Ο Εκδοτικός Οργανισµός Λιβάνη, το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο και το Επιµελητήριο Δωδεκανήσου έχουν την τιµή να σας προσκαλέσουν στην παρουσίαση του βιβλίου του Οµότιµου Καθηγητή του Παντείου Πανεπιστηµίου, κ. Παναγιώτη Ρουµελιώτη «ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΑΟΣ ΤΙ; ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ & ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ», την Πέµπτη 2 Μαΐου 2019, στις 19:30, στην Αίθουσα «Γ. Καραγιάννης» του ΕΒΕΔ (Γρ. Λαµπράκη 8).
Για το βιβλίο θα µιλήσουν οι κ.κ.: Μιχάλης Καβουκλής, Πρόεδρος του Σπιτιού της Ευρώπης στη Ρόδο, Διεθνολόγος, Πολιτικός Επιστήµων, και ο Συγγραφέας του βιβλίου, Παναγιώτης Ρουµελιώτης. Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Πρόεδρος του Επιµελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Ιωάννης Πάππου.
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Ο κόσμος μας βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή. Φαίνεται ότι διαμορφώνονται νέοι γεωοικονομικοί και γεωπολιτικοί συσχετισμοί, αλλά δεν έχει διαφανεί ακόμη μια σαφής τάση της μελλοντικής πορείας του. Ο κόσμος είναι απρόβλεπτος και χαοτικός. Για να διερευνηθεί το θέμα αυτό, στο βιβλίο επιχειρείται να αναδειχθούν τα κρίσιμα προβλήματα, οι απειλές και οι προκλήσεις που καθορίζουν τους νέους γεωπολιτικούς συσχετισμούς και την εξέλιξη του διεθνούς συστήματος. Εξετάζονται οι παλαιές και νέες απειλές και προκλήσεις που θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ασφάλεια και την πρόοδο στον κόσμο. Έτσι, αναλύονται θέματα όπως η απειλή της κλιματικής αλλαγής, η ενεργειακή μετάβαση, ο ρόλος της τεχνολογικής καινοτομίας, της ψηφιοποίησης και του κυβερνοχώρου στην οικονομία, οι κοινωνικές, γεωοικονομικές και γεωπολιτικές σχέσεις, η μετανάστευση, η διεθνής τρομοκρατία και ο ρόλος του ισλαμικού φανατισμού στη γεωπολιτική.
Επίσης, παρουσιάζονται οι νέοι γεωοικονομικοί συσχετισμοί και αναλύονται οι παράγοντες που αποσταθεροποιούν την παγκοσμιοποίηση, όπως οι χρηματοπιστωτικές κρίσεις, οι ανισότητες, η φοροδιαφυγή, η διαφθορά, ο λαϊκισμός και ο εθνικισμός.
Τέλος, εξετάζεται και το θέμα της διακυβέρνησης της παγκοσμιοποίησης.
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης γεννήθηκε στο Σουέζ της Αιγύπτου. Είναι Πρόεδρος της Τράπεζας Αττικής από το 2016. Επίσης, Ομότιμος Καθηγητής Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Οικονομίας στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Είναι πτυχιούχος του 6ου Τμήματος του Πανεπιστημίου της Σορβόνης (École des Hautes Études en Sciences Sociales), διδάκτωρ (doctorat 3e cycle) στις Οικονομικές Επιστήμες του Πανεπιστημίου της Σορβόνης και διδάκτωρ (doctorat d’ État) στις Οικονομικές Επιστήμες του Πανεπιστημίου του Παρισιού II. Διετέλεσε Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) του Παντείου Πανεπιστημίου και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Προβλέψεων του Ευρωμεσογειακού Κόσμου (IPEMed – Institut de Prospective Économique du Monde Méditerranéen), καθώς και Επισκέπτης Καθηγητής στη Σορβόνη.
Από τον Μάρτιο του 2010 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2011 διετέλεσε Αναπληρωτής Εκτελεστικός Διευθυντής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Έχει διατελέσει Υπουργός Εμπορίου και Εθνικής Οικονομίας. Το 1989 εκλέχθηκε Ευρωβουλευτής και το 1997 Ειδικός Εκπρόσωπος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στη Διαδικασία Σταθερότητας στα Βαλκάνια.
Το 2000 το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Συμβούλιο της ΕΕ τον εξέλεξαν Πρόεδρο για τον Εκδημοκρατισμό και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στα Βαλκάνια. Από τον Ιανουάριο του 2012 μέχρι τον Ιανουάριο του 2015ήταν Αντιπρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς (μη Εκτελεστικό Μέλος), Πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων του ΔΣ, Μέλος της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού και συγχρόνως Οικονομικός Σύμβουλος Διοίκησης. Από τον Μάιο του 2015 μέχρι τον Ιούλιο του 2016 διετέλεσε Πρόεδρος του ΔΣ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος». Έχει λάβει τις εξής διακρίσεις:Είναι Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος της Αξίας της Γαλλικής Δημοκρατίας και του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Έχει τιμηθεί με τα παράσημα του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου, της Πολωνικής Δημοκρατίας, του Τιμίου Σταυρού του Αποστόλου Μάρκου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, καθώς και με βραβεία της Γαλλικής Ακαδημίας Εμπορικών Επιστημών και του Glob Art Innovation της Αυστρίας.
Έργα του που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Λιβάνη:
Χρυσές Τουλίπες (2016),Το Άγνωστο Παρασκήνιο της Προσφυγής στο ΔΝΤ (2012), Προς Έναν Πολυπολικό Κόσμο (2009), Παγκόσμια Οικονομική Διακυβέρνηση (2006), Ευρωπαϊκή Οικονομική Διακυβέρνηση (2005), Παγκόσμια Διακυβέρνηση ή Ηγεμονική Παγκοσμιοποίηση; (2002), Promoting Stability in the Balkans (2001), Η Πορεία προς την Παγκοσμιοποίηση (1996), Το Αύριο της Ευρώπης (1992).Άλλα έργα του: Η Ενοποίηση της ΕΟΚ. Προβλήματα και Προοπτικές (1987), Η Ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και ο Ρόλος της Ελλάδας (1985), Η Οικονομική Κρίση και η Ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ (1980), Πολυεθνικές Επιχειρήσεις και Υπερτιμολογήσεις στην Ελλάδα (1978), Conjoncture et commerce international (1972).