Την Κοινωνική Κατοικία, προτάσσει ως μείζον ζήτημα στο Νότιο Αιγαίο η Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς μετά την οικονομική, την πανδημική και την ενεργειακή κρίση οι ευπαθείς ομάδες και τα νοικοκυριά που δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στις βασικές τους ανάγκες έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.
Ηδη η ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου δια του προέδρου της δημάρχου Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη δίνει έμφαση στις Κοινωνικές Κατοικίες, ζήτημα το οποίο μάλιστα πρόκειται να απασχολήσει και το Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της Ενωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου η ημερομηνία του οποίου δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί, κάτι που αναμένεται να γίνει στο αμέσως προσεχές διάστημα.
Όπως υπογραμμίστηκε, κατά την τελευταία συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου οι Δήμοι στη χώρα και στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην στήριξη της κοινωνίας σ΄ όλα τα χρόνια της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων.
Ιδιαιτέρως οι Δήμοι σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες, με κοινωνική ευαισθησία και πρωτοποριακές πρωτοβουλίες αναδείχτηκαν σε πυλώνα κοινωνικής πολιτικής και στήριξης. Με μόνιμο πρόβλημα την επαρκή οικονομική στήριξη από την Κεντρική Διοίκηση κατάφεραν να λειτουργήσουν βασικές κοινωνικές – προνοιακές δομές και να ιδρύσουν και νέες που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην στήριξη ευπαθών τμημάτων της κοινωνίας που αυξάνονταν.
Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν στις ιδιόμορφες, πρωτοφανείς συνθήκες της πανδημίας και στην συνέχεια στην δίνη της οικονομικής – ενεργειακής κρίσης. Στη διάρκεια όλης αυτής της περιόδου είναι κοινά παραδεκτό, ότι έχουν αυξηθεί οι ευπαθείς ομάδες, τα νοικοκυριά που δεν τα βγάζουν πέρα. Έχουν αυξηθεί επομένως οι ανάγκες.
«Σήμερα είναι αναγκαίος ένας αναστοχασμός στην προσπάθεια αυτή, μια επανεξέταση της κατάστασης και του επιπέδου κοινωνικής πολιτικής εκ μέρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μια χάραξη των βημάτων στο επόμενο διάστημα, διευρύνοντας τις παρεμβάσεις μας και σε νέα επίπεδα. Χρειάζεται επομένως να δούμε τις βασικές δομές, δραστηριότητες στην κατεύθυνση της αναβάθμισης της ποιότητας και βελτίωσης των παρεχόμενων κοινωνικών, προνοιακών υπηρεσιών. Αναδεικνύεται όμως αδήριτη η ανάγκη να δράσουμε λαμβάνοντας νέες πρωτοβουλίες. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να κατοχυρώσει παραπέρα τον καθοριστικό ρόλο της, διεκδικώντας πόρους και αρμοδιότητες», επισημάνθηκε από τον γραμματέα της ΠΕΔ κ. Γ. Πόκκια σημειώνοντας ότι ένα νέο επίπεδο παρεμβάσεων της Αυτοδιοίκησης είναι το πεδίο της Κοινωνικής Κατοικίας, όρος που διατηρείται γενικός και ασαφής στη χώρα μας, σε σχέση με το τι συμβαίνει στις χώρες της Ε.Ε.
Το σίγουρο είναι πως αν μέχρι πρότινος οι πολιτικές κοινωνικής κατοικίας απευθύνονταν κύρια σε επαγγελματικές ομάδες, εργαζόμενους με ειδικό καθεστώς εργασίας, θεομηνιόπληκτους, σεισμόπληκτους, κλπ, σήμερα έχουμε αύξηση των ανθρώπων που εντάσσονται στις μειονεκτικές και ευπαθείς ομάδες, ενώ υπάρχει ορατή έλλειψη κοινωνικών υποδομών.
Εξάλλου είναι εμφανές πλέον, τόσο στη Ρόδο, όσο και στα Δωδεκάνησα ότι η μέση οικογένεια μετά και την ενεργειακή κρίση το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματος καλύπτει πάγια έξοδα με τα χρέη να συσσωρεύονται και όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας να έχουν ανάγκη στήριξης.
Σήμερα είναι πιο αναγκαία παρά ποτέ η χάραξη μιας συνολικής πολιτικής κοινωνικής κατοικίας που να χαρακτηρίζεται από πληρότητα. Μια πολιτική που να αντιμετωπίζει τις ανάγκες απόρων, αστέγων, επανένταξης γυναικών που φιλοξενούνται προσωρινά σε δομές ως θύματα βίας, παιδιών πάνω από τα 18 που φιλοξενούνται σε δομές παιδικής προστασίας, νέων ζευγαριών, εκπαιδευτικών που έρχονται στα νησιά μας και δεν βρίσκουν στέγη, κ.α.
Χρειάζεται επομένως συνολικό σχέδιο, ισότιμη συμμετοχή των δήμων στην χάραξη και υλοποίησή του, πόρους. Πόρους που θα εξασφαλίζονται από το Δημόσιο, τους Δήμους, σε συνεργασία με την Εκκλησία και ιδιώτες. Κάτι τέτοιο απαιτεί στοιχεία ακόμα και στατιστικά για τα προβλήματα και την έκτασή τους.
Χρειάζονται όμως ταυτόχρονα μελέτες όπως και έρευνες κοινής γνώμης που θα διερευνούν τις ανάγκες της κοινωνίας, την ικανοποίησή τους από τις δράσεις μας, τις προτεραιότητές τους, τις σκέψεις τους για τον σχεδιασμό μας και μια νέα πολιτική κοινωνικής κατοικίας.
Γι΄ αυτό θα διενεργηθεί από την ΠΕΔ η υλοποίηση μιας έρευνας κοινής γνώμης με αυτά τα επίπεδα διερεύνησης, ώστε να διατυπωθούν με τρόπο επιστημονικό και αδιαμφισβήτητο στοιχεία, συμπεράσματα και κατευθύνσεις για τα επόμενα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.