Τοπικές Ειδήσεις

Μάνος Κόνσολας: Να αναδείξουμε το θέμα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε ευρωπαϊκό επίπεδο!

«Πρέπει να αναδείξουμε το ζήτημα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Στην Ευρώπη συζητάς και αναδεικνύεις ζητήματα με επιχειρήματα.

Αν υπάρχει μια ευρωπαϊκή περιφέρεια που πρέπει να θέσει μετ΄ επιτάσεως αυτό το ζήτημα, αυτή είναι η Δωδεκάνησος και κατ΄επέκταση το Νότιο Αιγαίο.

Η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ συνδέεται με αλλαγές στην περιφερειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στη διαμόρφωση μιας αυτόνομης ευρωπαϊκής νησιωτικής πολιτικής.

Αυτή τη στιγμή, υπάρχει το νομιμοποιητικό πλαίσιο για να δούμε το ζήτημα της θέσπισης ειδικών συντελεστών ΦΠΑ στις νησιωτικές περιφέρειες, για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητά τους. Μας το δίνει η απόφαση του Ecofin.

Μαζί με την Περιφέρεια, τους φορείς και τους κοινωνικούς εταίρους παράλληλα με την κατάθεση της σχετικής πρότασης προς την Ελληνική κυβέρνηση, πρέπει να κάνουμε μια συγκροτημένη προσπάθεια ενημέρωσης και διεκδίκησης προς την Κομισιόν, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Περιφερειών», τόνισε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, που συμμετείχε στη συνάντηση που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου.

Επεσήμανε ότι τα ιδιαίτερα προβλήματα των νησιωτικών περιοχών δεν είναι κατανοητά στην Ευρώπη και στους εταίρους μας που δεν μπορούν να αντιληφθούν τα προβλήματα που δημιουργεί η γεωγραφική ασυνέχεια, η έλλειψη υποδομών αλλά και τα προβλήματα ανταγωνιστικότητας της νησιωτικής οικονομίας.

«Έχουμε μια δυσκολία ως χώρα να πείσουμε για τις ιδιαίτερες ανάγκες και την ανάγκη στήριξης των νησιών μας. Το είδαμε, άλλωστε, στο ζήτημα της απαίτησης κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, που τέθηκε από τους εταίρους μας Θα αναφέρω ένα ακόμα παράδειγμα, που σχετίζεται με την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ήταν δεδομένη η κατεύθυνση για να χρηματοδοτηθούν «πράσινες» επενδύσεις, αλλά και ο ψηφιακός μετασχηματισμός της οικονομίας.

Η συγκεκριμένη κατεύθυνση, όμως, δεν μπορεί να έχει οριζόντια χαρακτηριστικά, ό, τι σχεδιάζεται για τον αστικό ιστό και την ηπειρωτική χώρα δεν σημαίνει ότι μπορεί να ισχύσει και στα νησιά. Αντίθετα, αυτή η κατεύθυνση, αυτές οι πολιτικές θα πρέπει να προσαρμοστούν στις ανάγκες και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των νησιωτικών περιοχών. Αυτό σημαίνει νησιωτική πολιτική», ανέφερε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου.

Ο κ. Κόνσολας υπογράμμισε ότι είναι αμφίβολο αν υπήρξε δημοσιονομικό όφελος από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ,  πόσο αυξήθηκαν τα δημόσια έσοδα στα νησιά, αλλά και αν μετά την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε αυτές τις περιοχές, αυξήθηκαν ή μειώθηκαν τα δηλωθέντα εισοδήματα.

Αναφέρθηκε στην απόφαση του Ecofin, που δίνει τη δυνατότητα στη χώρα μας να προχωρήσει στην καθιέρωση, σε μόνιμη βάση, ειδικών μειωμένων έως 30% συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, αλλά και να επιβάλλει μειωμένους συντελεστές σε περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες ακόμη και μηδενικό ΦΠΑ για ορισμένα αγαθά.

Επεσήμανε ότι η απόφαση αυτή, συνιστά μια μοναδική ευκαιρία για να βάλουμε στην ατζέντα των συζητήσεων το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές και υπενθύμισε ότι με δική του πρόταση και πρωτοβουλία, έγινε η παρουσίαση της απόφασης του Ecofin στην Υποεπιτροπή Νησιωτικών Περιοχών της Βουλής.

Όπως είπε ο Μάνος Κόνσολας, ως χώρα αλλά και ως νησιώτες και φορείς, οφείλουμε να αναδείξουμε στην Ευρώπη ζητήματα όπως:

1ον: Το υψηλό κόστος μεταφοράς προϊόντων, αγαθών και υπηρεσιών από και προς τα νησιά που αποτελεί το μεγάλο πρόβλημα για την ανταγωνιστικότητα της νησιωτικής οικονομίας και την ανάγκη θέσπισης μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ όπως προβλέπει και η απόφαση του Ecofin.

2ον: Τη  δημιουργία και χρηματοδότηση ενός νέου Περιφερειακού Ταμείου για την άσκηση της Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα ενοποιήσει τα Διαρθρωτικά Ταμεία που υπάρχουν σήμερα.

Η πρόταση αυτή συνδέεται με περισσότερους πόρους για τις ελληνικές περιφέρειες, πιο ευέλικτες διαδικασίες και στοχευμένη χρηματοδότηση σε συγκεκριμένα έργα και συγκεκριμένες δράσεις περιφερειακής ανάπτυξης που θα καθορίζονται από ένα Εθνικό Σχέδιο Περιφερειακής Ανάπτυξης, σε κάθε χώρα μέλος και το οποίο θα εγκρίνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Την πρόταση αυτή είχε καταθέσει ο κ. Κόνσολας και  στην  Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

3ον: Τη διεύρυνση των κριτηρίων για την κατανομή των ευρωπαϊκών πόρων. Σε αυτά τα κριτήρια θα πρέπει να συμπεριληφθούν πέρα από το ΑΕΠ κάθε περιφέρειας και νέα κριτήρια όπως ο δείκτης ανταγωνιστικότητας και η έννοια της νησιωτικότητας,  αλλά και μια σειρά από άλλους δείκτες που διαμορφώνουν το πλαίσιο της συνοχής αξιών.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου