Συνεντεύξεις

Σταύρος Ζουρούδης: «Προσδοκώ σε καινοτομίες που θα αναδείξουν ακόμη περισσότερο τον γαστρονομικό τουρισμό»

• Ο προέδρος του Σωματείου Εστιατόρων Ρόδου μιλάει για τις προκλήσεις της νέας σεζόν και τις ιδιαιτερότητες του κλάδου εστίασης

Η εστίαση αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, ειδικά στις τουριστικές περιοχές, όπως η Ρόδος και τα Δωδεκάνησα. Ο κλάδος αυτός δεν είναι απλώς μία επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά ένα αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής και γαστρονομικής ταυτότητας της χώρας μας. Παρά τις προκλήσεις που έχει αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια—από την πανδημία και την ενεργειακή κρίση μέχρι την αύξηση του κόστους πρώτων υλών και τη δυσκολία εύρεσης εξειδικευμένου προσωπικού—η εστίαση συνεχίζει να εξελίσσεται, να καινοτομεί και να διατηρεί τη θέση της ως βασικός μοχλός ανάπτυξης.
Ο προέδρος του Σωματείου Εστιατόρων Ρόδου Σταύρος Ζουρούδης με 57 χρόνια εμπειρίας στον χώρο, ο οποίος γνωρίζει σε βάθος τις ανάγκες, τις δυσκολίες, αλλά και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για τις επιχειρήσεις εστίασης ανοίγει τα χαρτιά του. Με πάθος για τη γαστρονομία και όραμα για το μέλλον του κλάδου, μας μιλά για τους στόχους του ως πρόεδρος, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες, καθώς και για τις αλλαγές που θεωρεί αναγκαίες σε θεσμικό επίπεδο.
Παράλληλα, αναλύει τη σημασία της γαστρονομίας στη Ρόδο, έναν προορισμό που διαρκώς επενδύει στην ποιότητα και στην αναβάθμιση των υπηρεσιών του. Με τη στήριξη των επαγγελματιών του χώρου και τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, η εστίαση στη Ρόδο προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες και προβάλλει τη μοναδική γαστρονομική της ταυτότητα.
Η συνέντευξη αυτή αναδεικνύει όχι μόνο τις προκλήσεις αλλά και τις προοπτικές που διαγράφονται για τον κλάδο, καθώς και τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ επιχειρηματιών, φορέων και καταναλωτών για τη διατήρηση και την ανάπτυξη της τοπικής γαστρονομίας.
Αναλυτικά η συνέντευξη:
• Τι σας ώθησε να αναλάβετε τη θέση του προέδρου; Σε τι προσδοκάτε για τον κλάδο της εστίασης;
Η αγάπη μου για τον κλάδο της εστίασης, στον οποίο δραστηριοποιούμαι επί 57 συναπτά έτη και η επιθυμία μου να συμβάλλω με τις εμπειρίες μου στην ανάπτυξη και στην επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν τον κλάδο μας με ώθησαν να αναλάβω τη θέση του προέδρου. Προσδοκώ με την αμέριστη βοήθεια του ικανού Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου μας, το οποίο απαρτίζεται από έμπειρους και χαρισματικούς νέους επιχειρηματίες, να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό και ενωμένο σωματείο που θα στηρίξει τα μέλη του και θα προωθεί τα νόμιμα συμφέροντά τους. Επίσης προσδοκώ σε καινοτομίες που θα αναδείξουν ακόμη περισσότερο τον γαστρονομικό τουρισμό του νησιού μας και της Δωδεκανήσου απανταχού της γης.


• Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα τα εστιατόρια μετά την αύξηση του ενεργειακού κόστος και των πρώτων υλών. Πόσο εύκολο είναι να διατηρήσει κανείς υψηλή ποιότητα υπηρεσιών;
Η αύξηση του ενεργειακού κόστους και των πρώτων υλών αποτελεί μια τεράστια πρόκληση για τα εστιατόρια. Η διατήρηση της υψηλής ποιότητας υπηρεσιών σε αυτές τις συνθήκες είναι δύσκολη, αλλά όχι ακατόρθωτη. Απαιτείται προσεκτική διαχείριση, αποτελεσματική οργάνωση και συνεχής προσπάθεια για βελτίωση.
• Η σεζόν έχει ξεκινήσει δειλά, όμως από αρχές Απριλίου οι αριθμοί θα αλλάξουν καταλυτικά. Εσείς δραστηριοποιείστε πάρα πολλά χρόνια στη Μεσαιωνική πόλη, θεωρείτε ότι είμαστε έτοιμοι;
Έχουμε την εμπειρία χρόνων στη Μεσαιωνική πόλη. Και όλο αυτό το διάστημα σε συνεργασία με τους υπόλοιπους επιχειρηματίες προσπαθούμε να είμαστε έτοιμοι. Θεωρώ ότι είμαστε σε μεγάλο βαθμό έτοιμοι για την αύξηση της τουριστικής κίνησης. Ωστόσο, υπάρχει πάντα περιθώριο βελτίωσης και προσαρμογής στις νέες ανάγκες.
• Υπάρχουν ρυθμίσεις ή νόμοι που θεωρείτε ότι πρέπει να αλλάξουν για να στηριχθεί η εστίαση;
Θεωρώ ότι υπάρχουν ορισμένες ρυθμίσεις και νόμοι που πρέπει να αλλάξουν στην εστίαση και μάλιστα όσο το δυνατόν συντομότερα. Η μείωση του ΦΠΑ, επιδότηση στην ενέργεια λόγω ακρίβειας, μείωση της γραφειοκρατίας, δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας για χαμηλότερη χρηματοδότηση, εύρεση και εκπαίδευση προσωπικού για τις ανάγκες των καταστημάτων.
• Πώς βλέπετε την εξέλιξη της γαστρονομίας στη Ρόδο; Φαντάζομαι ότι προσαρμόζεστε σε νέες τάσεις, ψηφιακή εποχή (online κρατήσεις, review κλπ) όμως με βάση το μέγεθος του νησιού, θεωρείτε ότι βρισκόμαστε σε καλό επίπεδο;
Η γαστρονομία στη Ρόδο και στα Δωδεκάνησα εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς με πάρα πολλές επιχειρήσεις να προσαρμόζονται στις νέες τάσεις και να αξιοποιούν την ψηφιακή τεχνολογία. Θεωρώ επίσης ότι βρισκόμαστε σε καλό επίπεδο γιατί πολλές επιχειρήσεις εστίασης ήδη χρησιμοποιούν το google ή το tripadvisor με πάρα πολύ καλά αποτελέσματα για τη δωδεκανησιακή γαστρονομία. Η εστίαση πλέον έχει συνειδητοποιήσει ότι ο γαστρονομικός μας πλούτος είναι πόλος έλξης για τους επισκέπτες μας.


• Τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους επαγγελματίες της εστίασης αλλά και στους καταναλωτές;
Στους επαγγελματίες της εστίασης, θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα ενότητας και συνεργασίας. Μόνο μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται. Στους καταναλωτές, θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα εμπιστοσύνης. Στηρίζοντας τις τοπικές επιχειρήσεις, στηρίζουν την οικονομία του νησιού μας και συμβάλλουν στην ανάπτυξη της γαστρονομίας μας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου