Ποιοι οι πιο πλούσιοι και οι πιο φτωχοί νομοί της χώρας βάσει των φορολογικών δηλώσεων 2018
Εισόδημα κάτω από 9.000 ευρώ ετησίως δηλώνουν κατά μέσο οι φορολογούμενοι 14 νομών της χώρας, ορισμένοι από τους οποίους αποτελούν κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς.
Την ίδια στιγμή, οι εν λόγω κάτοικοι φαίνεται βάσει των φορολογικών δηλώσεων που υπέβαλαν πέρυσι να πληρώνουν τον μισό φόρο σε σύγκριση με όσα πληρώνει ο μέσος έλληνας φορολογούμενος.
Σϋμφωνα με το ρεπορτάζ του Ντίνου Σιωμόπουλου στο «Βήμα της Κυριακής» πρόκειται για πολίτες που κατοικούν σε περιοχές οι οποίες εμφανίζονται στην Εφορία τουλάχιστον ως «φτωχές» όσον αφορά τα εισοδήματα που δηλώνονται και τους φόρους που πληρώνονται και σε αυτές συγκαταλέγονται οι Νομοί Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας, Καστοριάς, Ευρυτανίας, Πέλλας, Ροδόπης, Ζακύνθου, Πιερίας, Λακωνίας, Ξάνθης, Σερρών, Κεφαλληνίας, Θεσπρωτίας και Ημαθίας.
Μάλιστα, στο υπουργείο Οικονομικών κάθε χρόνο όταν μελετούν τα στατιστικά στοιχεία από τις φορολογικές δηλώσεις πολιτών και επιχειρήσεων αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν σε περιοχές που θεωρούνται πλούσιες και εύφορες, όπως είναι για παράδειγμα η Ηλεία, οι πολίτες να δηλώνουν εισοδήματα σχεδόν στα όρια της φτώχειας. Μήπως σε εκείνες τις περιοχές έχει ξεφύγει η φοροδιαφυγή;
Για την Εφορία οι πιο «πονηροί» φορολογικά Ελληνες θεωρούνται οι κάτοικοι του Νομού Ηλείας, καθώς δηλώνουν τα χαμηλότερα εισοδήματα από όλους τους νομούς της χώρας, μαζί με τους κατοίκους της Αιτωλοακαρνανίας, της Καστοριάς, της Ευρυτανίας, της Πέλλας και της Ροδόπης, που όντως σε αυτούς τους νομούς υπάρχουν αποδεδειγμένα περιοχές με φτωχούς πολίτες.
Στην Ηλεία το μέσο εισόδημα που δήλωσαν πέρυσι ήταν μόλις 8.124 ευρώ, παρά την πλούσια παραγωγή που έχουν, πολύ χαμηλότερο από τον εθνικό μέσο όρο που ήταν 11.556 ευρώ όσον αφορά τα στοιχεία 6.370.099 φορολογικών.
Ωστόσο το ερώτημα αυτό αφορά και άλλες περιοχές της χώρας οι οποίες εμφανίζονται στον φορολογικό χάρτη ως φτωχές αλλά οι κάτοικοί τους ζουν πάνω από τον μέσο όρο.
Μαύρα εισοδήματα;
Οπως αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, το ότι σε μια περιοχή οι κάτοικοί της δηλώνουν πολύ λιγότερα δεν σημαίνει πως οι πολίτες φοροδιαφεύγουν. Ωστόσο είναι ένα σημαντικό στοιχείο το οποίο μπορεί να διευκολύνει τη στρατηγική των ελέγχων.
Είναι όμως προκλητικό κάποιοι να συνεχίζουν να βρίσκονται κάτω από το «ραντάρ της εφορίας», να λαμβάνουν κοινωνικά επιδόματα και την ίδια στιγμή να διαθέτουν «μαύρα εισοδήματα» εις βάρος φορολογουμένων που δεν μπορούν να κρύψουν ούτε ένα ευρώ, όπως είναι για παράδειγμα οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.
Οι πλούσιοι νομοί
Τα υψηλότερα εισοδήματα δηλώνονται στους μεγάλους αριθμητικά νομούς, όπως είναι η Αττική και η Θεσσαλονίκη, ενώ από κοντά βρίσκονται οι φορολογούμενοι του Νομού Χίου, όπου οι κάτοικοι του εν λόγω νησιού δηλώνουν το τέταρτο υψηλότερο μέσο εισόδημα σε σύγκριση με τους υπόλοιπους νομούς ή τις περιφερειακές ενότητες της χώρας. Και αν περίμενε κανείς ότι οι κάτοικοι των Κυκλάδων θα ήταν αρκετά υψηλά λόγω του έντονου τουρισμού που δέχονται, θα διαψευστούν, καθώς βρίσκονται κάτω από τον μέσο όρο του συνόλου της Ελλάδας αφού το μέσο δηλωθέν εισόδημα ανήλθε σε 11.072 ευρώ.