Ειδήσεις

Δήμαρχοι Σύμης και Πάτμου: Αδικο το μέτρο πληρωμής με κάρτα

Την Πέμπτη 30 Απριλίου οι δήμαρχοι Σύμης και Πάτμου μιλούν στους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο για το μέτρο πληρωμής με κάρτα στα νησιά.

«Η Πάτμος έχει μόνιμο πληθυσμό, μαζί με τα δυο γειτονικά νησιά που υπάγονται στο δήμο της Πάτμου, 3.045 με την τελευταία απογραφή. Η Πάτμος έχει 2.970, αλλά εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά όταν μπει νομοθετική ρύθμιση και διάταξη. Εκείνο πού θα κάνουμε σε πρώτη φάση, προτού ψηφιστεί, είναι να κάνουμε κάποια παρέμβαση, όπως κάνουμε και στην Περιφέρεια, ότι τα μικρά νησιά κάτω των 3.000 κατοίκων είναι τρία διαφορετικά νησιά. Θα κάνουμε κάποια παρέμβαση. Φυσικό είναι για ένα μικρό νησί όπως είναι η Πάτμος και οι Αρκιοί και το Μαράθι που περιμένουν ούτε δυο μήνες το χρόνο να δουλέψουν, γιατί είναι κατεξοχήν νησιά, τα οποία ζουν μόνο απ’ τον τουρισμό. Οπωσδήποτε θα δημιουργηθεί αναστάτωση. Γίνεται μια προσπάθεια από τη σημερινή κυβέρνηση και από τις προηγούμενες και θα πρέπει όλοι να βοηθήσουμε αυτή τη προσπάθεια. Όχι βέβαια (δεν θα ήταν καλύτερο μέτρο η αύξηση του ΦΠΑ). Τα νησιά μας, αν κατά κάποιο τρόπο μπορούν να σταθούν στα πόδια τους, κάτω από αυτές τις αντίξοες συνθήκες, είναι γιατί έχουμε χαμηλότερο ΦΠΑ. Αν δεν έρθουν επισκέπτες και αν είναι αποτρεπτικό για τους επισκέπτες, πως θα ζήσουμε εμείς;»

Λευτέρης Παπακαλοδούκας (Δήμαρχος Σύμης)

«Νομίζω δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να εφαρμοστεί αυτό το μέτρο. Το θέμα, όμβς, πιστεύω είναι ότι είναι άδικο, μια λάθος απόφαση, μια βλακεία. Γιατί το μέτρο αυτό πρέπει να εφαρμοστεί σε όλη την Ελλάδα. Τι θα πει εφαρμόζεται στη Σύμη και δεν εφαρμόζεται στην Ίο; Το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να δυσκολέψουμε τη ζωή του επισκέπτη που έρχεται στα νησιά μας να κάνει διακοπές, του κάθε πολίτη να βοηθήσει το κράτος, είτε κάρτα του δώσεις είτε μετρητά, αν δεν θέλει να χτυπήσει τη μηχανή, δεν τη χτυπάει. Αυτό θα γίνει (σ.σ.: θα αυξηθεί το μαύρο χρήμα). Γιατί ο άλλος να τα βάλει στο ταμείο του και να φανούν; Δεν χρειάζεται. Ούτε κι ο άλλος που τα δίνει, θέλει να φανεί πού τα βρήκε.

Σίγουρα (όμως προτιμάμε το μέτρο από την αύξηση του ΦΠΑ). Κανονικά, τα νησιά θα έπρεπε να είναι αφορολόγητα και θα γινόταν χαμός. Αν θέλουμε να βοηθήσουμε την οικονομία της Ελλάδας, κάποια νησιά ή όλα τα νησιά να ήταν αφορολόγητα κι όχι να ψάχνουμε το πώς θα φορολογήσουμε παραπάνω τους επισκέπτες που έρχονται εδώ.»

Το ΒΗΜΑ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου