Οι Ρώσοι τουρίστες θα είναι από αυτούς που θα ενισχύσουν τα έσοδα του ελληνικού τουρισμού φέτος, μετά τη μείωση της περυσινής χρονιάς κατά 878 εκατ. ευρώ, φθάνοντας συνολικά τα 13,2 δισ. ευρώ.
Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι τουριστικοί φορείς, οι οποίοι προβλέπουν ότι η ανάκαμψη της ρωσικής αγοράς με αύξηση αφίξεων από Ρωσία φέτος έως 1 εκατ. μπορεί να παίξει θετικό ρόλο ειδικά για την ανάκαμψη της Μέσης κατά Κεφαλή Δαπάνης (ΜΚΔ) λόγω των βελτιωμένων οικονομικών συνθηκών στην Ρωσία και της ανατίμησης του ρουβλιού έναντι του ευρώ κατά περίπου 30% τον τελευταίο χρόνο.
Ενδεικτικά, η Mouzenidis Travel, η οποία διακινεί μεγάλο αριθμό Ρώσων τουριστών στη χώρα μας, έχει δεί μέχρι στιγμής αύξηση των προκρατήσεων για Ελλάδα σε ποσοστό 400% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, ποσοστό ενδεικτικό της μεγάλης ζήτησης που παρουσιάζουν αυτή την στιγμή οι ελληνικοί προορισμοί.
Οπως επισημαίνεται στο μηνιαίο στατιστικό δελτίο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων εάν η Μέση κατά Κεφαλή Δαπάνη επανακάμψει, έστω και μερικώς, προς τα υψηλότερα επίπεδα του 2015, τα συνολικά έσοδα για τον ελληνικό τουρισμό αναμένεται να κινηθούν σε νέο επίπεδο ρεκόρ, 14,2 έως 14,5 δισ. ευρώ.
Συνολικά, στο ξεκίνημα μιας χρονιάς με έντονα στοιχεία αβεβαιότητας τόσο λόγω της μη έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, όσο και λόγω των ευρύτερων διεθνών γεωπολιτικών εξελίξεων, τα μηνύματα για τον ελληνικό τουρισμό είναι θετικά. «Η αρχική εκτίμησή μας για το 2017 είναι για περαιτέρω αύξηση των αφίξεων ταξιδιωτών από 24,8 εκατ. σε 26 εκατ. Συμπεριλαμβανομένης και της κρουαζιέρας, οι συνολικές αφίξεις αναμένονται περί τα 28 εκατ.», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Οι αισιόδοξες αυτές προβλέψεις οι οποίες επιβεβαιώνονται και από τα στοιχεία που δημοσιεύουν οι μεγαλύτεροι tour operators, βασίζονται α) στην αυξημένη ζήτηση αεροπορικών δρομολογίων προς Ελλάδα για την θερινή σεζόν 2017, β) στις βελτιωμένες συνθήκες καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις αγορές του ελληνικού τουρισμού – με μοναδικές εξαιρέσεις την Ιταλία και την Βρετανία – και γ) στις εκτιμήσεις διεθνώς (ΙΡΚ και Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού) για περαιτέρω ανάπτυξη του διεθνούς τουρισμού.
Από την πλευρά του ο ΠΟΤ εκτιμά ότι οι θετικές επιδόσεις του ευρωπαϊκού τουρισμού θα συνεχισθούν κι εφέτος, ενώ πέρυσι, οι διεθνείς αφίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκαν κατά 4%, φθάνοντας τα 500 εκατ. επισκέπτες ή το 40% επί του συνόλου σε όλο τον κόσμο, σηματοδοτώντας την έβδομη συνεχή χρονιά ανόδου.
Τα θετικά και τα αρνητικά νέα
Στα θετικά νέα της προηγούμενης περιόδου για τον τουρισμό περιλαμβάνονται η ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων για την μεταβίβαση της λειτουργίας των αεροδρομίων στην Fraport καθώς και η ανακοίνωση της τελευταίας για την υπογραφή 2 συμβάσεων για την ανακαίνιση και επέκταση των 14 αεροδρομίων. Επίσης, δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης ξενοδοχείων παγκοσμίως, η Wyndham και η Accor, ανακοίνωσαν την υπογραφή συμβάσεων για λειτουργία νέων μονάδων στην Ελλάδα. Τέλος, η βρετανική Telegraph περιέλαβε το Μουσείο Ακρόπολης και το Μουσείο Μπενάκη στα 41 πιο εντυπωσιακά μουσεία στον κόσμο μαζί με διάσημα μουσεία όπως το ΜΟΜΑ, Λούβρο, Πράντο, Victoria & Albert κλπ.
Ευρύτερα, η συνεχιζόμενη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της 2 ης αξιολόγησης δημιουργεί τριγμούς στην εύθραυστη ανάκαμψη αφού το 4 ο 3μηνο παρουσιάστηκε μεγάλη πτώση των επενδύσεων και των αποθεμάτων που οδήγησε σε μηδενισμό του συνολικού ρυθμού ανάκαμψης του ΑΕΠ ενώ από τον Ιανουάριο παρατηρείται και πάλι εκροή καταθέσεων (ύψους € 4 δισ.) που οδήγησε σε αύξηση του ELA μετά από περισσότερους από 18 μήνες. Από την άλλη πλευρά, η υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων συνεχίζεται. Σύμφωνα μάλιστα με το Reuters, η Eurostat εκτιμά το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 μεταξύ 2% και 3%, ενώ οι ήδη νομοθετημένες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό αναμένεται να προσθέσουν μεταξύ 1,5% και 2,5% του ΑΕΠ, καθιστώντας τον στόχο 3,5% για το 2018 εφικτό και τη λήψη περαιτέρω δημοσιονομικών μέτρων περιττή (και επιβαρυντική για την οικονομία), ιδιαίτερα εφόσον ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και η οικονομία επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης
newmoney.gr