Ειδήσεις

Σύνοδος Κορυφής: Σε 15 λεπτά «καθάρισαν» με το Brexit

Η «ενότητα εν δράσει» ήταν το σχόλιο του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που συμπλήρωσε πως οι Βρετανοί δεν εκτιμούν την πολυπλοκότητα των διαδικασιών σωστά – Αμέσως μετά τις βρετανικές βουλευτικές εκλογές ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις

Ομόφωνα και σε ελάχιστο χρόνο, 15 λεπτά για την ακρίβεια, υιοθετήθηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την διαπραγμάτευση με το Ηνωμένο Βασίλειο, στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής των 27 ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Με tweet του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε πως η σημερινή Σύνοδος αποτελεί απόδειξη της «ενότητα εν δράσει».

Εντύπωση έκανε πως σχεδόν όλοι οι 27 ηγέτες κατά την άφιξη τους στο κτήριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αρνήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις στα αγγλικά και επέλεξαν τις μητρικές τους γλώσσες.

Στη συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ υπογράμμισε την ενότητα μεταξύ των 27 που επετεύχθη, για την υιοθέτηση των κατευθυντήριων γραμμών. «Το μόνο που μας προξένησε έκπληξη ήταν το πόσο γρήγορα συμφωνήσαμε, αυτό μας δημιουργεί μεγάλη αισιοδοξία, είναι η πρώτη φορά στην ιστορία μας», είπε χαρακτηριστικά.

Οι αρχηγοί δέχθηκαν τη πρόταση Τούσκ για μια «σταδιακή διαπραγμάτευση» δηλαδή πρώτα να διευθετηθεί το θέμα του πλαισίου των πολιτών που ζουν στις δύο πλευρές, τις οικονομικές δεσμεύσεις του ΗΒ και τα σύνορα μεταξύ Ιρλανδία και Βόρεια Ιρλανδία και έπειτα η νέα σχέση μεταξύ των δύο πλευρών. Αναφορικά με το ζήτημα των πολιτών, ο Τούσκ τόνισε πως «δεν φτάνει μόνο να είμαστε γρήγοροι, πρέπει να είμαστε και ποιοτικοί στη διαπραγμάτευση μας, καθώς μιλάμε για 4.5 εκατομμύρια Ευρωπαίους στο Ηνωμένο Βασίλειο και Βρετανούς στην Ευρώπη», συμπληρώνοντας πως «και οι Βρετανοί ομόλογοι μας φαίνονται να είναι έτοιμοι για μια γρήγορη διαπραγμάτευση».

Γιούνκερ: «Οι Βρετανοί υποτιμούν την πολυπλοκότητα των διαπραγματεύσεων»

Από τη πλευρά του ο Πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξήγησε πως παρουσίασε τις θέσεις της Επιτροπής στους ηγέτες της ΕΕ και έπειτα, στις 3 Μαΐου θα δοθεί επισήμως η εντολή και θα εξηγηθούν οι θέσεις της ΕΕ εις βάθος. Παράλληλα ο Πρόεδρος Γιούνκερ δήλωσε πως ο αρχιδιαπραγματευτής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ έχει κάνει «εξαιρετική δουλειά».

Στη συνέχεια ο Λουξεμβούργιος Πρόεδρος δήλωσε πως «το πρώτο που θα κάνουμε είναι να θέσουμε τις βάσεις του διαζυγίου, δηλαδή τη προστασία των πολιτών που είναι πιεσμένοι από το Brexit», συμπληρώνοντας επίσης πως οι Βρετανοί ομόλογοι τους «δεν εκτιμούν σωστά πόσο περίπλοκη είναι η διαπραγμάτευση για το θέμα αυτό».

«Θα πρέπει να απαντήσουμε τα προβλήματα που δημιουργούνται μετά από τις 8 Ιουνίου που ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις, θα είναι δύσκολες και επίσης θα είναι δύσκολο να διατηρήσουμε την ενότητα μας, είναι σημαντικό για την ΕΕ αλλά και για τη Μεγάλη Βρετανία, δεν θα καταφέρουν να έχουν μια συμφωνία αν δεν είναι ενωμένοι οι 27.

Σε ερώτηση Βρετανού δημοσιογράφου σχετικά με το «κακό κλίμα» που επικράτησε σε δείπνο με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, ο πρόεδρος της Επιτροπής απάντησε πως η συνάντηση ήταν «εξαιρετικά παραγωγική», όμως ένα πρόβλημα όπως το Brexit δεν μπορεί να διευθετηθεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι είπε πως «δουλεύουμε ενωμένοι και έχουμε έναν μόνο διαπραγματευτή τον Μισέλ Μπαρνιέ. Προτεραιότητα μας είναι τα δικαιώματα των Ευρωπαίων που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και των Βρετανών που ζουν στην ΕΕ». Σύμφωνα με τον Ιταλό, η δεύτερη προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής πλευράς είναι οι διαπραγματεύσεις της μελλοντικής σχέσης με το Ηνωμένο Βασίλειο, αυστηρά «μόνο αφού ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση εξόδου».

Τέλος, ο Αντόνιο Ταγιάνι τόνισε πως η σταθερότητα της Ιρλανδίας μέσω μιας συμφωνίας στα σύνορα με τη Βόρεια Ιρλανδία είναι ύψιστης σημασίας και ολοκλήρωσε λέγοντας πως το σημαντικότερο στοιχείο για να επιτύχει η ΕΕ μια καλή συμφωνία είναι να διατηρηθεί η ενότητα της ΕΕ απέναντι στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα συμπεράσματα της Συνόδου

Η ΕΕ θα διατηρήσει την ενότητά της καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το Brexit και θα ενεργήσει με στόχο να διαφυλάξει τα συμφέροντα των πολιτών της, των επιχειρήσεων και των κρατών-μελών της, τονίζουν οι «27» Ευρωπαίοι ηγέτες στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

«Η ΕΕ θα είναι εποικοδομητική και θα προσπαθήσει να βρει μια συμφωνία. Αυτό είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών. Η ΕΕ θα εργαστεί σκληρά για να επιτύχει αυτό το αποτέλεσμα, αλλά θα προετοιμαστεί για να μπορέσει να χειριστεί την κατάσταση και σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων», αναφέρουν οι «27».

Οι ηγέτες των 27 χωρών-μελών της ΕΕ συμφώνησαν ομόφωνα στις κατευθυντήριες γραμμές του σχεδίου που θα ακολουθήσουν στις διαπραγματεύσεις για το Brexit. Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές ορίζουν το πλαίσιο για τις διαπραγματεύσεις βάσει του άρθρου 50 της Συνθήκης της ΕΕ και καθορίζουν τις γενικές θέσεις και αρχές που θα ακολουθήσει η ΕΕ καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων θα επικαιροποιήσει αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές, όπως είναι απαραίτητο, συμπληρώνει.

Οι τρεις βασικές αρχές πάνω στις οποίες διαρθρώνονται οι κατευθυντήριες γραμμές είναι σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Συνόδου, οι εξής:

1. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επισημαίνει την επιθυμία του να έχει στο μέλλον μια “στενή συνεργασία” με το Ηνωμένο Βασίλειο. Τονίζει ότι οποιαδήποτε συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να βασίζεται σε ισορροπία δικαιωμάτων και υποχρεώσεων και να διασφαλίζει ίσους όρους ανταγωνισμού. Επισημαίνει, επίσης, ότι η διατήρηση της ακεραιότητας της ενιαίας αγοράς αποκλείει τη συμμετοχή χώρας στη βάση μιας “προσέγγισης ανά τομέα”. “Ένα μη μέλος της Ένωσης, που δεν ανταποκρίνεται στις ίδιες υποχρεώσεις με ένα μέλος, δεν μπορεί να έχει τα ίδια δικαιώματα και να απολαμβάνει τα ίδια οφέλη με ένα μέλος”, αναφέρουν οι “27” και εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την αναγνώριση από τη βρετανική κυβέρνηση ότι οι τέσσερις ελευθερίες της ενιαίας αγοράς είναι αδιαίρετες και ότι δεν μπορεί να υπάρξει “διαλογή κερασιών”. Η Ένωση θα διατηρήσει την αυτονομία της όσον αφορά τη λήψη αποφάσεων, καθώς και τον ρόλο του Δικαστηρίου της ΕΕ.

2. Οι διαπραγματεύσεις, βάσει του άρθρου 50 της Συνθήκης της ΕΕ θα διεξάγονται με διαφάνεια και ως ενιαία δέσμη μέτρων. Με βάση την αρχή ότι “τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθούν τα πάντα”, τα μεμονωμένα στοιχεία δεν μπορούν να διευθετηθούν χωριστά. Η Ένωση θα προσεγγίσει τις διαπραγματεύσεις με ενιαίες θέσεις και θα ασχοληθεί με το Ηνωμένο Βασίλειο αποκλειστικά μέσω των καναλιών που καθορίζονται στις παρούσες κατευθυντήριες γραμμές και στις διαπραγματευτικές οδηγίες. Για να μην υποβαθμιστεί η θέση της Ένωσης, δεν θα υπάρξουν ξεχωριστές διαπραγματεύσεις μεταξύ των επιμέρους κρατών μελών και του Ηνωμένου Βασιλείου για θέματα σχετικά με την απόσυρση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση.

3. Οι βασικές αρχές που εκτίθενται ανωτέρω πρέπει να ισχύουν εξίσου στις διαπραγματεύσεις για τη συντεταγμένη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, στις προκαταρκτικές και προπαρασκευαστικές συζητήσεις για τη μελλοντική σχέση με την ΕΕ.

Ήδη την ερχόμενη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να δημοσιεύσει την πρότασή της για τις «κατευθυντήριες γραμμές» των διαπραγματεύσεων, οι οποίες θα είναι λεπτομερέστερες και θα βασίζονται στις κατευθύνσεις αυτές. Η υιοθέτησή τους από τους 27 προβλέπεται να γίνει στις 22 Μαΐου.

Οι Ευρωπαίοι ελπίζουν να αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις μετά τις βρετανικές βουλευτικές εκλογές της 8ης Ιουνίου, τις οποίες προκήρυξε η Τερέζα Μέι για να ενισχύσει την πολιτική της στήριξη.

proothema.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου