Στα χέρια ξένων αναμένεται αν βρεθούν τα επόμενα χρόνια μεγάλα και μικρά ακίνητα στην Ελλάδα. Είτε πρόκειται για ξενοδοχεία, καταστήματα και γραφεία, είτε για εξοχικές κατοικίες σε δημοφιλείς, και όχι μόνο, προορισμούς. Η ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα οδηγήσει στο να αλλάξουν χέρια χιλιάδες ακίνητα, πολλά εκ τω οποίων είναι «φιλέτα». Μέχρι σήμερα οι επενδύσεις των ξένων στην ελληνική κτηματαγορά είναι μικρές, ενώ και η «χρυσή βίζα» δεν βοήθησε τόσο πολύ ώστε να πουληθούν σπίτια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), η αξία των κατοικιών που πωλήθηκαν σε ξένους επενδυτές αυξήθηκε πέρυσι κατά 34,5% και ανήλθε σε 250 εκατ. ευρώ, έναντι 186 εκατ. ευρώ το 2015. Το 2014, οι εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό για την απόκτηση κατοικιών στην Ελλάδα είχαν διαμορφωθεί επίσης σε 250 εκατ. ευρώ, έναντι 168 εκατ. ευρώ το 2013 και 113 εκατ. ευρώ το 2012. Ομως, σύμφωνα με φορείς της αγοράς ακινήτων, το πραγματικό ποσό που δαπανήθηκε είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που καταγράφει η ΤτΕ.
Αντίστοιχα, στην Ισπανία το κόστος αγγίζει τις 4.400 ευρώ/τ.μ. και στη γειτονική Τουρκία τις 3.000 ευρώ/τ.μ. Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται αύξηση της ζήτησης από Τούρκους υπηκόους. Ενεργοποίηση επενδυτών από Βρετανία, Γερμανία, Σκανδιναβικές χώρες παρατηρείται σε περιοχές όπως η Πελοπόννησος, η Ρόδος, τα Ιόνια νησιά και η Κρήτη.
Ωστόσο, το μεγάλο «παιχνίδι» αναμένεται να γίνει με τα ακίνητα των επιχειρήσεων που «κοκκινίζουν» και η περιουσία τους θα περάσει στις τράπεζες και θα πουληθεί. Ενδιαφέρον υπάρχει κατά κύριο λόγο για τουριστικά ακίνητα τα οποία βρίσκονται σε ελκυστικές τιμές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που έχουν σημαντικά προβλήματα τρέχουν να πουλήσουν προτού τα ακίνητά τους περάσουν στα χέρια των τραπεζιτών.
Σύμφωνα με μεσίτες, δεκάδες ξενοδοχειακές μονάδες σε όλη την Ελλάδα, πωλούνται σε ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές, σε σύγκριση με το παρελθόν, αλλά σε υψηλότερα επίπεδα αν συγκριθούν με τις τιμές που θα «πιάσουν» όταν μπουν σε δημοπρασία. Ξενοδοχεία στον Αργοσαρωνικό, τις Κυκλάδες, την Κέρκυρα, τη Ζάκυνθο, την Χαλκιδική, έχουν βγει προς πώληση και φαίνεται το ενδιαφέρον να είναι μεγάλο. Ωστόσο, οι ξένοι επενδυτές εκτιμούν ότι μπορούν να αγοράσουν και χαμηλότερα.
Τα funds
Οι εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων που έχουν ξεκινήσει να δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και τα funds που πραγματοποιούν συνεχείς επαφές με κορυφαίους παράγοντες, τονίζουν ότι έχουν έτοιμους πελάτες που θέλουν να αγοράσουν. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ξένοι «σκανάρουν» όλη την περιφέρεια κι έχουν «στοχοποιήσει» συγκεκριμένα ακίνητα από τον ξενοδοχειακό κλάδο αλλά και οικόπεδα ? φιλέτα στα οποία μπορούν να κτίσουν τουριστικές υποδομές.
Ο επόμενος μεγάλος στόχος των επενδυτών είναι το εμπορικό real estate όπου και εκεί υπάρχουν μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες. Η δημιουργία νέας εταιρείας από την Lamda και την αμερικανικών συμφερόντων Varde Partners που έβαλε 61 εκατ. για την απόκτηση του 31% δύο εμπορικών κέντρων της ελληνικής εταιρείας, είναι η αρχή κι άλλων κινήσεων που θα γίνουν. Στο στόχαστρο μπαίνουν τόσο οι εμπορικές αναπτύξεις ύψους άνω των 700 εκατ. ευρώ που θα γίνουν στο Ελληνικό, το ημιτελές εμπορικό κέντρο του Βωβού στον Βοτανικό, το εμπορικό κέντρο Athens Heart, τα ακίνητα του ομίλου Χαραγκιώνη σε Παγκράτι, Κολωνάκι, κέντρο της Αθήνας αλλά και η ανάπτυξη μεγάλου εμπορικού κέντρου στο «φιλέτο» της Κάντζας που βρίσκεται στα χέρια της REDS.
Ημερησία