Γράφει
ο Εμμανουήλ Μοράρης, διαιτολόγος διατροφολόγος
Το βασικό μέλημα των γυναικών οι οποίες προσπαθούν να καταπολεμήσουν την κυτταρίτιδα, είναι το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα και δεν δείχνουν να ενδιαφέρονται για το λίπος ή την απώλεια βάρους.
Η αιτία για αυτήν την όψη πορτοκαλιού που παρουσιάζει το δέρμα είναι η αύξηση του ινώδους περιγράμματος των λιπαρών ιστών, που βρίσκονται κάτω από το δέρμα, στο πίσω μέρος των μηρών.
Η κυτταρίτιδα, συνήθως εμφανίζεται με την αύξηση του βάρους κατά την εγκυμοσύνη. Δεν έχει σχέση με την ηλικία και μπορεί να παρουσιαστεί και σε γυναίκες με χαμηλότερο σωματικό λίπος, οι οποίες βρίσκονται γύρω στα είκοσι τους χρόνια.
Το αισθητικό πρόβλημα της μείωσης της κυτταρίτιδας μπορεί να αντιμετωπιστεί με την τοπική εφαρμογή κάποιας κρέμας ή με λιποαναρρόφηση. Το χειρουργείο είναι η τελευταία λύση και θα πρέπει να επιλέγεται σε μία περίοδο κατά την οποία υπάρχει απόλυτος έλεγχος της διατροφής και του τρόπου ζωής. Διαφορετικά, υπάρχει κίνδυνος να υποβληθείτε σε μία δαπανηρή επέμβαση και να ξαναβρεθείτε στο σημείο όπου ξεκινήσατε λόγω της κακής διατροφής.
Όσον αφορά το κομμάτι της διατροφής στην βελτίωση της κυτταρίτιδας υπάρχουν ουσίες οι οποίες έχουν μελετηθεί ότι είναι τόσο ασφαλείς όσο και αποτελεσματικές στην απώλεια βάρους και κατά συνέπεια στην βελτίωση της όψης φλοιού πορτοκαλιού.
Οι ουσίες αυτές οι οποίες σύμφωνα με κλινικές μελέτες δείχνουν μία καλή βελτίωση είναι η καφεΐνη, οι κατεχίνες του πράσινου τσαγιού, η καψαϊκίνη που βρίσκεται κυρίως στις κόκκινες πιπεριές αλλά και σε μια ποικιλία πιπεριών και φυτών που ανήκουν στο γένος Capsicum (οικογένεια Solanaceae) καθώς και στο κόκκινο πιπέρι (τσίλι).
Τέλος, μία μέτρια βελτίωση συμφωνα με κλινικές μελέτες δείχνει να δίνει το CLA-συζευγμένο λινολεϊκό οξύ που βρίσκεται κυρίως στο γάλα και στο κρέας.
Το CLA βρίσκεται στο λίπος αυτών των τροφίμων, η περιεκτικότητα σε CLA του ολόπαχου γάλακτος είναι υψηλότερη από αυτή του ημι- ή του πλήρους αποβουτυρωμένου γάλακτος.