«Η κυβέρνηση κάνει την μία «κωλοτούμπα» μετά την άλλη» δηλώνει σήμερα σε συνέντευξή του προς τη “δ” ο βουλευτής Ηλείας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης, σχολιάζοντας τις υποθέσεις με τα Τέμπη και την υπόθεση Τριαντόπουλου. Επιπλέον, σχολιάζει τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, λέγοντας πως “Η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να πείσει, πλέον, ούτε για τη διαχειριστική της ικανότητα”, ενώ αναφέρεται και στις περιοδείες και περιφερειακές συνδιασκέψεις που έχει ξεκινήσει το ΠΑΣΟΚ, ανά τη χώρα.
• Κύριε Κατρίνη, με αφορμή τις εξελίξεις που παρακολουθούμε στη γείτονα, θα ήθελα το σχόλιό σας για τη στάση που τηρεί η τουρκική κυβέρνηση στα διεθνή θέματα (Ουκρανικό, Ισραήλ κ.λπ.) και η προσπάθειά της να ενταχθεί στον ευρωπαϊκό αμυντικό μηχανισμό. Πώς κρίνετε τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο ζήτημα;
Η Τουρκία πρέπει να βρει κλειστή την πόρτα του ευρωπαϊκού αμυντικού μηχανισμού. Ευρώπη «αλά καρτ» δεν υπάρχει. Η Τουρκία, παρά τα όσα υποστηρίζουν διάφοροι «πρόθυμοι» υποστηρικτές της, δεν ανήκει στην ΕΕ και όπως έδειξαν τα πρόσφατα γεγονότα με τη σύλληψη και τη φυλάκιση του βασικού πολιτικού αντιπάλου του κ. Ερντογάν, Εκρέμ Ιμάμογλου, όχι μόνο δεν πληροί βασικές νομικές, θεσμικές και πολιτικές προϋποθέσεις για να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, αλλά βρίσκεται έτη φωτός μακριά από τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Επιπλέον, πέραν του ό,τι κατέχει παράνομα μέρος της Κύπρου και απειλεί με casus belli την Ελλάδα, η Τουρκία αμφισβητεί την εθνική κυριαρχία και απειλεί την εθνική ακεραιότητα της Ελλάδας και της Κύπρου.
Θα ήταν αδιανόητο μία χώρα που κατέχει έδαφος κράτους-μέλους της ΕΕ και παραβιάζει συστηματικά τον εναέριο χώρο και τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας, να αποκτά πρόσβαση σε κρίσιμες πληροφορίες και δομές ευρωπαϊκής άμυνας. Αναμέναμε την αυτονόητη, στιβαρή αντίδραση από την ελληνική κυβέρνηση σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Δυστυχώς, όμως, τα αυτονόητα παραμένουν ζητούμενα με αυτή την κυβέρνηση.
Για άλλη μία φορά είδαμε μία παθητική διπλωματία και τη χώρα μας να κρύβεται πίσω από τις αντιρρήσεις άλλων εταίρων. Ιδιαίτερα, όταν η Τουρκία επιλέγει να παίζει έναν διπλό ρόλο στη διεθνή σκακιέρα: εμφανίζεται ως σύμμαχος, αλλά ενεργεί ως αποσταθεροποιητικός παράγοντας. Είτε στο Ουκρανικό, είτε στη Μέση Ανατολή, είτε στην Ανατολική Μεσόγειο, η Άγκυρα επιδιώκει να έχει λόγο παντού και πάντα υπέρ των δικών της αναθεωρητικών στόχων. Δεν πρόκειται για μία δύναμη με σταθερό αξιακό πυρήνα, αλλά για έναν επικίνδυνο παίκτη που χρησιμοποιεί επιλεκτικά τις κρίσεις, προσπαθώντας να κάνει πραγματικότητα τις νεοοθωμανικές φιλοδοξίες της.
Δυστυχώς, η ελληνική κυβέρνηση δεν στέκεται στο ύψος που απαιτούν οι περιστάσεις. Με τη διπλωματία των «ήρεμων νερών» και με πρωτοβουλίες όπως η «Διακήρυξη των Αθηνών» αθωώνει την Τουρκία στα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης, την ώρα που βασικά κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας αμφισβητούνται εμπράκτως, όπως έδειξαν τα περιστατικά με την πόντιση των καλωδίων ηλεκτρικής διασύνδεσης. Η Ελλάδα χρειάζεται σοβαρή στρατηγική, όχι επικοινωνιακά παιχνίδια.
• Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, δείχνουν ξεκάθαρα ότι η ΝΔ χάνει πάρα πολλές δυνάμεις και σε καμία περίπτωση δεν έχει την εικόνα της αυτοδυναμίας με το 41% των προηγούμενων εκλογών. Πιστεύετε πως θα καταφέρει να φτάσει ως το 2027;
Για πρώτη φορά μία κυβέρνηση απονομιμοποιείται τόσο σύντομα στη συνείδηση της κοινής γνώμης, αφού 1,5 χρόνο μετά τις εκλογές η πλειοψηφία των πολιτών ζητούν πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να πείσει, πλέον, ούτε για τη διαχειριστική της ικανότητα, ούτε για την ηθική της υπεροχή. Με την οικονομία καρτελοποιημένη, τη δημόσια υγεία απαξιωμένη, την κρατική μηχανή να υπολειτουργεί και τη χώρα σε περιδίνηση βαθιάς θεσμικής κρίσης, η κοινωνία δηλώνει ξεκάθαρα τη δυσπιστία της προς τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση.
Αυτή η απώλεια εμπιστοσύνης δεν είναι προσωρινή, αντίθετα θα διευρύνεται όλο και περισσότερο. Είναι η φυσική συνέπεια μίας εξουσίας που λειτουργεί με όρους καθεστώτος και όχι μίας υπεύθυνης πολιτικής ηγεσίας. Γι’ αυτό άλλωστε και οι προσπάθειες που γίνονται για «φυγή προς τα εμπρός», όπως ο ανασχηματισμός, πέφτουν στο κενό κι αποδεικνύονται μάταιες.
Ασφαλώς ο κ. Μητσοτάκης έχει καταστήσει σαφές πως παρά την κοινωνική κατακραυγή θα παραμείνει γαντζωμένος όσο περισσότερο μπορεί στην καρέκλα της εξουσίας. Η κυβέρνηση, όμως, έχει ξεμείνει από πολιτικά καύσιμα και δε διαθέτει την παραμικρή προωθητική δύναμη. Η κλεψύδρα του πολιτικού χρόνου έχει γυρίσει ανάποδα και έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τον κ. Μητσοτάκη. Η χώρα χρειάζεται μία νέα αρχή και αναζητά πολιτική αλλαγή.
Μία ηγεσία που να μπορεί να κοιτάξει στα μάτια τους πολίτες και να τους πει την αλήθεια. Και αυτή η ηγεσία δεν μπορεί να είναι η σημερινή. Πράγματι η κοινωνία θέλει η χώρα να πάει ψηλότερα. Αλλά τα πιο μεγάλα βαρίδια είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του.
• Πώς σχολιάζετε τη στάση της κυβέρνησης στην προανακριτική για τον Τριαντόπουλο;
Η κυβέρνηση κάνει την μία «κωλοτούμπα» μετά την άλλη. Ενώ υπήρχε δικογραφία για τον κ. Τριαντόπουλο, δε ζήτησε να συσταθεί προανακριτική.
Όταν το ΠΑΣΟΚ πρότεινε τη σύσταση προανακριτικής, έλεγε ότι το κατηγορητήριο είναι αδύναμο και το ψηφίζει για να μην κατηγορηθεί για συγκάλυψη. Και τώρα που συστάθηκε η προανακριτική, αντί να λειτουργήσει και να έρθουν όλα στο φως, σπεύδει η κυβερνητική πλειοψηφία να την κλείσει άρον-άρον. Αντιλαμβανόμενη πως δεν μπορεί να κάνει τα ίδια με αυτά που έκανε στην Εξεταστική Επιτροπή, φτάνει στο σημείο να παραβιάσει τη συνταγματική κανονικότητα μόνο και μόνο για να αποφύγει το βάσανο της προανακριτικής. Να αποφύγει την εξέταση μαρτύρων και τη διερεύνηση πτυχών της αλήθειας.
Η στάση της αποτελεί προσβολή στη συλλογική μνήμη των θυμάτων. Αντί να δείξει αυτοκριτική και σεβασμό προκρίνει για μία ακόμη φορά την πλήρη απαξίωση κάθε έννοιας ευθύνης. Εμείς ως ΠΑΣΟΚ έχουμε δεσμευτεί να υπάρξει κάθαρση. Με θεσμικότητα και σοβαρότητα θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη για την αποκάλυψη της αλήθειας μέχρι τέλους, ώστε όλοι όσοι ευθύνονται γι’ αυτό το εθνικό έγκλημα να λογοδοτήσουν και να τιμωρηθούν.
• Τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ; Ξεκινήσατε περιοδείες και περιφερειακές συνδιασκέψεις ανά τη χώρα. Ποιοι είναι οι στόχοι του κινήματος;
Το ΠΑΣΟΚ είναι ο σοβαρός και αξιόπιστος εκφραστής της δημοκρατικής, προοδευτικής παράταξης, σε μία εποχή που η κοινωνία αναζητά εναγωνίως ελπίδα και σταθερότητα.
Οι συνδιασκέψεις που ξεκινήσαμε σε όλη τη χώρα δεν έχουν χαρακτήρα απλώς οργανωτικό ή εσωκομματικό: είναι μία μεγάλη εθνική πολιτική συζήτηση για το μέλλον της χώρας, σε συζήτηση και συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες. Στόχος μας είναι να οικοδομήσουμε μία νέα σχέση εμπιστοσύνης και να αναδείξουμε τοπικά αναπτυξιακά σχέδια για να στηρίξουμε την περιφέρεια και τη νησιωτική Ελλάδα που έχουν εγκαταλειφθεί από την κυβέρνηση.
Να μιλήσουμε για την ακρίβεια που διαλύει τα νοικοκυριά, το στεγαστικό που αποκλείει τους νέους, τη δημόσια υγεία και παιδεία που καταρρέουν, την απασχόληση και το κοινωνικό κράτος που πρέπει να επαναθεμελιωθούν, τα ειδικά κίνητρα για τις νησιωτικές και ακριτικές περιοχές της χώρας. Να φέρουμε στην πολιτική το ήθος, τη συνέπεια, την τεκμηρίωση, την ειλικρίνεια. Όπως έκανε πάντα όταν η χώρα βρισκόταν σε κρίσιμες καμπές, έτσι και τώρα το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να αναλάβει την ευθύνη της πολιτικής αλλαγής. Να πρωταγωνιστήσει, όχι να παρακολουθεί. Να ενώσει, όχι να διχάσει. Να προχωρήσει με τόλμη, όχι με ημίμετρα. Η Ελλάδα αξίζει μία νέα αρχή και το ΠΑΣΟΚ, παρά τον πόλεμο που δέχεται με όλους τους τρόπους και όλα τα μέσα, είναι μέρα με τη μέρα όλο και πιο έτοιμο για να τη φέρει.