Ρεπορτάζ

Διευθύνων σύμβουλος κατασκευαστικής εταιρείας κατηγορούμενος για κακουργηματική απιστία

Ποινική δίωξη για απιστία σε βαθμό κακουργήματος άσκησε ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου σε πρώην σύμβουλο κατασκευαστικής εταιρείας που εδρεύει στην Κρεμαστή ο οποίος φέρεται να πρωταγωνίστησε σε μια απίθανη σε σύλληψη και εκτέλεση απάτη.
Ο μηνυόμενος διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος της μηνύτριας εταιρείας για το χρονικό διάστημα από 02-10-2013 έως 28-05-2015.
Προ συστάσεως ακόμη της εταιρείας ο κύριος μέτοχος αυτής ήταν μια εταιρεία κινεζικού δικαίου η οποία ήρθε σε συμφωνία με ανώνυμη τουριστική εταιρεία για την αποπεράτωση και έπειτα την κοινή εκμετάλλευση 75 ιδιοκτησιών εντός δύο οικοπέδων ιδιοκτησίας της αντισυμβαλλόμενης στο νησί της Ζακύνθου.
Ειδικότερα, η αντισυμβαλλόμενη δήλωσε ότι έχει στην ιδιοκτησία της δύο οικόπεδα άρτια και οικοδομήσιμα στη νήσο Ζάκυνθο κι ότι έχει ήδη ξεκινήσει οικοδομικές εργασίες κατασκευής διάφορων κτιριακών συγκροτημάτων εντός των οικοπέδων και περαιτέρω ότι τα έχει στο σύστημα οροφοκτησίας και διαχώρισε και συνέστησε 75 διηρημένες και ανεξάρτητες οριζόντιες ιδιοκτησίες.
Η συμφωνία αυτή είχε ως στόχο μια σταθερή και μακροχρόνια συνεργασία με σκοπό την από κοινού εκμετάλλευση των ανεργηθησομένων καταστημάτων και κατοικιών.
Προς το σκοπό τούτο υπεγράφησαν ιδιωτικά συμφωνητικά μεταξύ των δύο ως άνω εταιρειών. Με συμβολαιογραφικά συμφωνητικά προβλέφθηκε ότι η ροδίτικη εταιρεία ως αγοράστρια αναλαμβάνει να χρηματοδοτήσει την κατασκευή των καταστημάτων, διαμερισμάτων, μεζονετών εντός των 75 οριζοντίων ιδιοκτησιών καταβάλλοντας ως τίμημα το συνολικό ποσό των 3.006.000 ευρώ για την αποπεράτωση του έργου με τη συμφωνία αυτό να καταβάλλεται τμηματικά και κατά αναλογία με την πρόοδο του έργου.
Η αντισυμβαλλόμενη από την πλευρά της όφειλε μετά από κάθε καταβολή και ανάλογα με το ύψος αυτής να της μεταβιβάζει κατά πλήρη κυριότητα ανάλογο αριθμό οριζοντίων ιδιοκτησιών μέχρι του συνολικού αριθμού των 38.
Με βάση τα συμφωνηθέντα η ροδίτικη εταιρεία κατέβαλε στην αντισυμβαλλόμενη εταιρεία 1.216.000 ευρώ και σε αντάλλαγμα ανέλαβε να της μεταβιβάσει δέκα οριζόντιες ιδιοκτησίες.
Προς τήρηση των ανωτέρω, ο μηνυόμενος που λειτουργούσε ως πληρεξούσιος της εταιρείας, έδωσε εντολή σε δικηγόρο Αθηνών να απευθύνει στην αντισυμβαλλόμενη την από 08-09-2014 Εξώδικη Πρόσκληση καλώντας την να προσέλθει ενώπιον συμβολαιογράφου Αθηνών για την οριστική μεταβίβαση 10 οριζόντιων ιδιοκτησιών έναντι του ήδη καταβληθέντος μέχρι την ημέρα εκείνη, μέρους του.
Η αντισυμβαλλόμενη, δεν τήρησε τα συμφωνημένα και μεταβίβασε μόλις 7 οριζόντιες ιδιοκτησίες αντί συνολικού τιμήματος 513.726,28 ευρώ παραλείποντας να μεταβιβάσει τις υπολειπόμενες τρεις.
Ενώ δηλαδή η ροδίτικη εταιρεία είχε καταβάλει σχεδόν το μισό από το συνολικό συμφωνηθέν τίμημα, ήτοι 1.475.759,17 ευρώ, σε αντάλλαγμα έλαβε μόλις 7 οριζόντιες ιδιοκτησίες αξίας 513.726,28 ευρώ.
Κατόπιν έρευνας οι εκπρόσωποι της ροδίτικης εταιρείας διαπίστωσαν ότι με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών είχε εγγραφεί προσημείωση υποθήκης μέχρι του ποσού των 700.000 ευρώ υπέρ της Τράπεζας Κύπρου προς εξασφάλιση τοκοφόρων απαιτήσεών που ερείδονται σε σύμβαση τοκοχρεωλυτικού δανείου που είχε συναφθεί με την αντισυμβαλλόμενη, σε 12 από τις 38 οριζόντιες ιδιοκτησίες που ανέλαβε να τους μεταβιβάσει.
Οι εργασίες στο συγκρότημα παρά τη συνεπή χρηματοδότηση από μέρους της ροδίτικης εταιρείας δεν προχωρούσαν. Παράλληλα, με εντολή του μηνυόμενου προς δικηγόρο απεύθυναν Εξώδικη Διαμαρτυρία και Πρόσκληση προς την αντισυμβαλλόμενη.

Την 7 Οκτωβρίου 2014 κοινοποιήθηκε στον μηνυόμενο και τότε διευθύνοντα σύμβουλο η Τεχνική Έκθεση Αποτίμησης Σταδίου Εργασιών πολιτικού μηχανικού, η οποία επιβεβαίωσε την ανησυχία τους για ελλιπή πρόοδο των εργασιών στο επίδικο κτιριακό συγκρότημα.
Λόγω των ανωτέρω, δημιουργήθηκαν εύλογες αμφιβολίες για το κατά πόσο θα ήταν συνετό να συνεχίσει η Ροδίτικη εταιρεία τη χρηματοδότηση καταβάλλοντας το επιπλέον ποσό του 1.530.240,83 ευρώ.
Ενώ η υπαιτιότητα της αντισυμβαλλόμενης στην μη τήρηση των όρων του Προσυμφώνου ήταν έκδηλη μην αφήνοντας το παραμικρό περιθώριο αμφιβολίας, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, όπως υποστηρίζει η μηνύτρια εταιρεία ο τότε διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, ενεργώντας μόνος του χωρίς γνώση του Προέδρου, των υπόλοιπων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου ή της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων προέβη στην υπογραφή του από 28.03.2015 ιδιωτικού συμφωνητικού με την αντισυμβαλλόμενη.
Με το συμφωνητικό αυτό η εταιρεία διά της υπογραφής του μηνυόμενου αναγνώρισε ότι η σύμβαση δεν εκτελέστηκε με δική της υπαιτιότητα, (παραιτήθηκε από κάθε αξίωση κατά της αντισυμβαλλόμενης και του νόμιμου εκπροσώπου της), δεσμεύτηκε να μην αναζητήσει το ποσό των 477.000 ευρώ που έχει παρακρατήσει η αντισυμβαλλόμενη από τις καταβολές της ένεκα του Προσυμφώνου, το οποίο και της διέθεσε σαν αποζημίωση για κάθε θετική και αποθετική ζημία καθώς και ηθική βλάβη που υπέστη από τη συμπεριφορά της και τέλος δέχτηκε ότι ευθύνεται αποκλειστικά για τυχόν αξιώσεις της εργολάβου εταιρείας.
Την υπόθεση χειρίζεται ο δικηγόρος κ Νικηφόρος Παπανικόλας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου