Οι επιχειρηματικοί φορείς της χώρας… καλωσόρισαν την αύξηση του κατώτατου μισθού, ωστόσο, με ένα στόμα μια ζωή στέλνουν μήνυμα στην κυβέρνηση πως πρέπει σύντομα να τους στηρίξει με μείωση των εργοδοτικών εισφορών και φοροαπαλλαγές.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση της αύξησης του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ από τη μεριά της κυβέρνησης, υπήρξαν και οι πρώτες αντιδράσεις από τους επιχειρηματίες που σχεδόν ομόφωνα δηλώνουν πως είναι σύμφωνοι με τις αυξήσεις, αλλά περιμένουν βοήθεια από το υπουργείο Εργασίας.
ΚΕΕΕ
Ενδεικτικά, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Ιωάννης Μασούτης συναντήθηκε με την υπουργό Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου και σχολίασε την αύξηση του κατώτατου μισθού: «Η ΚΕΕΕ συμφωνεί με την αύξηση του κατώτατου μισθού, όμως σε κάθε περίπτωση πρέπει να συνοδευθεί με ταυτόχρονες παροχές προς τις επιχειρήσεις, με ελάφρυνση των εργοδοτικών εισφορών και κίνητρα για διατήρηση και πρόσθεση νέων θέσεων εργασίας» επεσήμανε προς την υπουργό, ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, Ιωάννης Μασούτης εκφράζοντας την πάγια θέση της Διοικητικής Επιτροπής.
«Σε κάθε περίπτωση οι επιχειρήσεις επιζητούν σειρά από μέτρα, όπως φοροαπαλλαγές και μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές, ώστε να μπορούν να είναι ανταγωνιστικές και να επανεπενδύουν στην κοινωνία και τους εργαζομένους τα πρόσοδα της ανάπτυξης, δημιουργώντας εργασιακή ασφάλεια και ευημερία στην οικονομία και στον τόπο» πρόσθεσε.
ΕΕΑ
«Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών τάσσεται πάντα υπέρ της αύξησης του εισοδήματος των εργαζομένων. Ειδικά σε αυτή την περίοδο που η ακρίβεια πιέζει ασφυκτικά τα νοικοκυριά», σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΕΑ, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου. «Οπότε είμαστε σαφώς θετικοί στη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ. Εξάλλου, έτσι θα στηριχθεί και η αγορά. Σε αυτό, όμως, που είμαστε αντίθετοι είναι στο γεγονός ότι αυτή η νέα αύξηση έρχεται χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η δυνατότητα τους να ανταποκριθούν σε επιπλέον βάρη», συνεχίζει.
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας
«Είχαμε κάνει ξεκάθαρο προς την κυβέρνηση πως η οποιαδήποτε αύξηση του κατώτατου θα έπρεπε να συνοδευτεί από τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, το οποίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Κάτι τέτοιο δεν έγινε και οι επιχειρήσεις, ειδικά οι μικρομεσαίες, επιβαρύνονται κι άλλο, σε μία χρονική στιγμή που η βιωσιμότητα τους απειλείται από διάφορους ανασταλτικούς παράγοντες όπως η ακρίβεια, το υψηλό λειτουργικό κόστος, η έλλειψη χρηματοδοτικών εργαλείων, η επιπλέον φορολόγηση, ο βραχνάς των ανεξόφλητων οφειλών», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας.
ΕΒΕΑ
«Η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού είναι ένα αναγκαίο μέτρο διατήρησης της κοινωνικής συνοχής», δήλωσε μεταξύ άλλων η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, με αφορμή την αύξηση του κατώτατου μισθού.
Συμπλήρωσε όμως ότι «η προσπάθεια αυτή, ωστόσο, οφείλει να λαμβάνει υπόψη τις αντοχές των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες αγωνίζονται να παραμείνουν ανταγωνιστικές και βιώσιμες, σε ένα απαιτητικό περιβάλλον.
Χρειάζεται, γι’ αυτό, να συνδυαστεί με περισσότερα βήματα για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους της εργασίας, αλλά και συνέχιση των παρεμβάσεων για την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και της επίσημης εργασίας, μέσα από φορολογικές, ασφαλιστικές και ρυθμιστικές παρεμβάσεις, βελτίωση της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, δημιουργία κατάλληλων υποδομών και υπηρεσιών».
Ε.Β.Ε.Π. & Π.Ε.Σ.Α
Ο Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος Ε.Β.Ε.Π. & Π.Ε.Σ.Α. δήλωσε επίσης θετικός στην αύξηση του κατώτατου μισθού, ωστόσο και αυτός δεν παρέλειψε να θέσει το ζήτημα της μείωσης εισφορών.
«Σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον που βελτιώνεται διαρκώς, οι ισορροπημένες αυξήσεις μισθών θα συνεχίσουν να προσφέρουν περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας στη χώρα μας, υπό την προϋπόθεση ότι θα ακολουθήσει και μια αντίστοιχη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών», τόνισε.
ΕΣΑ
Ανάλογη τοποθέτηση έκανε και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης.
«Καλοδεχούμενη κάθε αύξηση η οποία βελτιώνει το οικογενειακό εισόδημα, ιδιαίτερα των πιο αδύναμων οικονομικά συμπολιτών μας. Άλλωστε, μόνον έτσι θα πραγματοποιηθεί η αναγκαία αύξηση της υποτονικής κίνησης, που έχει καταγραφεί στην αγορά το τελευταίο διάστημα. Όμως, επειδή δεν γίνεται κοινωνική πολιτική στις πλάτες της επιχειρηματικότητας, αναμένουμε η απόφαση αυτή που υπερβαίνει τις προτάσεις μας, να συνδυαστεί τουλάχιστον με τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους.
Σε κάθε άλλη περίπτωση θα πλήξουμε άμεσα την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και δυστυχώς θα αναγκαστούμε, όπως συνέβη και στο παρελθόν, να πάρουμε πίσω την αύξηση με πολλαπλάσιο κόστος ή στην καλύτερη περίπτωση να καθυστερήσουμε να προχωρήσουμε όπως επιθυμούμε και το επόμενο έτος, σε μία περαιτέρω σημαντική βελτίωση των μισθών».
Στα παραπάνω προσθέστε την άποψη της ΓΣΕΕ, η οποία θεωρεί πολύ μικρή την αύξηση και για το λόγο αυτό προκήρυξε απεργία για τις 17 Απριλίου.
Η θέση της κυβέρνησης
Όσο για την κυβέρνηση είναι διστακτική για το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών. Στο πλαίσιο των ανακοινώσεων για το νέο κατώτατο μισθό, η υπουργός Υγείας, κ. Δόμνα Μιχαηλίδου είπε πως «το ζήτημα αυτό και το βάρος για το νοικοκυριό και τον εργοδότη, είναι κάτι που μας προβληματίζει. Είναι μια διαφορετική άσκηση σε σχέση με τον κατώτατο μισθό. Έχει αποτύπωμα στην ανταγωνιστικότητα της χώρας, στην προσέλκυση ταλέντου».
Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, πάντως, η κυβερνητική δέσμευση προβλέπει μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές κατά μια ακόμα ποσοστιαία μονάδα, μισή μονάδα το 2025 και μισή μονάδα το 2027.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Πηγή: Reporter.gr