- Είχε κατηγορηθεί για πλαστογραφία μετά χρήσεως
Αθώος κρίθηκε χθες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου ο δήμαρχος Μεγίστης κ. Παύλος Πανηγύρης, που κατηγορείτο για πλαστογραφία μετά χρήσεως, που αποσκοπούσε στην παραπλάνηση των υπαλλήλων του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Ο κ. Πανηγύρης είχε καταδικαστεί πρωτοδίκως σε ποινή φυλάκισης 8 μηνών με 3ετή αναστολή.
Το ιστορικό της υπόθεσης, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, έχει ως εξής:
Την 30-11-2007 στη Μεγίστη ελήφθη η υπ’ αριθμ. 67/2007 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου δυνάμει της οποίας εξουσιοδοτείτο ο κατηγορούμενος για τη μεταφορά χρημάτων από την Τράπεζα της Ελλάδος στη Δ.Ο.Υ. Ρόδου, ποσού 80.000 ευρώ, από επιχορήγηση του Υπουργείου Εσωτερικών για προμήθεια υδροφόρου οχήματος.
Επειδή ο κατηγορούμενος απουσίαζε από την ως άνω συνεδρίαση, την απόφαση αυτή υπέγραψε ο αναπληρωτής δήμαρχος Παρασκευάς Μαγιάφης. Ο κατηγορούμενος στη συνέχεια κατήρτισε νέα απόφαση, φερόμενη ως ληφθείσα από το ως άνω δημοτικό συμβούλιο, ήτοι την υπ’ αριθμ. 68/2007, εντάσσοντάς την στην συνεδρίαση της 30ης.11.2007, στην οποία βεβαίωνε αναληθή πράγματα, που δεν ενσωμάτωναν τη βούληση του δημοτικού συμβουλίου, και ειδικότερα, ότι το τελευταίο αποφάσισε την αποδοχή επιχορήγησης ποσού 10.000 ευρώ από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής για την κάλυψη εξόδων του 2ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Καστελλοριζιών της Διασποράς.
Τα ανωτέρω προκύπτουν εκ του ό,τι στην υπ’ αριθμ. 16/2007 πρόσκληση προς τους δημοτικούς συμβούλους για τη συνεδρίαση της 30ης.11.2007 δεν συμπεριλήφθηκε στην ημερήσια διάταξη θέμα περί επιχορήγησης εκ ποσού 10.000. ευρώ, ουδεμία αναφορά γίνεται στα υπ’ αριθμ. 17/2007 πρακτικά, τα οποία μνημονεύονται στην υπ’ αριθμ. 68/2007 απόφαση, για την εν λόγω επιχορήγηση και ο κατηγορούμενος απουσίαζε κατά την συνεδρίαση της 30ης.11.2007.
Ο κ. Πανηγύρης, όπως εξέθεσε και χθες ενώπιον του δικαστηρίου ο συνήγορος υπεράσπισής του κ. Μανώλης Κουτσούκος, διατείνεται ότι τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου είχαν προηγουμένως ενημερωθεί για το θέμα αυτό, ενώ ο ισχυρισμός του ότι τα χρήματα της επιχορήγησης ουδέποτε εκταμιεύθηκαν, προβάλλεται αλυσιτελώς, καθόσον το αδίκημα της πλαστογραφίας είναι αδίκημα σκοπού και επομένως δεν εξετάζεται η αμεσότητα της ενέργειας του δράστη σε σχέση με το αποτέλεσμα της περιουσιακής βλάβης, αλλά η αμεσότητα του κινδύνου, που ενέχει αυτή καθ’ εαυτή η υλική πράξη της πλαστογραφίας.
Περαιτέρω, ο κατηγορούμενος προέβη σε κατάρτιση εξ’ υπαρχής της υπ’ αριθμ. 68/2007 απόφασης με σκοπό να παραπλανήσει με τη χρήση της άλλον σχετικά με γεγονός που μπορεί να έχει έννομες συνέπειες, αφού η τελευταία κατατέθηκε στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, βάσει της οποίας εξεδόθη η υπ’ αριθμ. 16967/2007 εγκριτική απόφαση του Γ.Γ. Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, η οποία ωστόσο δεν υλοποιήθηκε και στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Ο κ. Κουτσούκος εξέθεσε ότι δεν υφίσταται έγκλημα διότι η απόφαση δεν είχε έννομα αποτελέσματα, προσθέτοντας παραπέρα ότι τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου έχουν με υπεύθυνες δηλώσεις τους αποδεχθεί ότι εγνώριζαν και συνηγορούσαν στην ως άνω κίνηση του δημάρχου, που αποσκοπούσε στην είσπραξη της επιχορήγησης του Υπουργείου, που ούτως ή άλλως δεν δόθηκε.
Ως μάρτυρας κατηγορίας κατέθεσε στην υπόθεση ο πρώην δημοτικός σύμβουλος του δήμου Μεγίστης κ. Γ. Παπουτσής.