Συνεντεύξεις

Χρήστος Ροϊλός: «Ο υγειονομικός χάρτης στη Ρόδο θα αλλάξει εντελώς»

Την αισιοδοξία του ότι η υγεία εισέρχεται πλέον σε μία νέα εποχή για το νησί της Ρόδου, εκφράζει σε συνέντευξη που παραχώρησε προς τη «δ» ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, Χρήστος Ροϊλός.
Όπως λέει έχουν διασφαλιστεί πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης για το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου περί τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για τις άλλες δομές υγείας στο νησί, θα διατεθούν περί τα 4,5 εκατομμύρια ευρώ.
Ωστόσο, δηλώνει αισιόδοξος τόσο για τη στελέχωση των νοσοκομείων και των μονάδων υγείας καθώς διατίθενται εφεξής, πολλά κίνητρα τόσο για γιατρούς όσο και για νοσηλευτές.
Επιπλέον, μιλάει για το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο του Γενναδίου το οποίο θα αναβαθμιστεί σε Κέντρο Υγείας Νότιας Ρόδου.

• Σας είδαμε πρόσφατα στα εγκαίνια της ανακαινισμένης Καρδιολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Εγκαινιάσαμε την ανακαινισμένη Καρδιολογική Κλινική, που αποτελεί ένα έργο στο πλαίσιο της γενικής ανακαίνισης του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου που γίνεται με τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης (από το Υπουργείο Υγείας και τη 2η ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου). Μετά την Καρδιολογική Κλινική, θα ακολουθήσει μια σειρά από άλλα έργα και νοσηλευτικές μονάδες, καθώς τα έργα συνεχίζονται. Ταυτόχρονα, προχωράει και το έργο ανακαίνισης του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών. Η συνολική ανακαίνιση θα κοστίσει κάτι παραπάνω από 3,5εκ. ευρώ και θα αλλάξει την όψη, τη λειτουργία και τις προσφερόμενες υπηρεσίες του Γενικού Νοσοκομείο Ρόδου. Ειδικά για το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, η λειτουργία του είναι κρίσιμη καθώς αποτελεί την πρώτη επαφή κάθε ασθενούς που έρχεται στο Νοσοκομείο. Είναι πολύ σημαντικό να μπαίνει σε έναν χώρο αξιοπρεπή και λειτουργικό. Η ανακαίνιση που κάνουμε δεν έχει να κάνει μόνον με παρεμβάσεις όπως βαψίματα και μικρές εργασίες. Έχει να κάνει και με τη λειτουργικότητα του Τμήματος. Έχουμε κάνει ήδη κάποιες αλλαγές με την εφαρμογή σύγχρονων τεχνικών στο κτηριακό. Συνεπώς, το έργο που γίνεται στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι σημαντικό και θα αλλάξει την εικόνα του Νοσοκομείου –και φυσικά, τη λειτουργία του προς το καλύτερο. Αντίστοιχα έργα, γίνονται σε πάρα πολλά νοσοκομεία σε όλη τη χώρα αλλά και σε επίπεδο πρωτοβάθμιας υγείας.
Όσον αφορά στη Νότια Ρόδο όπου γίνονται πολύ σοβαρές παρεμβάσεις, είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ τα Κέντρα Υγείας Εμπωνα, Αρχαγγέλου, Γενναδίου, Ρόδου κ.ο.κ. Ειδικά στο Γεννάδι είναι τεράστια η παρέμβαση καθώς μεταφερόμαστε σε άλλο κτήριο το οποίο παραχώρησε ο Δήμος Ρόδου. Το παλιό Κέντρο Υγείας, θα διαμορφωθεί σε διαμερίσματα για να φιλοξενεί τους γιατρούς που έρχονται στην περιοχή για να εργαστούν εκεί. Η συνολική παρέμβαση για τα Κέντρα Υγείας, θα κοστίσει περί τα 4,5εκ. ευρώ (πάλι από το Ταμείο Ανάκαμψης) και έχει στόχο να αλλάξει την εικόνα και τη λειτουργία όλων των Υγειονομικών Μονάδων στο νησί της Ρόδου.


Παράλληλα, προχωράει και το επίσης πολύ μεγάλο και σημαντικό έργο που έχει αναλάβει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με την 2η ΥΠΕ που αφορά στην κατασκευή της νέας Ακτινοθεραπευτικής Μονάδας. Εκεί θα εγκατασταθεί ένας πολύ σύγχρονος γραμμικός επιταχυντής και θα λειτουργήσει άμεσα. Σε αυτό θα συμβάλει το Εργαστήριο Ακτινοθεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Αττικόν» ενώ, με το που θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και θα παραδοθεί το έργο, έχουμε εξασφαλίσει και τη λειτουργία της μονάδας. Ανεξαρτήτως εάν θα έχουμε βρει ακτινοθεραπευτές, γιατρούς, ακτινολόγους κ.ο.κ. Προφανώς θα προκηρύξουμε τις θέσεις και θα έχουμε φροντίσει να κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες αλλά ακόμη κι αν δεν βρεθούν, εμείς έχουμε διασφαλίσει τη λειτουργία του, από την πρώτη κιόλας μέρα!
Με βάση όλα τα προαναφερθέντα, δημιουργείται πλέον μια εικόνα που αλλάζει τον υγειονομικό χάρτη του νησιού της Ρόδου. Παράλληλα, γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την καλύτερη στελέχωση των μονάδων Υγείας, γίνονται προκηρύξεις συνέχεια (και για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα). Κάνουμε ό,τι μπορούμε, ενώ βλέπουμε ότι έχουν βελτιωθεί και τα κίνητρα για να έρθουν γιατροί στη Ρόδο τόσο από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, από τον Δήμο Ρόδου, όσο και από το Υπουργείο, που έχει θεσπίσει για τα άγονα νησιά (εξαπλασιάστηκε το επίδομα κ.λπ.) ενώ, υπάρχουν κίνητρα και για γιατρούς και νοσηλευτές που υπηρετούν ήδη στο ΕΣΥ και θέλουν να μετακινηθούν κατά τη θερινή περίοδο στα νησιά. Για παράδειγμα, ο κάθε γιατρός που θα μετακινηθεί σε νησί, εκτός από τον μισθό του, τις υπερωρίες, τα οδοιπορικά έξοδα κ.ο.κ. θα παίρνει επιπλέον 2.200 ευρώ, ενώ ο κάθε νοσηλευτής 1.200 ευρώ.
Γι’ αυτό είμαι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει περαιτέρω ενδιαφέρον.
• Το Υπουργείο προχωράει σε προκηρύξεις για πλήρωση θέσεων στα νησιά αλλά δεν υπάρχει ενδιαφέρον για όλα τα προαναφερθέντα. Αυτό το αντιμετωπίζετε σε όλα τα νησιά της χώρας;
Κοιτάξτε, η νησιωτικότητα είναι ευλογία και η Ρόδος είναι πράγματι ένας ευλογημένος τόπος! Από την άλλη πλευρά όμως, όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα με τη στελέχωση των νοσοκομείων και των μονάδων υγείας παραμένει μια μεγάλη πρόκληση και ένα μεγάλο ζήτημα. Σε αυτή την υγειονομική περιφέρεια που διοικώ, τη 2η ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, υπάρχουν νησιά μεγάλα, μικρά και μικρότερα ή άγονα. Το καλοκαίρι ο πληθυσμός τετραπλασιάζεται λόγω του τουρισμού. Βέβαια, το κάθε νησί έχει τα δικά του χαρακτηριστικά. Άλλα προβλήματα έχει η Μύκονος, άλλα η Ανάφη, άλλα ο Αη Στράτης και άλλα τα Δωδεκάνησα. Σε κάθε περίπτωση, έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία η συνέργεια από την τοπική κοινωνία. Και όταν λέω τοπική κοινωνία δεν εννοώ μόνον την τοπική αυτοδιοίκηση. Μιλάω για όλους τους τοπικούς φορείς, τους επαγγελματικούς κλάδους κ.λπ. που συνεισφέρουν στο να γίνει πιο ελκυστική η προσέλκυση και παραμονή ενός γιατρού και ενός νοσηλευτή σε ένα νησί. Σε περιπτώσεις όπως η Ρόδος, υπάρχει αυτή η συνέργεια και είναι πολύ σημαντική αλλά και αποτελεσματική. Δυστυχώς, υπάρχουν και νησιά στα οποία δεν το συναντάς αυτό –είτε επειδή δεν υπάρχει η διάθεση, είτε επειδή δεν υπάρχει αντικειμενικά η δυνατότητα να γίνει κάτι τέτοιο.
Όσον αφορά στη Ρόδο, δεν μπορώ να πω ότι έχω κάποιο παράπονο από κανέναν! Είναι όλοι συνεργάσιμοι και υπάρχει διάθεση από όλες τις πλευρές για να βρεθούν λύσεις.
• Κατά τα άλλα, ποια είναι τα σχέδιά σας για τις λοιπές δομές Υγείας στο νησί;
Η βασική αλλαγή η οποία θα γίνει στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο του Γενναδίου, το οποίο θα αναβαθμιστεί σε Κέντρο Υγείας Νότιας Ρόδου. Η προϋπόθεση για να γίνει αυτό ήταν να υπάρχει ένας χώρος που να πληροί τις ειδικές προϋποθέσεις από τον νόμο για να είναι Κέντρο Υγείας. Συνεπώς, εκτιμώ ότι μέχρι το τέλος του έτους που θα έχει παραδοθεί το έργο, θα έχει γίνει η μετεγκατάσταση, θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε στην αναβάθμισή του σε ένα σύγχρονο Κέντρο Υγείας που θα καλύπτει όλη τη Νότια Ρόδο. Θα διαθέτει νέο ασθενοφόρο, θα υπάρχουν γιατροί και νοσηλευτές και πιστεύω ότι θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε και σε περισσότερες προσλήψεις.
Κατά τα άλλα θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε.
Αυτή την ώρα επεξεργαζόμαστε μία δέσμη με νέα κίνητρα που δεν θα έχουν να κάνουν μόνον με το οικονομικό αλλά είναι πολύ σημαντικά για τους γιατρούς. Αν όλα αυτά προχωρήσουν, μέχρι το 2026 θα έχουμε μια πολύ καλύτερη και βελτιωμένη εικόνα στα νοσοκομεία και στις δομές υγείας στα νησιά μας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου