Δημοσίευμα της Suddeutsche Zeitung κάνει λόγο για πολιτική κατασκοπεία από τις γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών για λογαριασμό της NSA. Αντέδρασε ο Γιούνκερ, αναμένει από το Βερολίνο, να ξεκαθαρίσει το θέμα
Οι γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν κατασκοπεύσει υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Γαλλίας όπως και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για λογαριασμό της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA), σύμφωνα με το σημερινό φύλλο της γερμανικής εφημερίδας Suddeutsche Zeitung.
“Η BND (γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών) βοήθησε την NSA να διενεργήσει πολιτική κατασκοπεία”, επισημαίνει η μεγάλη εφημερίδα του Μονάχου, διευκρινίζοντας ότι υποκλοπές συνομιλιών “υψηλόβαθμων αξιωματούχων του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, του προεδρικού μεγάρου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής” έγιναν από τον σταθμό υποκλοπών στο Μπαντ Άιμπλινγκ, στην Βαυαρία (νότια Γερμανία).
Οι αποκαλύψεις για φερόμενη κατασκοπεία από το 2008 ευρωπαϊκών εταιρειών από την γερμανική υπηρεσία πληροφοριών για λογαριασμό της NSA έχουν φέρει σε δύσκολη θέση από την Δευτέρα την κυβέρνηση της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, η οποία εμφανιζόταν ανέκαθεν ως θύμα των Αμερικανών συμμάχων της.
Στην περίπτωση της παρακολούθησης εταιρειών, βιομηχανική κατασκοπεία διενεργήθηκε “σε μεμονωμένες περιπτώσεις”, υπογραμμίζει η γερμανική εφημερίδα, η οποία διευκρινίζει ότι οι ΗΠΑ αναζητούσαν εκείνη την εποχή “πληροφορίες για παράνομες εξαγωγές”.
Αντίθετα, επισημαίνει η Suddeutsche Zeitung, επικαλούμενη πηγή την οποία περιγράφει ως αξιόπιστη και με γνώση των διαδικασιών στους κόλπους της BND, “η καρδιά (του προβλήματος) είναι η πολιτική κατασκοπεία σε βάρος των ευρωπαίων γειτόνων μας και θεσμών της ΕΕ”.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ, ο οποίος ήταν εκείνη την εποχή προσωπάρχης της καγκελαρίας και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατόν να αγνοούσε, σύμφωνα με πολλά γερμανικά μέσα ενημέρωσης, τις ενέργειες της BND, πρότεινε να δώσει εξηγήσεις την ερχόμενη εβδομάδα ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής του γερμανικού κοινοβουλίου, η οποία έχει επιφορτιστεί να ρίξει φως στις πρακτικές της αμερικανικής υπηρεσίας.
Εξάλλου η αντιπολίτευση κατηγορεί την γερμανική κυβέρνηση ότι δήλωνε ψέματα πως δεν γνωρίζει τίποτε για οποιαδήποτε οικονομική κατασκοπεία από την NSA, σε γραπτή απάντηση που έδωσε στις 14 Απριλίου στην κοινοβουλευτική ομάδα του αριστερού κόμματος “Ντι Λίνκε”.
“Απορρίπτω κατηγορηματικά την δήλωση ότι η κυβέρνηση δεν είπε την αλήθεια”, δήλωσε χθες ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ σε τακτική συνέντευξη Τύπου.
Αντιδρώντας στις πληροφορίες της Suddeutsche Zeitung ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σήμερα ότι αναμένει από τις γερμανικές αρχές να ξεδιαλύνουν την υπόθεση αυτή.
“Δεν ξέρω τι συνέβη. Αυτό θα πρέπει να διευθετηθεί από τις γερμανικές αρχές, συμπεριλαμβανομένων των κοινοβουλευτικών, και θα δούμε”, δήλωσε ο Γιούνκερ σε δημοσιογράφους. “Εναπόκειται στις γερμανικές αρχές να ασχοληθούν με το θέμα αυτό και φαντάζομαι ότι θα το κάνουν”.
“Μια μέρα, σε μια σύνοδο του σώματος (των Επιτρόπων), είπα ότι μας χρειάζεται μια μυστική υπηρεσία καθώς οι πράκτορες είναι παντού”, σημείωσε εξάλλου αστειευόμενος ο Γιούνκερ, σπεύδοντας αμέσως να προσθέσει: “Δεν ξέρω αν δραστηριοποιούνται εδώ Γερμανοί πράκτορες, δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο σχόλιο να κάνω”.
“Γνωρίζω από προσωπική εμπειρία ότι είναι πολύ δύσκολο να τους κρατήσεις υπό έλεγχο. Αυτό δεν είναι μόνον ένα φαινόμενο του Λουξεμβούργου”, δήλωσε και πάλι αστειευόμενος ο πρώην πρωθυπουργός του Μεγάλου Δουκάτου, ο οποίος έχασε τις εκλογές το 2013 έπειτα από ένα σκάνδαλο για την υπηρεσία πληροφοριών του Λουξεμβούργου, η οποία είχε διαπράξει σοβαρές παρατυπίες, κατασκοπεύοντας σε μεγάλη κλίμακα τον πληθυσμό και ένα μέρος της πολιτικής τάξης.
Με χιούμορ επέλεξε να απαντήσει και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου: “Θα απογοητευόμασταν (…) για τον ρόλο μας στον κόσμο αν δεν προσελκύαμε την προσοχή των άλλων”.
Ωστόσο στο Παρίσι, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών περιορίστηκε μόνον στην δήλωση ότι το υπουργείο “βρίσκεται σε στενή επαφή με τους Γερμανούς εταίρους του για το ζήτημα αυτό”, ενώ η γερμανική καγκελαρία αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.
Η Γερμανία είχε συγκλονισθεί το καλοκαίρι του 2013 από τις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν, πρώην συμβούλου της NSA, σύμφωνα με τις οποίες η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών είχε θέσει σε λειτουργία επί πολλά χρόνια ένα ευρύ σύστημα παρακολούθησης των τηλεφωνικών συνομιλιών και των επικοινωνιών μέσω του Ίντερνετ Γερμανών, ακόμη και του τηλεφώνου της καγκελαρίου.
news247.gr