Ειδήσεις

Κερδοφορία παρά την κρίση για την ΔΕΠΑ

Μειωμένη κερδοφορία της ΔΕΠΑ λόγω πτώσης πωλήσεων φυσικού αερίου κατά 23,5%. Το Δημόσιο ήδη παρέλαβε το μέρισμα ύψους 32,56 εκατ. ευρώ. Τι ποσότητες παρέλαβε από κάθε προμηθευτή. Σε ποιους διοχετεύθηκαν. Οι εξελίξεις με τις απαιτήσεις των Ρώσων.
Η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση και η περιορισμένη λειτουργία μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο, επηρέασαν σημαντικά τα αποτελέσματα της ΔΕΠΑ για το 2014.

Παρά τη δυσμενή συγκυρία τα κέρδη μετά από φόρους του ομίλου της ΔΕΠΑανήλθαν σε 82,7 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 146,7 εκατ. το 2013.

Με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα που ενέκρινε η προχθεσινή γενική συνέλευση των μετόχων, αποφασίστηκε η διανομή μερίσματος 50,1 εκατομμυρίων. Από το ποσό αυτό τα 32,56 εκατομμύρια αντιστοιχούν στο μερίδιο 65% του Ελληνικού Δημοσίου και τα 17,53 εκατομμύρια στα Ελληνικά Πετρέλαια που κατέχουν το 35% της ΔΕΠΑ.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες, ήδη η ΔΕΠΑ μεταβίβασε στο Ελληνικό Δημόσιο το ποσό του μερίσματος που του αναλογεί προκειμένου να διευκολυνθεί η ρευστότητά του. Έτσι σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, δεν θα απαιτηθεί για τη συγκεκριμένη ΔΕΚΟ να μεταφέρει ταμειακά της διαθέσιμα σε λογαριασμό της ΤτΕ, σε εφαρμογή της ΠΝΠ.

Σε ό,τι αφορά στην εικόνα της ΔΕΠΑ τον περασμένο χρόνο, η μείωση των πωλήσεων φυσικού αερίου είχε άμεση επίπτωση στα αποτελέσματα της εταιρείας. Επιπλέον δε, προκάλεσε και απαιτήσεις από τους προμηθευτές της και συγκεκριμένα τη ρωσική Γκαζπρόμ και την Αλγερινή Σονατράκ, καθώς δεν παραλήφθηκαν οι συμφωνημένες ποσότητες (ρήτρα Take or Pay). Η διαφορά με τη ρωσική εταιρεία αφοράποσότητα 300 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων για τη μη παραλαβή της οποίας απαιτεί ρήτρα περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η διαφορά με την αλγερινή εταιρεία αφορά ποσότητα μόνο 20 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων, για την οποία ωστόσο η ΔΕΠΑ δεν δέχεται ότι δικαιούται να απαιτήσει την εφαρμογή της ρήτρας.

Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών του ομίλου ανήλθε σε 1,088 δισ. ευρώ έναντι 1,55 δισ. το 2013, το μικτό κέρδος ανήλθε σε 89,5 εκατομμύρια έναντι 179,7 εκατομμύρια και τα κέρδη προ φόρων σε 97,35 εκατομμύρια έναντι 178,8 εκατομμύρια το 2013. Οι απαιτήσεις από πελάτες μειώθηκαν σημαντικά σε 262,9 εκατομμύρια, έναντι 388 εκατομμυρίων το 2013.

Από τα ποσά αυτά, 76,8 εκατομμύρια (ίδιο ποσό και το 2013) αντιστοιχούν σε απαιτήσεις που έχουν απομειωθεί και για τις οποίες θα πρέπει να σχηματισθούν προβλέψεις.

Πωλήσεις – Παραλαβές αερίου

Το 2014 οι συνολικές πωλήσεις της ΔΕΠΑ ανήλθαν σε 32,6 εκατομμύρια μεγαβατώρες μειωμένες κατά 23,5% έναντι του 2013 και οι οποίες αντιστοιχούν σε περίπου 2,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Από αυτές το 51,3% διοχετεύθηκαν στην ηλεκτροπαραγωγή (ΔΕΗ και ανεξάρτητοι), το 22,5% στη βιομηχανία, το 0,9% στη συμπαραγωγή, το 17,9% στις ΕΠΑ (εταιρείες διανομής), το 0,2% στον εμπορικό τομέα, το 0,5% στην αεριοκίνηση και το 6,7% στο ΔΕΣΦΑ. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου το 46,5% των πωλήσεων της ΔΕΠΑ κατευθύνονται σε τρεις μόνο πελάτες της και συγκεκριμένα προς τη ΔΕΗ ΔΕΗ -2,20% (26,44% των συνολικών πωλήσεων), το Αλουμίνιο (11,04%) και την ΕΠΑ Αττικής (8,85%).

Σε ό,τι αφορά στις παραλαβές, το 2014 η ΔΕΠΑ παρέλαβε συνολικά 2,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Από τη Γκαζπρόμ 1,6 δισεκατομμύρια κυβικά, από την τουρκική BOTAS 0,6 δισεκατομμύρια κυβικά και 0,4 δισ. κυβικά από την Αλγερινή Σονατράκ με 10 φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου – LNG.

Η εκκρεμότητα με Γκαζπρόμ

Δεδομένου ότι η εταιρία δεν προμηθεύτηκε την ελάχιστη συμβατική ποσότητα από την Γκαζπρόμ για το 2014 και εγείρεται θέμα ρήτρας Take or Pay, η ΔΕΠΑ αναμένει απάντηση από τη ρωσική εταιρεία στα αιτήματα για μείωση της ετήσιας ελάχιστης συμβατικής ποσότητας του έτους 2014, καθώς και για μείωση των ετήσιων συμβατικών ποσοτήτων των ετών 2015 και 2016.

Ειδικότερα για τη ρήτρα που απαιτεί η Γκαζπρόμ ύψους περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ, βρίσκεται σε εξέλιξη διαπραγμάτευση προκειμένου τα μέρη να καταλήξουν στην τελική, συμφωνία. Πάντως η διοίκηση της ΔΕΠΑ επισημαίνει ότι εφόσον κατέβαλε οποιοδήποτε ποσό προς τη Γκαζπρόμ, για μη παραληφθείσες ποσότητες έτους 2014, θα αποτελέσει προκαταβολή έναντι αγοράς φυσικού αερίου επομένων ετών μέχρι τη λήξη της σύμβασης προμήθειας φυσικού αερίου, δηλαδή το 2026.

Τέλος να σημειωθεί ότι παρά τις πολιτικές παρεμβάσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη σε Βλαντιμίρ Πούτιν και Αλεξέι Μϊλλερ της Γκαζπρόμ και παρά το θετικό κλίμα που επικαλέστηκε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, δεν υπήρξε απτό αποτέλεσμα στο ελληνικό αίτημα για περιορισμό έως διαγραφή των απαιτήσεων της Γκαζπρόμ σε βάρος της ΔΕΠΑ.

euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου