Ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ρόδου, για την 11η Μαϊου 2016, έχει προγραμματιστεί η εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό, μιας υπόθεσης που είχε «σκανδαλίσει» την κοινή γνώμη και είχε προκαλέσει δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ του πρώην γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Χ. Κόκκινου και του πρώην νομάρχη Δωδεκανήσου κ. Γιάννη Μαχαιρίδη.
Πρόκειται για μια «αμαρτωλή υπόθεση», που είχε εκθέσει ανεπανόρθωτα την πρώην νομαρχιακή αρχή, η οποία στην πορεία της δικαστικής έρευνας περιορίστηκε στην απαγγελία κατηγορίας για το πλημμέλημα της «αυθαίρετης κατάληψης δημόσιας βραχώδους και χορτολιβαδικής έκτασης εντός καταφυγίου άγριας ζωής».
Η υπόθεση αφορά την οικολογική καταστροφή που συντελέστηκε τον Ιούνιο του 2009 στα “Γυψάδικα” της Λάρδου, με αυθαίρετη λήψη αδρανών υλικών από προστατευόμενη περιοχή και μάλιστα με τις “ευλογίες” της πρώην Νομαρχίας Δωδεκανήσου.
Κατηγορούμενοι βρέθηκαν τρεις εκπρόσωποι της εργολαβικής εταιρείας “Ιόνιος ΑΕ” που κρίθηκαν πρωτοδίκως ένοχοι για το αδίκημα που κατηγορήθηκαν και επιβλήθηκε σε καθένα εξ’ αυτών ποινή φυλάκισης 6 μηνών με 3ετή αναστολή και χρηματική ποινή 200 ευρώ.
Η έρευνα ξεκίνησε μετά την υποβολή σχετικής με το ζήτημα μήνυσης της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου, την 12η Μαρτίου 2010. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο μήνυσης δασοφύλακα, διαπιστώθηκε συγκεκριμένα η παράνομη εσκαφή και η κατάληψη έκτασης με σκοπό τη λήψη αδρανών υλικών με τη χρήση εκρηκτικών υλών και σκαπτικών μηχανημάτων.
Η έκταση ανήκει στην κτηματολογική μερίδα 2150 γαιών Λάρδου ιδιοκτησίας του ελληνικού δημοσίου και βρίσκεται εντός καταφυγίου άγριας ζωής και καλυπτόταν από χορτολιβαδική βλάστηση, ποώδη και φρύγανα και διάσπαρτες αγριελιές.
Το εμβαδόν της έκτασης είναι 7.400 τ.μ.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον στην υπόθεση παρουσιάζει το γεγονός ότι εκπρόσωπος της εργολαβικής εταιρείας, που εκτελούσε το έργο, υπεραμύνεται των ενεργειών του, επισημαίνοντας ότι η εξόρυξη εκτελέστηκε μετά από άδειες που έλαβε αρμοδίως!
Οι κατηγορούμενοι είχαν εκθέσει στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας, ότι είχε ζητηθεί η σύμφωνη γνώμη και οι εγκρίσεις από τις τοπικές αρχές, για τη δανειοληψία βραχωδών υλικών από τον υφιστάμενο δανειοθάλαμο στην περιοχή “Γράμματα” Δ.Δ. Λάρδου Δήμου Λινδίων.
Η εταιρεία, όπως επεσήμαναν, απευθύνθηκε κατ’ αρχάς στον Δήμο Λινδίων, στα διοικητικά όρια του οποίου βρίσκεται ο συγκεκριμένος δανειοθάλαμος και αφού εξασφάλισε τη σύμφωνη γνώμη του, ζήτησε από τον Δήμο Ροδίων, ο οποίος τυγχάνει ιδιοκτήτης του έργου, που ανέλαβε να κατασκευάσει η εταιρεία, να φροντίσει σχετικά με την έγκριση χορήγησης άδειας δανειοληψίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας Δωδ/σου.
Στη συνέχεια το Τμήμα Βιομηχανίας της Νομαρχίας Δωδ/σου, λαμβάνοντας υπόψη τα προσκομισθέντα έγγραφα, που αναφέρονται στη σχετική άδεια, εξέδωσε την απαραίτητη άδεια δανειοληψίας βραχωδών υλικών από την συγκεκριμένη θέση, αποκλειστικά και μόνο, για τις ανάγκες κατασκευής του έργου του Δήμου Ροδίων “Νέα Μαρίνα Ρόδου”.
Θυμίζουμε ότι με την από 2 Ιουλίου 2009 απόφαση της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου χορηγήθηκε προσωρινή άδεια εξόρυξης βραχωδών προϊόντων από δανειοθάλαμο λατομείου αδρανών υλικών στη θέση «Γυψάδικα» Λάρδου για τις ανάγκες του έργου «Νέα Μαρίνα Ρόδου».
Η συγκεκριμένη απόφαση εμφανίζει μάλιστα την έκταση ως ιδιωτική παρότι αυτή όχι μόνο είναι δημόσια αλλά και προστατευόμενη καθώς περιλαμβάνεται στη Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου της Λάρδου!
Η απόφαση της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Νομαρχίας ανακλήθηκε μετά τις αποκαλύψεις της «δημοκρατικής».
Εν πάση περιπτώσει οι τρεις εκπρόσωποι της εργολαβικής εταιρείας φέρονται να έχουν προβεί σε παράνομη εκσκαφή και λήψη αδρανών υλικών με τη χρήση εκρηκτικών υλών και εκσκαπτικών μηχανημάτων από την συγκεκριμένη μερίδα με σκοπό την εκμετάλλευση και την απόκτηση δικαιωμάτων κατοχής και κυριότητας.
Όπως είχε τότε αποκαλύψει η “δημοκρατική”, με την από 2 Ιουλίου 2009 απόφαση της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου χορηγήθηκε προσωρινή άδεια εξόρυξης βραχωδών προϊόντων από δανειοθάλαμο λατομείου αδρανών υλικών στη θέση «Γυψάδικα» Λάρδου για τις ανάγκες του έργου «Νέα Μαρίνα Ρόδου».
Η συγκεκριμένη απόφαση εμφάνιζε ψευδώς την έκταση ως ιδιωτική παρότι αυτή όχι μόνο είναι δημόσια αλλά και προστατευόμενη καθώς περιλαμβάνεται στη Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου της Λάρδου.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου δεν έχει αρμοδιότητα στην έκδοση αδειών για εξορύξεις σε δημόσιες εκτάσεις, ενώ της έκδοσης της ως άνω απόφασης δεν προηγήθηκαν αδειοδοτήσεις από αρμόδιες υπηρεσίες.
Το γεγονός δε ότι η περιβαλλοντική άδεια της εργολαβικής εταιρείας, δεσμευτική για τον τρόπο υλοποίησης του έργου, αναφέρει ρητά ότι η προμήθεια των υλικών θα γίνει από ιδιωτικά λατομεία, μόνο ως τυχαίο δεν μπορεί να εκληφθεί. Πέραν τούτου το έργο της Μαρίνας της Ρόδου στο οποίο θα κατέληγαν τα υλικά της εξόρυξης είναι ιδιωτικό και όχι δημόσιο.
https://www.dimokratiki.gr/30-04-2016/sto-edolio-paranomi-lipsi-adranon-ilikon-sta-gipsadika-iche-prokalesi-salo-sto-nisi/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.