Εντονη η δραστηριότητα των κυκλωμάτων σεξουαλικής εκμετάλλευσης στην Αθήνα, όπου λειτουργεί μόνον ένας νόμιμος οίκος ανοχής και 700 παράνομοι. «Η αρωγή στα θύματα είναι η προϋπόθεση των όποιων αστυνομικών μέτρων. Χρειαζόμαστε δομές στήριξης των θυμάτων και αν δεν μπορούμε να το κάνουμε ας στηρίξουμε τις οργανώσεις που το κάνουν», ανέφερε κατά τον χαιρετισμό του στη χθεσινή ημερίδα «Πορνεία και Trafficking» ο γ.γ. Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Κωστής Παπαϊωάννου.
Τα στοιχεία που παρουσίασαν χθες στο κατάμεστο αμφιθέατρο του ΥΠΕΞ οι ερευνητές του CMT Prooptiki και της ΜΚΟ Praksis προκαλούν προβληματισμό. Η έρευνα, που διεξήχθη για έξι μήνες σε επτά πόλεις, αναδεικνύει το «προφίλ» των εκδιδόμενων γυναικών αλλά και των πελατών τους. Η ανθρωπογεωγραφία των 70 εκδιδόμενων γυναικών είναι χαρακτηριστική: 20 γυναίκες από την Ελλάδα, 20 από τη Ρουμανία, 8 από τη Νιγηρία, 7 από τη Βουλγαρία, 7 από Αλβανία, δύο από Ουκρανία και από μία γυναίκα με προέλευση τη Ρωσία, Τσεχία, Πολωνία, Γεωργία, Ουζμπεκιστάν, Καζαχστάν. Εξ αυτών οι τέσσερις γυναίκες ήταν θύματα trafficking και τώρα ζουν σε καθεστώς προστασίας. Δύο ήταν πρώην θύματα και τώρα εργάζονται στην πορνεία, ενώ δύο έτερες περιπτώσεις μέσω των απαντήσεων δημιουργούν την εντύπωση ότι είναι εγκλωβισμένες…
Σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, το 2013 συνελήφθησαν 142 δράστες εμπορίας ανθρώπων και σωματεμπορίας, στην πλειονότητά τους άνδρες ελληνικής καταγωγής, αλλά και άτομα με καταγωγή από Βουλγαρία, Αλβανία και Αγιο Δομίνικο. Εκ των τριάντα πελατών, οι οποίοι απάντησαν στους μελετητές, η πλειονότητα (20) είναι 26 έως 35 ετών. Δεκαεπτά εξ αυτών δηλώνουν ανύπαντροι, επτά παντρεμένοι, πέντε «δεσμευμένοι» σε σταθερή σχέση. Ως προς την εθνικότητα, πλην ενός Πακιστανού, οι υπόλοιποι 29 ήταν Ελληνες. Οι 28 εξ αυτών διευκρινίζουν ότι δεν θα ήθελαν να συνευρεθούν με γυναίκα που να εξαναγκάζεται στην πορνεία…
Τους τρόπους «αλίευσης» των γυναικών αναδεικνύει έτερη έρευνα του Τhe Capaign Α21 με αντικείμενο την εμπορία ανθρώπων τα τελευταία πέντε χρόνια. «Ο δημοφιλέστερος τρόπος παραμένει η υπόσχεση εργασίας, στην οποία προβαίνει κατά 49% ο προαγωγός» διευκρινίζει ο κ. Αρης Καρδασιλάρης, εκπρόσωπος του Α21. Η «ρομαντική εξαπάτηση», σύμφωνα με την οποία ο προαγωγός παριστάνει τον ερωτευμένο και υπόσχεται μια κοινή ζωή, συναντάται πιο σπάνια, 17%, ενώ ακόμα πιο σπάνια είναι απαγωγή, μόλις στο 3% των θυμάτων, που συμμετείχαν στην έρευνα. Εν προκειμένω, πάνω από τις μισές γυναίκες, το 59%, είναι από 18 έως 25 ετών, ενώ τη θλιβερή «πρωτιά» στην εν λόγω μελέτη [σ.σ. η ομάδα έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη] είναι Ρομά από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Το 59% των θυμάτων ωθείται εν συνεχεία στην παράνομη πορνεία, υφίσταται όμως και ένα μικρότερο ποσοστό, 24%, που «απασχολείται» σε αδειοδοτημένους οίκους ανοχής. Διέξοδο από την αλγεινή κατάσταση, στην οποία είχαν περιέλθει, βρήκαν έπειτα από δική τους απόδραση (39%), αστυνομική έρευνα (41%), σύλληψη (14%) ή μέσω της βοήθειας πολιτών (6%).
Καθημερινή
Έντυπη