Ειδήσεις

Ανοδος, αλλά και ανησυχία για τον τουρισμό

Σε περίπτωση που υπήρχε συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές της και είχε σταματήσει η αρνητική δημοσιότητα από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ιδίως αυτά της Ευρώπης, τότε ο τουριστικός κλάδος θα ήταν έτοιμος να σπάσει τα περσινά ρεκόρ σε αφίξεις και έσοδα. Όμως, η παρατεταμένη αβεβαιότητα για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας έχει ως αποτέλεσμα να έχει αρχίσει να δημιουργείται ένα κλίμα ανησυχίας και πλέον να μην είναι καν βέβαιο ότι το 2015 θα κινηθεί έστω και οριακά πιο πάνω από το 2014.
Η χρονιά πάντως έχει ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς με το α’ τρίμηνο να κινείται με έντονα ανοδικούς ρυθμούς όσον αφορά τις αφίξεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία του SETE Intelligence, στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2015 οι αεροπορικές αφίξεις αυξήθηκαν κατά 28,5% με την Αθήνα να κινείται στο +29,5%. Δεν είναι τυχαίο, μάλιστα, ότι ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης δήλωνε στις αρχές της εβδομάδας ότι «τα μέχρι τώρα στοιχεία μάς επιτρέπουν να είμαστε πιο αισιόδοξοι για την τουριστική σεζόν που έρχεται». Όμως, ο δήμαρχος Αθηναίων έσπευσε να προσθέσει ότι «η ζήτηση για την Αθήνα, μπορεί να διατηρηθεί, εφόσον συντρέχουν οι βασικές προϋποθέσεις για την εύρυθμη λειτουργία της πόλης: ομαλότητα, σταθερότητα και αίσθημα ασφάλειας στους επισκέπτες μας».
Μία επισήμανση, η οποία κρύβει μέσα της μία αίσθηση ανησυχίας για τις πιθανές εξελίξεις τόσο σε μακροοικονομικό επίπεδο όσο και αναφορικά με τους παράνομους μετανάστες. Σημειωτέον πως, σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, αρνητικές επιπτώσεις υπάρχουν ήδη, αλλά προς το παρόν αφορούν μόνο το κομμάτι του επαγγελματικού τουρισμού και των εκδηλώσεων που διοργανώνουν επιχειρήσεις από το εξωτερικό που αν και είχαν αρχικώς επιλέξει την Ελλάδα για να τις πραγματοποιήσουν στρέφονται την τελευταία στιγμή σε άλλους προορισμούς.

ΣΕΤΕ
Προς αναθεώρηση των εκτιμήσεων

Παρά την άνοδο του τριμήνου, υπήρχαν εδώ και μερικές εβδομάδες ενδείξεις που προκαλούσαν ανησυχία. Για παράδειγμα, η γερμανική αγορά είχε ξεκινήσει πολύ δυναμικά κερδίζοντας σημαντικό μερίδιο αγοράς έως και τον Δεκέμβριο του 2014, όμως, στη συνέχεια η κατάσταση άλλαξε για να φθάσουμε τον Μάρτιο να παρατηρείται πτώση στις κρατήσεις -σε σχέση με πέρσι- της τάξεως του 25,8%, τη στιγμή που η ίδια αγορά παρουσιάζει αύξηση στις κρατήσεις κατά 2% στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Η πτωτική τάση είχε ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο, οπότε είχε παρουσιαστεί μείωση 16,2% έναντι 10,2% αύξηση για τη Μεσόγειο. Την ίδια στιγμή, στη βρετανική αγορά ο ρυθμός στις κρατήσεις προς Ελλάδα είναι χαμηλότερος σε σχέση με το τι γίνεται με άλλες αγορές.
Το αποτέλεσμα είναι ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) να ετοιμάζεται να προχωρήσει σε αναθεώρηση των αρχικών εκτιμήσεων του για το σύνολο της φετινής τουριστικής σεζόν. Η υπάρχουσα εκτίμηση κάνει λόγο για 25 εκατ. αφίξεις (από 24,2 εκατ. το 2014) και 14 δισ. ευρώ σε εισπράξεις (από 13,4 δισ. ευρώ πέρσι), αλλά πλέον θεωρείται πιθανό να υπάρχει αναθεώρηση προς τα κάτω. Εκτός και αν ξαφνικά το κλίμα στις διαπραγματεύσεις αλλάξει και η ελληνική οικονομία ξεφύγει τον κίνδυνο που δείχνει να υπάρχει.

Ημερησία

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου