Ρεπορτάζ

Χρηματική αποζημίωση για ψυχική οδύνη σε συγγενείς αδικοχαμένου σε τροχαίο δυστύχημα στη Σύμη

Με απόφαση του 1ου Τμήματος του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Σύρου έγινε εν μέρει δεκτή η αγωγή 10 συγγενών ενός 72χρονου, θύματος σε τροχαίο δυστύχημα στην επαρχιακή οδό Σύμης-Πανορμίτη, υποχρεώνοντας την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να καταβάλει συνολικά το ποσό των 72.000 ευρώ ως αποζημίωση για ψυχική οδύνη.
Συγκεκριμένα, οι ενάγοντες με την αγωγή τους αιτούντο το συνολικό ποσό των 435.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση της ψυχικής οδύνης που υπέστησαν από παράνομες πράξεις και παραλείψεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Σύμης οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του συζύγου της πρώτης ενάγουσας, πατέρα του δεύτερου και του τρίτου των εναγόντων, παππού του τέταρτου έως και την όγδοη των εναγόντων και πεθερό της ένατης και της δέκατης των εναγόντων.
Ειδικότερα, ο 72χρονος, μόνιμος κάτοικος Σύμης, στις 06.12.2017 το μεσημέρι εκινείτο με το αυτοκίνητό του επί του επαρχιακού οδικού δικτύου Σύμης-Πανορμίτη με κατεύθυνση προς το χωριό Μαραθούντα. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των εναγόντων αυτό το επαρχιακό δίκτυο αποτελεί τον κύριο άξονα για τις μετακινήσεις εντός του νησιού, λόγω δε καταστροφικής κακοκαιρίας που έπληξε το νησί στις 13.11.2017, αυτό υπέστη βλάβες, οι οποίες επιβάρυναν την προϋπάρχουσα επικινδυνότητά του.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους ενάγοντες δεν υπήρχε στηθαίο ούτε ειδικό σιδερένιο δίχτυ προς αποφυγή κατολισθήσεων στην πορεία του δρόμου μεταξύ του υψηλότερου και χαμηλότερου οδοστρώματος με ύψος περίπου 30 μέτρων, ενώ δεν υπήρχε ούτε προειδοποιητική σήμανση για κατολισθήσεις και για χαμηλή ταχύτητα. Επιπροσθέτως, λόγω της κακοκαιρίας που είχε προηγηθεί, η οποία προκάλεσε πτώση βράχων στο οδόστρωμα, ζημιές στην άσφαλτο, στοίβες από πέτρες, μπάζα και χαλίκια, ακόμη και επί των λωρίδων κυκλοφορίας, η επικινδυνότητα αυτού κατέστη ακόμη μεγαλύτερη.
Την ημέρα του ατυχήματος ο 72χρονος κατευθυνόταν με χαμηλή ταχύτητα προς το χωριό Μαραθούντα, όπου κατοικούσε, μετά δε από μια στροφή επί του οδοστρώματος βρέθηκε αντιμέτωπος με στοίβες από πέτρες και μπάζα, τμήματα των οποίων είχαν κυλήσει και πέσει εντός της λωρίδας κυκλοφορίας, στην οποία οδηγούσε έχοντας δημιουργήσει ένα στρώμα από χαλίκια και πέτρες εντός του οδοστρώματος, ικανό για να προσδώσει ολισθηρότητα στους τροχούς ενός οχήματος.
Όπως διατείνονται οι ενάγοντες, δεν πρόλαβε να αντιδράσει κατά την ώρα που το όχημά του περνούσε από το σημείο με αποτέλεσμα να χάσει τον έλεγχο του οχήματος και ακολούθως λόγω της παντελούς έλλειψης στηθαίου στην αριστερή πλευρά του δρόμου και του μεγάλου όγκου των βράχων και μπάζων κατά μήκος αυτού, το όχημα κύλησε και έπεσε καταλήγοντας στο, κατά 30 μέτρα πιο χαμηλά, οδόστρωμα με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του.
Σύμφωνα με την απόφαση οι, κατά τους ισχυρισμούς των εναγόντων, παράνομες πράξεις και παραλείψεις, που είχαν ως αποτέλεσμα την πρόκληση του ένδικου ατυχήματος επί του επαρχιακού οδικού δικτύου Σύμης-Πανορμίτη, σχετίζονται με τη συντήρησή του, η οποία υπάγεται στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και επομένως η αγωγή απαραδέκτως στρέφεται κατά του Δήμου Σύμης καθώς δεν νομιμοποιείται παθητικά κάνοντας έτσι δεκτό το σχετικό ισχυρισμό που εξέθεσε στις απόψεις του.
Σύμφωνα με την κρίση του Δικαστηρίου το οδόστρωμα ήταν ξηρό, οι συνθήκες κυκλοφορίας οχημάτων ήταν αραιή, η κυκλοφορία πεζών ανύπαρκτη και η ορατότητα καλή με καλοκαιρία, στο σημείο του ατυχήματος δεν ευρέθησαν ίχνη τροχοπέδησης ενώ βρέθηκαν δύο γειτνιάζοντες σωροί από χαλίκια και χώμα εκτός οδοστρώματος, στη δεξιά πλευρά του δρόμου, κατά την πορεία του οχήματος, μέρος των οποίων είχε κυλήσει εντός του οδοστρώματος, επί της λωρίδας κυκλοφορίας του, δεν υπήρχαν στηθαία ασφαλείας στην αριστερή πλευρά του οδοστρώματος προκειμένου να εμποδιστεί η πτώση αυτού, για το οποίο η εναγόμενη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είχε ενημερωθεί από κατοίκους της περιοχής και από τον Δήμο Σύμης, το δε ανάχωμα κατά μήκος του οδοστρώματος και στο πλάι δεν εμφανίζει σταθερή δομή καθώς οι βράχοι που το αποτελούν, εμφανίζουν κενά.
Επιπλέον, σύμφωνα με την απόφαση, ο οδηγός δεν ήταν σε θέση να αντιληφθεί την ύπαρξη του λεπτού στρώματος φερτών υλικών επί του οδοστρώματος λόγω της έλλειψης προειδοποιητικής σήμανσης κινδύνου και της έλλειψης επισήμανσης του χώρου εναπόθεσης υλικών, διατηρώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την πορεία του, με αποτέλεσμα την απώλεια ελέγχου του οχήματος λόγω ολίσθησης των τροχών, την ανεξέλεγκτη πορεία του για 30 μέτρα, την πρόσκρουσή του στο ανάχωμα στην αριστερή πλευρά του οδοστρώματος, κατά την πορεία του οχήματος και στο πλάι του αντίθετου ρεύματος κυκλοφορίας και την, λόγω ύπαρξης κενού στο εν λόγω ανάχωμα πτώση αυτού από ύψος 30 μέτρων και, τελικώς, την ανατροπή του στο από κάτω οδόστρωμα.
Την υπόθεση χειρίστηκε για τον Δήμο Σύμης ο δικηγόρος κ. Λευτέρης Πάσσος και για τους ενάγοντες ο δικηγόρος κ Στέφανος Γιαννακόπουλος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου