, τόσο τον τουρισμό όσο και το εμπόριο μεταξύ των δύο περιφερειών.