Ανάχωμα στις νοσηλείες και τους θανάτους ο εμβολιασμός -Οι περιοχές «πρωταθλήτριες» στον εμβολιασμό
Η επίδραση δύο αντίρροπων δυνάμεων είναι αυτή που πλέον συγκρατεί την πορεία της επιδημίας στη χώρα. Από τη μία, ο αριθμός των κρουσμάτων συντηρείται σταθερά υψηλός, σημειώνοντας χθες 28.933 κρούσματα σε όλη την επικράτεια. Από την άλλη, αν και η έξαρση είναι προφανής, η εμβολιαστική κάλυψη σε αρκετές περιοχές είναι επαρκής, σε σημείο που δεν διαταράσσει τις ισορροπίες σε νοσηλείες, εισαγωγές και θανάτους.
Συνολικά, ωστόσο, από την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου παρατηρήθηκε αύξηση κατά 39% στις νέες νοσηλείες σε απλές κλίνες covid. Σύμφωνα με πληροφορίες του ygeiamou.gr και protothema.gr, χθες έσπασε το φράγμα των 500 εισαγωγών, φτάνοντας τις 507. Σταθερά αυξητική είναι και η τάση των συνολικά νοσηλευομένων ασθενών σε απλές κλίνες και σε κλίνες ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ και ΑΡΝ. ΠΙΕΣΗΣ, οι οποίοι ανέρχονται στους 3.492.
Την υπενθύμιση ότι η επιδημία αποτελεί έναν μαραθώνιο ο οποίος δεν έχει ακόμα τερματιστεί επισήμανε και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ασημίνα Γκάγκα από το βήμα της Βουλής, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «σαφώς και δεν είναι σε ύφεση η πανδημία του κορωνοϊού, καθώς έχουμε 1000 νοσηλείες παραπάνω σε σχέση με τις προηγούμενες 10 μέρες».
Υπό το πρίσμα αυτό, θα συνεδριάσει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας εξετάζοντας εάν υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τετάρτη είχε αποφασιστεί η διενέργεια ενός self test την εβδομάδα (αντί για δύο) στους μαθητές και τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς την 100% πληρότητα στις εξέδρες των γηπέδων.
Κρήτη: Ανάχωμα στις νοσηλείες και τους θανάτους ο εμβολιασμός
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτή της αντίθεσης μεταξύ της υψηλής διασποράς του κορωνοϊού και το ελάχιστο αποτύπωμα της στους «σκληρούς» δείκτες αποτελεί η Κρήτη. Οι υγειονομικές δομές του νησιού δεν έχουν πιεστεί, παρόλο που, για παράδειγμα, στο Ηράκλειο καταγράφονται περισσότερα από 1.000 κρούσματα καθημερινά εδώ και τουλάχιστον 15 ημέρες. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι χθες τα συνολικά κρούσματα στο νησί ανήλθαν στα 2.022, με τα 1.052 μόνο στην Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) Ηρακλείου.
Παρόλα αυτά, οι νοσηλείες και οι θάνατοι κινούνται σε ήπιους ρυθμούς. Μόλις χτες, σε όλα τα νοσοκομεία του νησιού οι νοσηλείες ανέρχονταν στις 159. Ενώ την 8η Μαρτίου ήταν 169, σε μια περίοδο που δεν είχε εφαρμοστεί ακόμα η κατάργηση της υποχρεωτικής μάσκας στους εξωτερικούς χώρους και δεν είχαν ακόμα επηρεάσει τους δείκτες οι συναθροίσεις της Αποκριάς.
Τη λύση στο γρίφο δίνει το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης που παρατηρείται στις ΠΕ της Κρήτης αναφορικά με το ποσοστό του πληθυσμού που έχει ήδη κάνει την πρώτη δόση: 70% στην ΠΕ Χανίων, 68% στην ΠΕ Ρεθύμνου, 71% στην ΠΕ Ηρακλείου και 75% στην ΠΕ Λασιθίου.
Οι τάσεις στα λύματα
Η «αποσύζευξη» νοσηλειών και λοιμώξεων ενισχύεται ακόμα περισσότερο και από τις τάσεις που παρατηρούνται στα λύματα της Κρήτης. Συνολικά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων, παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 14 έως 20 Μαρτίου 2022, σε 8 από τις 13 περιοχές: στην Αττική (+41%), στα Ιωάννινα (+108%), αλλά και σε δύο περιοχές της Κρήτης: στον Άγιο Νικόλαο (+233%) και στο Ηράκλειο (+291%). Από την άλλη, οριακή ήταν η αύξηση στα άλλα δύο μεγάλα αστικά κέντρα του νησιού, στο Ρέθυμνο (+13%) και στα Χανιά (+29%), αλλά και στην Πάτρα (+20%) και στη Θεσσαλονίκη (+29%).
Τέλος, καθαρά πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν στην Αλεξανδρούπολη (-36%) και στην Ξάνθη (-31%), ενώ οριακή ήταν η μείωση στη Λάρισα (-11%) και στο Βόλο (-10%). Το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρέμεινε ουσιαστικά σταθερό στην Κέρκυρα (-5%).
Οι περιοχές «πρωταθλήτριες» στον εμβολιασμό
Εκτός από την θωρακισμένη με το εμβόλιο Κρήτη, και άλλα μεγάλα αστικά κέντρα, στην ηπειρωτική ή νησιωτική χώρα, παρουσιάζουν επάρκεια όσον αφορά στην εμβολιαστική κάλυψη με την πρώτη δόση. Ξεκινώντας από τα βορειοδυτικά της χώρας, η ΠΕ Άρτας στο 72%, η ΠΕ Πρέβεζας στο 79%, η ΠΕ Κέρκυρας στο 77%, η ΠΕ Κεφαλονιάς στο 71%, η ΠΕ Ζακύνθου στο 80%, η ΠΕ Ιθάκης στο 71%, η ΠΕ Θεσπρωτίας στο 75% και η ΠΕ Τρικάλων στο 72%.
Στην αντιπέρα όχθη, στο Αιγαίο Πέλαγος, το νήμα κόβουν η ΠΕ Κυκλάδων με επάρκεια εμβολιαστικής κάλυψης με την πρώτη δόση κατά 84% (στη Μύκονο μάλιστα με 95%) και ακολουθούν οι ΠΕ: Θάσου κατά 73%, Λέσβου κατά 73%, Χίου κατά 76%, Σάμου κατά 73% και Ρόδου κατά 76%.
Επομένως, η καλή αυτή εικόνα διασφαλίζει ότι παρόλο που αναμένεται μικρή αύξηση σε εισαγωγές και νοσηλείες, με παρονομαστή και το εορταστικό τριήμερο της 25ης Μαρτίου, ο φόρτος αυτός δε θα αφήσει ανεξέλεγκτη την πορεία των «σκληρών» δεικτών.
Πηγή protothema.gr