Η πρωτοβουλία των Διαμαντοπούλου- Φλωρίδη- Ραγκούση ανακοίνωσε τη μετατροπή της σε πολιτική κίνηση- πρόπλασμα νέου κόμματος, παρουσία Θεοδωράκη, Καμίνη, Γιαννίτση, Χριστοδουλάκη, Ψαριανού και Δανέλλη. Τι είπαν για τις κυβερνήσεις συνεργασίας. Ποιες προτάσεις παρουσίασαν
Σε πολιτική κίνηση μετεξελίσσεται η πρωτοβουλία της Άννας Διαμαντοπούλου, του Γιάννη Ραγκούση και του Γιώργου Φλωρίδη, «Ώρα Αποφάσεων», όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο σε εκδήλωση που πραγματοποιείται στην Αθήνα.
Στην εκδήλωση συμμετέχουν σύμφωνα με τους διοργανωτές περίπου 1.000 άτομα, ανάμεσά τους ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης και οι βουλευτές του Ποταμιού Γρηγόρης Ψαριανός και Σπύρος Δανέλλης, στελέχη από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, πρώην στελέχη της εκσυγχρονιστικής πτέρυγας του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργοί, μεταξύ των οποίων ο Τάσος Γιαννίτσης και ο Νίκος Χριστοδουλάκης, καθώς και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.
Τα ιδρυτικά στελέχη της Κίνησης Άννα Διαμαντοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης και Γιώργος Φλωρίδης πραγματοποίησαν κεντρικές πολιτικές ομιλίες ενώ την εκδήλωση χαιρέτισε ο Γιάννης Μεϊμάρογλου, ως συντονιστής της Επιτροπής Διαλόγου του Ποταμιού.
«Σήμερα κάνουμε το επόμενο βήμα. Μετατρέπουμε την «Ώρα Αποφάσεων» σε πολιτική κίνηση-πρόπλασμα ενός νέου μεγάλου προοδευτικού αξιόμαχου πολιτικού σχηματισμού», ανέφερε το ιδρυτικό κείμενο που αναγνώσθηκε.Παρουσιάστηκε το λογότυπο της κίνησης με τον πλήρη τίτλο : « Ώρα Αποφάσεων για το επόμενο κύμα Προόδου» και το αρτικόλεξο Ωρ.Α .
Οι τρεις ομιλητές αποσαφήνισαν την πολιτική τους προέλευση ως εξής: “Προερχόμαστε από τις μεταρρυθμιστικές αναλαμπές και ενάρετες συμπεριφορές του κύκλου της μεταπολίτευσης που άφησαν επιτεύγματα και τώρα πρέπει σαν ρίζες να μπολιαστούν για να δημιουργηθούν οι βλαστοί του επόμενου κύματος για την πρόοδο. Συναντιόμαστε με νέες δυνάμεις δημιουργίας, που εμφανίζονται κατά κανόνα εκτός των παραδοσιακών δομών των υπαρχόντων κομμάτων τα οποία, αφού λεηλατήθηκαν, τώρα έχουν συμβιβαστεί με τον λαϊκισμό, αδυνατούν να ενσωματώσουν το καινούργιο και ανεπαρκούν να εμπνεύσουν το επόμενο”.
Όρισαν ως βασικές πτυχές της πολιτικής τους την εμπιστοσύνη, τη στροφή στην παραγωγική δουλειά, που σημαίνει έμπρακτη άρνηση του παρασιτικού καταναλωτικού πρότυπου με δανεικά, και την προτεραιότητα στην είσοδο νέων ανθρώπων στην παραγωγή και στην πολιτική.
Ως προς το πως θα παρέμβουν στο πολιτικό σκηνικό είπαν:
“Η μεγάλη πρόκληση της εποχής μας είναι η συγκρότηση και η νίκη του επόμενου κινήματος προόδου πάνω στις δυνάμεις του κυβερνητικού εθνικολαϊκισμού των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, του παρασιτισμού και της συντήρησης .Διεκδικούμε διακυβέρνηση προοδευτικών μεταρρυθμίσεων προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων, με ελληνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση.
Η επανατοποθέτηση της ριζικής αντίθεσης πρόοδος –συντήρηση αποκτά κεντρική σημασία. Να μη δοθεί λευκή επιταγή στη συντηρητική ΝΔ
Η κίνηση «Ώρα Αποφάσεων για το επόμενο κύμα Προόδου» πιστεύει σε αυτά τα προτάγματα και θα συνεχίσει ν’ αγωνίζεται μαζί με την προοδευτική κοινωνία μέχρι την ολοκληρωμένη αποτύπωσή τους σ’ ένα Νέο και Ενιαίο Προοδευτικό Κόμμα.
Όλα τα μεγάλα και φλέγοντα θέματα από το φορολογικό ως την παιδεία και το ασφαλιστικό ως την υγεία , ότι είναι αναγκαίο για ένα πλαίσιο μεταρρυθμιστικής συμφωνίας μιας ενδεχόμενης κυβέρνησης συνεργασίας ως προοδευτική οπτική και θέση, θα επεξεργαστεί και θα κοστολογηθεί. Έτσι, αντιλαμβανόμαστε την πραγματική και όχι αφοριστική διάκριση προόδου και συντήρησης.”
Τα επόμενα βήματα
Στην εκδήλωση ανακοινώθηκαν και οι επόμενες οργανωτικές πρωτοβουλίες:
-Άνοιγμα μητρώου μελών από αύριο και αυτοοργάνωση με εγγραφή στην ιστοσελίδα της «Ώρας Αποφάσεων».
-Διήμερη σύγκλιση της αρχικής Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής για τη διαμόρφωση του οδικού χάρτη στις 29 Απριλίου
-Τη δημόσια και συμμετοχική εκπόνηση σχεδίων εργασίας και θέσεων του επόμενου κύματος προοδευτικών αλλαγών.
– Με τη σύσταση Επιστημονικής Επιτροπής επίβλεψης- Συντονιστικής Γραμματείας οργάνωσης του διαλόγου- Οργανωτική Επιτροπή διημερίδας για κάθε θέμα.
– Μάιο και Ιούνιο επεξεργασία θεματολογίας για τους νέους (εργασία, ασφάλιση, δικαιώματα) και το πολιτικό σύστημα-διοίκηση
– Σεπτέμβριο- Οκτώβριο για την Οικονομία και το Ανάπτυξη.
-Νέες συγκεντρώσεις σε πόλεις και την Αττική με τη συμμετοχή των νέων δικτύων που θα διαμορφώνουν τα μέλη.
-Ως συμβολική ανάδειξη των προτεραιοτήτων ως πρώτη οργανωτική επιλογή τίθεται η συγκρότηση Συντονιστικής Ομάδας και Δικτύου νέο-μεταναστών ( brain drainers) με στόχο την επικοινωνία , την καταγραφή των εμπειριών και αναγκών, τη διεκδίκηση ψήφου και τις προϋποθέσεις επιστροφής.
Παρουσίασαν προτάσεις πάνω σε τρεις βασικούς άξονες για την έξοδο από την κρίση:
*Όχι στην παράταση των μνημονίων
*Τέλος στο «εξαιρετικά μη βιώσιμο» ελληνικό χρέος
*Ναι σε ένα σχέδιο διάσωσης της παραγωγικής βάσης
Ειδικότερα για τη διάσωση της παραγωγής πρότειναν:
Καθολική αποφορολόγηση της παραγωγικής διαδικασίας
Όχι ΕΝΦΙΑ στα κτίρια των παραγωγικών μονάδων
Ανταγωνιστικός ΦΠΑ στον Τουρισμό, στα αγροεφόδια
Φόροι στα κέρδη, στα μερίσματα, στην κατανάλωση
Το πλεόνασμα στους νέους, στους ιδιωτικούς υπαλλήλους, στους ανέργους και στις παραγωγικές δυνάμεις
Η Ελλάδα που παράγει μέσα παραγωγής – υψηλής τεχνολογίας – από σπόρους μέχρι νέο λογισμικό και ρομπότ (με κατοχύρωση πατέντας)
7% Φορολογικός Συντελεστής – 200.000 θέσεις εργασίας (0% για τα δύο πρώτα χρόνια)
Συμμετοχή των εργαζομένων στα κέρδη
Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις – Καινοτομία:
Αλλαγή του μοντέλου χρηματοδότησης της καινοτομίας σε συνεργασία με Διεθνή Venture Capital και όχι μέσω των Υπουργείων
Πρότειναν επίσης συνταγματικό STOP χρέους, δηλαδή στο Σύνταγμα να καθοριστεί ένα ανώτατο όριο εξωτερικού δανεισμού
Για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια πρότειναν δόσεις αποπληρωμής για δέκα χρόνια με βάση τη σημερινή αξία του ακινήτου.
Πρότειναν επίσης τη μείωση των συνολικών ασφαλιστικών εισφορών από 27% στο 16% και κανένας να μη συνταξιοδοτείται πριν τα 65 έτη.
Για το προσφυγικό πρότειναν υποχρεωτική κατανομή των προσφύγων σε όλες τις χώρες και Ταμείο για τους Πρόσφυγες που θα χρηματοδοτηθεί από ελάχιστη επιβάρυνση σε όλες τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές της Ε.Ε.
Με στόχο μία νέα σχέση εμπιστοσύνης πολιτών – πολιτικής πρότειναν:
Βουλή 200 βουλευτών
Μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες
Ασυμβίβαστο Υπουργού – Βουλευτή
Αμοιβή βουλευτή ίδια με του Πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας
news247.gr