Ειδήσεις

Επιβάλλεται εκ των πραγμάτων πλέον η ανάπτυξη του θρησκευτικού – προσκυνηματικού τουρισμού

Την περασμένη Τετάρτη, συνεδρίασε στην Αίθουσα «Προέδρου Γιάννη Νικ. Αλευρά» του Μεγάρου της Βουλής, η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών, υπό την προεδρία του Προέδρου της και βουλευτή Δωδεκανήσου του Σύριζα κ. Δημήτρη Γάκη, με θέμα την «Ενημέρωση για τις δυνατότητες και τις προοπτικές ανάπτυξης του λεγομένου Θρησκευτικού Τουρισμού στις Ελληνικές Περιφέρειες».
Στην πρώτη αυτή συνεδρίαση συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης του Υπουργείου Τουρισμού, κ. Γεώργιος Τζιάλλας, ο πρόεδρος της Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης Δωδώνης, κ. Χρυσόστομος, συνοδευόμενος από τον αρχιμανδρίτη κ. Σπυρίδωνα Κατραμάδο -γραμματέα του Συνοδικού Γραφείου, ο πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής Προσκυνηματικού Τουρισμού της Εκκλησίας της Κρήτης σεβασμιώτατος μητροπολίτης Πέτρας και Χερσονήσου κ. Γεράσιμος, συνοδευόμενος από τον αρχιμανδρίτη κ. Τίτο Ταμπακάκη -γραμματέα του Συνοδικού Γραφείου, της Εκκλησίας της Κρήτης και ο συντονιστής των Μητροπόλεων της Δωδεκανήσου για θέματα Θρησκευτικού Τουρισμού σεβασμιώτατος μητροπολίτης Ρόδου, κ. Κύριλλος.
Από την Βουλή των Ελλήνων συμμετείχαν είκοσι βουλευτές όλων των κομμάτων οι οποίοι ενημερώθηκαν από τους εκπροσώπους της Εκκλησίας για το έργο των Συνοδικών Επιτροπών, για τις δυνατότητες και τις προοπτικές του θρησκευτικού – προσκυνηματικού Τουρισμού, ως μοχλού ενίσχυσης της οικονομίας και ανάπτυξης της χώρας, που βοηθάει ουσιαστικά και με συνέπεια, την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου σε δωδεκάμηνη βάση.
Αυτό που κατέστη σαφές και τονίστηκε είναι το τεράστιο πολιτισμικό και θρησκευτικό δυναμικό της χώρας μας, με παγκόσμια ακτινοβολία που δεν αφορά μόνο στα μνημεία, στα προσκυνήματα, στις ιστορικές και λαογραφικές παραδόσεις, δράσεις και στα κατά τόπους πανηγύρια που σχετίζονται με αυτά.
Αυτά είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με πανανθρώπινες αξίες, όπως, της ειρήνης, της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης και της προσφοράς, που κάνουν τους ιερούς αυτούς χώρους μοναδικούς, που προσελκύουν τους ταξιδιώτες τόσο ως τουριστικοί προορισμοί όσο και ως τρόπος ζωής και έκφρασης. Οι Μητροπολίτες, απάντησαν και σε ερωτήματα που έθεσαν οι Βουλευτές.
Τι πρέπει να γίνει
στα Δωδεκάνησα
Ερωτηθείς από την «δημοκρατική» για τα αποτελέσματα της συνάντησης αυτής, ο σεβ. μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος (ο οποίος έκανε εκτενή ενημέρωση στην σνεδρίαση) είπε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Οι προσπάθειες για την προώθηση του θρησκευτικού – προσκυνηματικού τουρισμού για την περιοχή μας, έχουν ξεκινήσει από την εποχή που ήταν υφυπουργός ο κ. Γιώργος Νικητιάδης. Συνεχίστηκαν με την σύσταση μιας επιτροπής από τα Δωδεκάνησα, της οποίας είμαι επικεφαλής με συμμετέχοντες εκπροσώπους και ιεράρχες και από άλλα νησιά. Μάλιστα όταν ήταν υπουργός Τουρισμού η κα Όλγα Κεφαλογιάννη, οι Μητροπόλεις Δωδεκανήσου είχαμε υπογράψει σχετικό πρωτόκολλο συνεργασίας με το υπουργείο Τουρισμού, με στόχο την προώθηση και την ανάπτυξη του θρησκευτικού – προσκυνηματικού τουρισμού στα Δωδεκάνησα (για τις εν Δωδεκανήσω Μητροπόλεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου). Έκτοτε, ακολούθησε κι άλλη μία συνάντηση με τη  νυν υπουργό Τουρισμού, κα Έλενα Κουντουρά. Σκοπός της συνεργασίας είναι η προβολή των κορυφαίων θρησκευτικών μνημείων της περιοχής και η καθιέρωση της Δωδεκανήσου μεταξύ των σημαντικών θρησκευτικών προορισμών της χώρας. Μέσα από την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού επιδιώκεται η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τον ελληνικό τουρισμό.
Σας θυμίζω, ότι ήδη έχει υπογραφεί πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Τουρισμού, της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Εκκλησίας της Κρήτης, που έχουν ξεκινήσει τις προσπάθειες εδώ και –σχεδόν- μία δεκαετία ενώ συμμετέχουν και σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις με δικά τους περίπτερα και προβάλλουν τα θρησκευτικά μνημεία της χώρας μας. Εκτιμούμε πως ο θρησκευτικός – προσκυνηματικός τουρισμός μπορεί να τονώσει τόσο το τουριστικό ρεύμα στα Δωδεκάνησα όσο και να αναδείξει τον χαρακτήρα των θρησκευτικών μνημείων. Ωστόσο, θα πρέπει να γίνουν προσεκτικές κινήσεις, ώστε να μην περιοριστεί στην τουριστική και μόνον εκμετάλλευση» όπως τόνισε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον σεβ. μητροπολίτη Ρόδου κ. Κύριλλο, απαιτείται μια σωστή και πολύ προσεκτική προετοιμασία από την πλευρά των Μητροπόλεων της Δωδεκανήσου, προκειμένου η προβολή να γίνεται με τα σύγχρονα μέσα τεχνολογίας και να αναδεικνύει τον χαρακτήρα και την σημασία των θρησκευτικών μνημείων και των μεγάλων προσκυνημάτων που βρίσκονται διάσπαρτα στα νησιά μας ενώ παράλληλα θα πρέπει να συνδεθούν με τις τοπικές πολιτισμικές δραστηριότητες, τις εορτές των αγίων, τα πανηγύρια, τη γαστρονομία, το εκκλησίασμα αλλά και την παροχή της κατάλληλης εκπαίδευσης των ξεναγών που θα πρέπει να ενημερωθούν για την ιστορία και τα στοιχεία των μνημείων, αγίων, εικόνων, λειψάνων κ.λπ.
«Η προσπάθεια δεν είναι εύκολη. Απαιτεί την συνδρομή όλων των τοπικών φορέων τους οποίους θα καλέσουμε σε συνεργασία ώστε να στηρίξουν το εγχείρημα. Ο θρησκευτικός – προσκυνηματικός τουρισμός μπορεί να συμβάλει και στην ανάδειξη της αξιακής σημασίας των ναών στα νησιά. Αυτό που σχεδιάζουμε είναι να υπάρχουν τρεις βασικοί ‘κόμβοι’: η Ρόδος, η Κως και η Πάτμος από όπου θα υπάρχει η διασύνδεση με τα γύρω νησιά (μικρά και μεγάλα) για να αναδειχθούν οι εκάστοτε άγιοι, μνημεία και ναοί. Βεβαίως, στοχεύουμε προς τους ομόδοξους λαούς που είναι δηλαδή χριστιανοί ορθόδοξοι στο θρήσκευμα καθώς και στις λοιπές χριστιανικές ομολογίες όπως οι Ρωμαιοκαθολικοί, οι Διαμαρτυρόμενοι, οι Αγγλικανοί κ.λπ. συνδέοντας τα χριστιανικά μας μνημεία με τα ‘Βήματα του Αποστόλου Παύλου’. Από εκεί και πέρα, έχει γίνει η καταγραφή των μνημείων σε όλες τις Μητροπόλεις της Δωδεκανήσου με τους ναούς και τα λείψανα που υπάρχουν σε διάφορες εκκλησίες στην Ρόδο και σε όλα τα νησιά της περιοχής μας. Όμως, όλα αυτά απαιτούν καλή προετοιμασία και συνεργασία με τους τοπικούς φορείς ώστε να προχωρήσουμε στο σχετικό σχεδιασμό», τόνισε ο κ. Κύριλλος.
Αυτό σημαίνει πως από την στιγμή που υπάρχει το υλικό, πρέπει να αναλάβουν το κομμάτι της προώθησης για τους επισκέπτες μας οι τοπικοί φορείς, οι οποίοι σε συνεργασία με τους παράγοντες του Τουρισμού (τουρ οπερέιτορς, πράκτορες, ξεναγούς, ξενοδόχους, τοπικές αρχές κ.λπ.) να μπορούν να αξιοποιήσουν τουριστικά και κατ’ επέκταση επιχειρηματικά, το πόνημα με τις εκδρομές, τις ξεναγήσεις και ό,τι αυτό συνεπάγεται.
«Από την δική μας πλευρά ως Εκκλησία θα πρέπει να φροντίσουμε να δώσουμε στους ομόδοξους επισκέπτες μας αυτό που ζητούν. Όταν πηγαίνουν π.χ. εκδρομές στα μοναστήρια μας, να γνωρίζουν τα γκρουπ ότι θα συμμετέχουν σε λειτουργίες και άλλες εκκλησιαστικές δράσεις.
Πέραν των ομόδοξων επισκεπτών μας (Ρώσων, Ουκρανών κ.λπ.) και των λοιπών χριστιανικών ομολογιών, η Ελλάδα έχει να αναδείξει και ένα μεγάλο πολιτισμικό και θρησκευτικό δυναμικό και άλλων θρησκειών όπως το ισλαμικό και το ιουδαϊκό, με παγκόσμια ακτινοβολία, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με πανανθρώπινες αρχές και αξίες. Όλα αυτά μπορούν να διασυνδεθούν και να δώσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα που θα είναι θετικό για όλους.
Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, σχεδιάζεται να γίνει στην Ρόδο το 2018 ένα μεγάλο συνέδριο με αντικείμενο τον θρησκευτικό – προσκυνηματικό τουρισμό ώστε να τεθούν οι βάσεις για τα Δωδεκάνησα. Βεβαίως, χωρίς την συνδρομή όλων και την κοινή συνεργασία δεν θα μπορέσει να προχωρήσει τίποτε. Η ανάπτυξη του θρησκευτικού – προσκυνηματικού τουρισμού παραμένει για την περιοχή της Δωδεκανήσου και τα νησιά που περιλαμβάνει  ένα όραμα, ένα μεγάλο στοίχημα που όμως, πρέπει να στηριχθεί για να αποφέρει καρπούς. Ειδάλλως, θα χάσουμε το…. τρένο και θα παραμείνουμε ουραγοί ψάχνοντας και πάλι ποιος φταίει για ό,τι γίνεται (ή δεν προχωράει σε αυτό τον τόπο).

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου