Ειδήσεις

Κουρουμπλής: ΕΔΕ για το ναυάγιο στο Αγαθονήσι – ΛΣ: Όλα έγιναν όπως έπρεπε

Διάσταση μεταξύ φυσικής και πολιτικής ηγεσίας ενώ ξεκίνησαν οι ετήσιες κρίσεις του Σώματος

Αίσθηση προκάλεσε η ανακοίνωση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή το απόγευμα της Πέμπτης για εντολή του για περαιτέρω διερεύνηση του ναυαγίου στο Αγαθονήσι από την αρμόδια Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων ένα 24ωρο μετά την έκδοση δελτίου Τύπου από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή που ανέφερε πως όλα έγιναν έτσι όπως έπρεπε.

Όπως έλεγαν δεικτικά στελέχη του Σώματος «η απόσταση που χωρίζει τον υπουργό από τον Αρχηγό του Λ.Σ Σταμάτιο Ράπτη φάνηκε ξανά».

Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ άρχισαν το βράδυ της Πέμπτης οι ετήσιες κρίσεις το ανώτατων και ανώτερων αξιωματικών του Σώματος
 που έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί το χρονικό διάστημα 10 – 20 Μαρτίου αλλά καθυστέρησαν λόγω του ταξιδιού του υπουργού στις ΗΠΑ και των διαφωνιών που υπήρχαν μεταξύ πολιτικής και φυσικής ηγεσίας για πρόσωπα.

 Eιδικότερα το απόγευμα της Πέμπτης από το υπουργείο εστάλη ανακοίνωση που ανέφερε: «Στα πλαίσια επίσκεψης του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτη Κουρουμπλή στο νησί της Σάμου στις 25/3/2018 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του με 3 επιζώντες από το τραγικό ναυάγιο του Αγαθονησίου που νοσηλεύονταν στο Γενικό Νοσοκομείο «Άγιος Παντελεήμων» του νησιού. Κατά την διάρκεια της συζήτησης μεταφέρθηκαν στον Υπουργό οι προβληματισμοί σχετικά με την διαδικασία διάσωσης τους από το Λ.Σ. ενώ του ζητήθηκε να γίνει σχετική έρευνα. Το αίτημα αυτό έγινε αποδεκτό και έτσι στη συνέχεια δόθηκε η εντολή από τον κ. Κουρουμπλή για περαιτέρω διερεύνηση, στην αρμόδια Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων (ΥΕΥ) του Υπουργείου.»

Υπενθυμίζεται πως ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού Spiegel Online έκανε λόγο για καταγγελίες εναντίον των ελληνικών αρχών για σημαντική καθυστέρηση στη διάσωση των ναυαγών στο Αγαθονήσι, στις 17 Μαρτίου που προέρχονταν από τρεις επιζώντες καθώς και συγγενείς των θυμάτων.

Το απόγευμα της Τετάρτης το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή ανέφερε πως επρόκειτο για μία από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις των τελευταίων ετών δίνοντας πληροφορίες για αυτή. Και η ανακοίνωση κατέληγε: «Οποιαδήποτε προσπάθεια σύνδεσής τους θεωρούμε πως απαξιώνει το τεράστιο ανθρωπιστικό έργο που έχει επιτελέσει το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, ιδιαίτερα κατά τα τελευταία τρία χρόνια κορύφωσης της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης στο Ανατολικό Αιγαίο, όπου το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή έχει διασώσει περίπου 180.000 μετανάστες και πρόσφυγες σε περισσότερες από 4.000 επιχειρήσεις Έρευνας – Διάσωσης».

Οι κρίσεις στο Λιμενικό Σώμα

Όπως αποφασίστηκε το βράδυ της Πέμπτης από το Ανώτατο Συμβούλιο Κρίσεων Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής έτους 2018 κρίθηκε διατηρητέος ο Υπαρχηγός Θεόδωρος Κλιάρης και κρίθηκε ευδοκίμως τερματίσας την σταδιοδρομία του ο έτερος Υπαρχηγός Παναγιώτης Παρασκευάς. Επιπλέον διατηρητέοι κρίθηκαν οι Υποναύαρχοι: Αθανάσιος Ντούνης, Χαράλαμπος Αϊβαλιώτης και Ιωάννης Αργυρίου. Αντιθέτως ευδοκίμως τερματίσαντες την σταδιοδρομία τους κρίθηκαν οι Γεώργιος Σεφεριάδης και Σταμάτιος Καλογείτων. Σημειώνεται πως τόσο ο κ. Παρασκευάς όσο και ο κ. Καλογείτων είχαν συνοδεύσει τον κ. Κουρουμπλή στο πρόσφατο ταξίδι τους στις ΗΠΑ ενώ στελέχη του ΛΣ σχολιάζοντας τις κρίσεις σημείωναν πως τελικά παρέμειναν στο Σώμα στενοί συνεργάτες του Αρχηγού όπως οι κ.κ. Κλιάρης και Αργυρίου αν και τις προηγούμενες ημέρες πληροφορίες τους ήθελαν να αποστρατεύονται. Διατηρητέος κρίθηκε και ο Υποναύαρχος ΛΣ (Τεχνικό) Ιωάννης Ζήκας.

To BHMA

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου