Ρεπορτάζ

Μεγάλα προβλήματα, αλλά και προοπτικές για τα κατεψυγμένα τρόφιμα στην τοπική αγορά

  • Σκληρός ανταγωνισμός με στόχο τη μαζική εστίαση
  • Ξεχνιέται η μεσογειακή κουζίνα στο βωμό της οικονομίας

Σε περιπέτειες βρίσκεται ο κλάδος των κατεψυγμένων τροφίμων, καθώς από τη μία πλευρά υπάρχει όλο και αυξανόμενη ζήτηση εμπορευμάτων, όμως την ίδια στιγμή οι ανείσπρακτες υποχρεώσεις αυξάνονται με γεωμετρικό ρυθμό. Το πρόβλημα έχει γίνει ιδιαιτέρως αισθητό κατά την τρέχουσα περίοδο, όπου οι παραγγελίες των επαγγελματιών είναι μαζικές λόγω εκκίνησης της σεζόν. Από την άλλη πλευρά έχει ξεκινήσει μια εντελώς καινούργια εποχή στις διατροφικές συνήθειες των Ροδιτών.
Πιο συγκεκριμένα, η Ρόδος σήμερα κατέχει ένα ιδιαίτερο ρεκόρ. Διαθέτει, κατ’ αναλογία πληθυσμού και έκτασης, το μεγαλύτερο αριθμό ψυκτικών θαλάμων σε ολόκληρη την Ελλάδα. Τα κατεψυγμένα τρόφιμα διέρχονται χρυσή περίοδο στο νησί. Μόνο τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν εγκριθεί από την Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας θαλάμων σε επιφάνεια που υπερβαίνει τα 8.000 τμ. Η επιφάνεια αυτή αντιστοιχεί σε χιλιάδες κυβικά μέτρα χώρων, χωρίς σε αυτούς να συνυπολογίζονται οι χώροι των παλαιότερων εταιρειών εμπορίας κατεψυγμένων τροφίμων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η “δημοκρατική”, πρώτα σε ζήτηση εμπορεύματα είναι τα πάσης φύσεως κρεατοσκευάσματα (είτε προψημένα, είτε ελαφρώς ψημένα), οι πατάτες και τα παράγωγά τους, τα θαλασσινά και τα σφολιατοειδή. Οι πάστες λαχανικών και αυγών, οι σούπες σε μορφή ζελέ και τα αφυδατωμένα φαγητά βρίσκονται επίσης σε πρώτη γραμμή ζήτησης. Η λίστα με τα κατεψυγμένα τρόφιμα συμπεριλαμβάνει εκατοντάδες κωδικούς, οι οποίοι όλο και αυξάνονται από νέου είδους επεξεργασμένα τρόφιμα.
Σε ό,τι αφορά την ποιότητα των τροφίμων αυτών, ποικίλει ανάλογα με τις επιλογές των επαγγελματιών. Το ίδιο τρόφιμο μπορεί να έχει απόκλιση τιμών μέχρι και 100%, καθώς αυτές εξαρτώνται απόλυτα από την ποιότητά τους, από τη χώρα προέλευσης και τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιήθηκαν. Ο χρόνος κατάψυξης του εμπορεύματος διαδραματίζει δευτερεύοντα ρόλο. Όλα τα τρόφιμα βρίσκονται σε βαθιά κατάψυξη, συνεπώς ο χρόνος αλλοίωσής τους κυλάει με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ένα τρόφιμο θεωρείται φρεσκοκατεψυγμένο ακόμα κι όταν μπήκε σε χώρο βαθιάς κατάψυξης οκτώ μήνες πριν από την πώλησή του στον πελάτη.
Όλα αυτά τα δεδομένα έχουν προσφέρει προς τους επαγγελματίες της πάσης φύσεως εστίασης  εκατοντάδες λύσεις, για συμπίεση του κόστους λειτουργίας. Την οδό των κατεψυγμένων τροφίμων επιλέγουν και κρεοπώλες του νησιού. Το εάν οι επαγγελματίες αυτοί πωλούν το κρέας ως κατεψυγμένο ή ως νωπό, αυτό το γνωρίζουν οι μόνον ίδιοι και ουδείς άλλος.
Μεγάλα τα «ανοίγματα»
Η Ρόδος σήμερα τρέφεται σε μεγάλο ποσοστό με κατεψυγμένα τρόφιμα. Η ζήτηση αυτού του είδους των τροφίμων έχει δημιουργήσει μια τεράστια προσφορά  από χονδρεμπόρους που ανταγωνίζονται σκληρά μεταξύ τους. Ο μεγάλος ανταγωνισμός ήδη έχει προκαλέσει σοβαρή στρέβλωση στην αγορά, αφού παλιοί και νέοι χονδρέμποροι, διεκδικούν τους ίδιους πελάτες (περίπου  5000 επιχειρήσεις στη Ρόδο). Η στρέβλωση έγκειται στο γεγονός ότι εστιάτορες, ψητοπώλες, ξενοδόχοι, μικροέμποροι των μίνι μάρκετ έχουν αφήσει αρκετά λεφτά απλήρωτα στους προμηθευτές τους.
Το «φέσωμα» αυτό δεν έχει τερματισμό, καθώς οι τελικοί αγοραστές εάν χάσουν έναν προμηθευτή λόγω ασυνέπειας στις πληρωμές τους, τότε αμέσως βρίσκουν άλλο.
Το πρόβλημα έχει γίνει ιδιαιτέρως αισθητό και πάρα ταύτα είναι αδύνατο να αντιμετωπιστεί. Οι χονδρέμποροι κατεψυγμένων συνεχίζουν διαρκώς την αναζήτηση νέων πελατών και έτσι μοιραία προσεγγίζουν τους επαγγελματίες εκείνους που οι άλλοι έχουν διώξει.
Σαφή στοιχεία που να δείχνουν τις υποχρεώσεις της αγοράς προς τους χονδρεμπόρους αυτού του κλάδου, δεν υπάρχουν. Ωστόσο, οι παλαιότεροι επαγγελματίες εξέφρασαν την  εκτίμηση προς τη “δημοκρατική” ότι το οικονομικό άνοιγμα ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
Στροφή στα νοικοκυριά
και την αγορά λιανικής
Τα ροδίτικα νοικοκυριά είχαν από χρόνια ανακαλύψει το κατεψυγμένο τρόφιμο. Μάλιστα, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης αυτό το ενέταξαν κανονικά στην καθημερινή τους διατροφή. Κρέας, ψάρια, ζυμαρικά, σούπες, όλα ζητούνται. Όλα και σε ικανοποιητικές ποσότητες.
Το γεγονός αυτό δεν υπήρχε περίπτωση να ξεφύγει από την προσοχή των χονδρεμπόρων. Σχεδόν όλοι έχουν προχωρήσει στη διαμόρφωση ειδικών τιμολογίων για νοικοκυριά, τα οποία πάντοτε πληρώνουν τοις μετρητοίς και χωρίς να δημιουργούν προβλήματα. Μάλιστα, ορισμένοι από τους χονδρεμπόρους έχουν αρχίσει να εξετάζουν με σοβαρότητα την υλοποίηση ειδικής φύσης έργων στους ψυκτικούς τους θαλάμους. Πρόκειται για έργα αμερικανικού σχεδιασμού, που παρέχουν τη δυνατότητα  στους πελάτες λιανικής να ψωνίζουν απευθείας από τον ψυκτικό θάλαμο, χωρίς να χρειάζεται να εισέλθουν σε αυτόν.
Μέσα σε όλα αυτά, εκείνο που τείνει να ξεχαστεί είναι η μεσογειακή διατροφή. Τα φρέσκα λαχανικά, το μαγείρεμα με αγνά υλικά, χωρίς συντηρητικά, χωρίς επεξεργασία σταδιακά χάνουν τη θέση τους από το τραπέζι. Τη χάνουν και λόγω διαφοράς τιμής, όμως τη χάνουν κυρίως λόγω αλλαγής της διατροφικής συνήθειας των τελικών καταναλωτών. Η ευκολία που παρέχει το κατεψυγμένο στον σκληρά εργαζόμενο Ελληνα και Ελληνίδα έχει ήδη γίνει συνήθεια και θα είναι δύσκολο αυτή να διακοπεί.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου