Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταρχάς συμφωνήσει με τους δανειστές σε εργασιακά, μειώσεις συντάξεων καθώς και στην πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στο πλαίσιο της β’ αξιολόγησης, όπως ανέφεραν πηγές στο Reuters το πρωί της Τετάρτης.
Οπως αναφέρει το πρακτορείο επικαλούμενο δύο αξιωματούχους η Ελλάδα θα μειώσει τις συνταξιοδοτικές δαπάνες μέχρι ένα τοις εκατό του ΑΕΠ το 2019, ενώ το όριο του αφορολόγητου θα μειωθεί περίπου στις 6.000 ευρώ προειμένου να κερδίσει άλλο 1% του ΑΕΠ.
Οσον αφορά στις εργασιακές μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα δεν θα αναγκαστεί να ελευθερώσει περαιτέρω μαζικές απολύσεις, όπως αρχικά ζητούσε το ΔΝΤ, δήλωσαν αξιωματούχοι, ενώ οι συλλογικές διαπραγματεύσεις θα επανεκκινήσουν μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018.
Αναφορικά με τη ΔΕΗ η συμφωνία προβλέπει να ξεκινήσει διαδικασία πώλησης του 40% των λιγνιτικών μονάδων.
Δεν επιβεβαιώνουν
το δημοσίευμα Αθήνα
και Κομισιόν
Όταν θα έχουμε συμφωνία θα το μάθετε επισήμως σχολίασε κυβερνητική πηγή, με αφορμή το δημοσίευμα του Reuters, σύμφωνα με το οποίο “οι δανειστές και η Αθήνα κατέληξαν σε συμφωνία για σημαντικές εργασιακές μεταρρυθμίσεις και μειώσεις συντάξεων στις συνομιλίες για την αξιολόγηση του προγράμματος στήριξης”.
Συγκεκριμένα, η ίδια πηγή σημείωνε: “Ουδέν σχόλιον. Όταν κλείσει η συμφωνία, θα το μάθετε επισήμως και όχι από τη διαρροή “.
Το δημοσίευμα του Reuters δεν επιβεβαίωsε ούτε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Ανίκα Μπράιτχαρτ, ερωτηθείσα σχετικώς κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες.
«Δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Ωστόσο, σύμφωνα με πηγή της ευρωζώνης, φαίνεται να υπάρχει κάποια κινητικότητα τις τελευταίες ώρες, αν και υπενθυμίζει πως «τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι όλα να έχουν συμφωνηθεί». Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ίδια πηγή, προκειμένου «να προλάβουμε» μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Eurogroup της 7ης Απριλίου, είναι αναγκαίο να υπάρξει μια συμφωνία επί της αρχής μέχρι το αυριανό EuroWorking Group, «δηλαδή να έχουμε κάτι σήμερα ή αύριο το πρωί». Με αυτόν το τρόπο θα μπορέσουν να επιστρέψουν οι επικεφαλής της αποστολής στην Αθήνα και θα υπάρχει το απαραίτητο χρονικό διάστημα μέχρι το Eurogroup για την ολοκλήρωση και των τελευταίων λεπτομερειών της τεχνικής συμφωνίας.
Επιχείρηση συσπείρωσης στο κυβερνητικό στρατόπεδο
Ο κύβος ερρίφθη εκ μέρους του Μεγάρου Μαξίμου για το κλείσιμο της συμφωνίας με τους δανειστές και ενόψει των μέτρων που θα πρέπει να ψηφιστούν, τηρούνται χαμηλοί τόνοι και αποφεύγονται οι εσωκομματικές αντιπαραθέσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, μέχρι και το «αντάρτικο» του Πάνου Σκουρλέτη περνά… «απαρατήρητο».
O Αλέξης Τσίπρας έχει δώσει σχετική οδηγία στους συνεργάτες του και οι όποιες διαφοροποιήσεις ή διαφωνίες επιχειρούνται να ξεπεραστούν με τον πλέον ήπιο τρόπο, με στόχο την κυβερνητική και κομματική συσπείρωση.
O πρωθυπουργός φέρεται να έχει πει σε συνομιλητές του ότι αναγνωρίζει τις δυσκολίες της συμφωνίας και τα ηθικά διλήμματα που μπορεί να έχουν οι βουλευτές της συμπολίτευσης, προσθέτοντας ωστόσο πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι από τη στιγμή που μπορεί να την υποστηρίξει ο ίδιος μπορούν να τη στηρίξουν όλοι – υπονοώντας ότι ουδείς έχει κάποιο προνόμιο ευαισθησίας έναντι των υπολοίπων.
Το πρωθυπουργικό επιτελείο δεν θέλησε να σχολιάσει την τελευταία παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ, ή της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνιας Σβίγκου ότι η επιχείρηση δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί, ή της Τασίας Χριστοδουλοπούλου, η οποία σχολίασε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει μία κακή συμφωνία.
Συνεργάτες του κ. Τσίπρα αναφέρουν ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος να μαλώνουμε για μία θεωρητική συμφωνία», αναγνωρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι όταν το πακέτο της τεχνικής συμφωνίας θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή, θα είναι αναπόφευκτοι οι εσωτερικοί κραδασμοί.
Πιστεύουν όμως ότι οι εντυπώσεις μπορούν να μετριαστούν πρωτίστως με τα αντίμετρα που θα προκαλέσουν τη λεγόμενη δημοσιονομική ισορροπία.
Η «ψυχολογική υποστήριξη» των βουλευτών έχει ήδη ξεκινήσει και δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα Πέμπτη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα ενημερώσει για το περίγραμμα της συμφωνίας τους βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.
Ήδη ο υπουργός Οικονομικών έχει κάνει μία πρώτη ενημέρωση σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ λεπτομέρειες θα δοθούν και όταν υπάρξει κάτι πιο απτό.
Τζανακόπουλος:
Τα εργασιακά θα είναι τόσο ευχάριστα που θα χαρούμε
να τα νομοθετήσουμε
Έχω την εντύπωση πως θα οδηγηθούμε σε κάτι θετικό, αλλά τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί, εάν δεν συμφωνηθούν όλα, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και συνέστησε «λίγο ακόμη υπομονή, λίγες ημέρες, για να δούμε ολόκληρη την συμφωνία».
Εκ μέρους των δανειστών έχει ακουστεί η ημερομηνία της 7ης Απριλίου, εγώ δεν θέλω να μπω σε λογική χρονοδιαγράμματος, είπε.
Όσον αφορά στα θέματα που απομένουν για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, ο κύριος Τζανακόπουλος είπε:
-Στα εργασιακά έχουμε πει ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε ούτε στις ομαδικές απολύσεις, ούτε στο lock out. Τα ανοιχτά θέματα είναι σημαντικά, και τεχνικά και συμβολικά, οπότε θα πρέπει να περιμένουμε την συνολική συμφωνία. Τα εργασιακά, έχω την εκτίμηση ότι θα είναι τόσο θετικά που θα χαρούμε να τα νομοθετήσουμε, πρόσθεσε λίγο αργότερα.
-Προσπαθούμε να βρούμε τον καταλληλότερο τρόπο για μία ήπια προσαρμογή στο συνταξιοδοτικό, αλλά δεν θα κάνω σχόλια για τα επιμέρους ζητήματα.
-Στην Ενέργεια, υπάρχει μια διαφωνία για το πότε θα αποφασιστεί αν πέτυχαν ή όχι τα ΝΟΜΕ. Η θέση μας είναι ότι πρέπει να υπερασπιστούμε τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ και σε αυτό είμαστε απολύτως συμπαγείς.
«Το κόμμα είναι απολύτως συμπαγές και σε επιμέρους ζητήματα έχει ο καθένας τη δυνατότητα να λέει την άποψή του, αρκεί να ακολουθεί την συλλογική απόφαση», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφορικά με τις εσωκομματικές αντιδράσεις που ακούγονται.
Η χρονική σειρά των γεγονότων, είπε ο κύριος Τζανακόπουλος, είναι τεχνική συμφωνία πρώτα, μετά διαπραγμάτευση για το χρέος και τέλος νομοθέτηση του κύριου όγκου των συμφωνηθέντων. Ανάμεσα ίσως νομοθετηθούν δευτερεύουσας σημασίας θέματα, όπως ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ακόμα δεν έχει καταλήξει τίποτα και ο κύριος όγκος των συμφωνηθέντων θα ψηφιστεί εφόσον έχουμε συνολική συμφωνία, επανέλαβε.
Σχολιάζοντας το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt για άρνηση της Γερμανίας σε ενδεχόμενο πάγωμα των επιτοκίων του ελληνικού χρέους, ο κύριος Τζανακόπουλος είπε: «δεν μας είπε κάτι καινούριο η Χάντελσμπλατ, η ρύθμιση του ελληνικού χρέους μπορεί να γίνει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Αυτό που θα συζητηθεί μετά το SLA είναι η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για μετά το 2018».
Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι ο κύριος Σημίτης συντάσσεται πλήρως με τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας και ενώ ήταν ο άνθρωπος που έβλεπε τις μίζες να περνούν, δεν είπε τίποτα για αυτό, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για την συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού.
Ο κύριος Στουρνάρας μιλά για την πορεία της οικονομίας σαν να μην είχε καμία σχέση και θα πρέπει να αποφεύγει την πολιτικολογία, να μιλά όσο πιο τεχνικά γίνεται, είπε ακόμα για τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.