Χωρίς προβλήματα εξελίσσεται η κατάσταση στα σχολεία της Ρόδου με την χρήση των self tests.
Αυτό δήλωσε στην «δ» ο πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου κ. Ανδρέας Μαρίνος, υπογραμμίζοντας πως δεν σημειώθηκαν σοβαρά θέματα στην εφαρμογή του μέτρου, όπως σε άλλες περιοχές.
Οι μαθητές αλλά και οι εκπαιδευτικοί, πήγαν στα σχολικά κτήρια κρατώντας ανά χείρας τις βεβαιώσεις που αποδεικνύουν πως είναι αρνητικοί στον κορωνοϊό, μετά τα self tests που πραγματοποίησαν μόνοι τους.
«Εκτιμούμε ότι σε γενικές γραμμές, ήταν ένα μέτρο προς την σωστή κατεύθυνση. Ο μαθητής πριν μπει στην τάξη γνώριζε εάν έχει κορωνοϊό ή όχι. Είναι γεγονός πως όταν το μέτρο επεκταθεί, θα χρειαστούν βελτιώσεις οι οποίες αφορούν το αν η πιστοποίηση των αποτελεσμάτων των τεστ που δηλώνονται στην πλατφόρμα, είναι έγκυρο ή όχι. Θεωρούμε πως εάν συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να είμαστε όλοι προετοιμασμένοι. Ωστόσο, είναι θετικό το μέτρο καθώς τα γυμνάσια και τα λύκεια λειτούργησαν καλά χωρίς προβλήματα, χωρίς παρατράγουδα ή αντιδράσεις από γονείς κ.λπ. όπως σε άλλες περιοχές. Κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις ήταν ελάχιστες…», δήλωσε ο κ. Μαρίνος.
ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Ερωτηθείς σχετικά με τις Προαγωγικές και τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, ο πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου δήλωσε τα εξής:
«Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι δεν θα πραγματοποιηθούν οι Προαγωγικές Εξετάσεις. Το σχολικό έτος, επεκτείνεται μέχρι τις 11 Ιουνίου 2021 ενώ οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα ξεκινήσουν στις 14 Ιουνίου για τα ΓΕΛ και στις 15 Ιουνίου για τα ΕΠΑΛ.
Η ανακοίνωση σχετικά με τον αριθμό των εισακτέων ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγικής κατεύθυνσης, ΑΕΙ κ.λπ αναμένεται στις 15 Μαΐου. Μόνον τότε θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πόσοι υποψήφιοι θα μπορούν να γίνουν δεκτοί ανά σχολή. Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που θα ισχύσει από φέτος, θα αφήσει –δυστυχώς- πάνω από 7.000 κενές θέσεις.
»Εμείς, σαν ΕΛΜΕ, είχαμε κάνει μια πρόβλεψη για μεγαλύτερο αριθμό αλλά θα δούμε στην πράξη τι θα γίνει. Σας θυμίζω ότι υπάρχουν και 10.000 υποψήφιοι που έμειναν εκτός από πέρσι, ανεβάζοντας τον αριθμό στους 17.000 υποψηφίους από όσους θα δώσουν εξετάσεις και θα μείνουν εκτός…»
Ο κ. Μαρίνος αναφέρθηκε και στις μετεγγραφές (ώστε να περιορίσει τις μετακινήσεις των φοιτητών από τα περιφερειακά κεντρικά ΑΕΙ, προς την Αθήνα) τις οποίες, το υπουργείο Παιδείας δεν φαίνεται να θέλει να τις διευθετήσει.
«Αυτό σημαίνει ότι δεν θα αλλάξει ο ‘κόφτης’ των 2.700 μορίων ενώ για τους συντελεστές βαρύτητας, δεν προβλέπεται να αλλάξουν. Φέτος, παρά τις προηγούμενες ανακοινώσεις για δύο μηχανογραφικά, δεν θα αλλάξει τίποτε και θα ισχύσει μόνον το ένα –όπως και στα προηγούμενα χρόνια. Δηλαδή θα υπάρχει ένα μηχανογραφικό για τα ΑΕΙ το οποίο θα συμπληρώνουν οι υποψήφιοι για τα τμήματα που επιθυμούν να εισαχθούν, χωρίς αριθμητικό περιορισμό. Δεν θα υπάρχει όριο και μπορεί κάποιος να δηλώσει 20 ή και 30 σχολές.
Ωστόσο, θα ισχύσει φέτος το λεγόμενο ‘παράλληλο μηχανογραφικό’: δηλαδή, όσοι συμμετέχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις (ανεξαρτήτως έτους) μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για κατάρτιση στα δημόσια ΙΕΚ. Ο κάθε υποψήφιος μπορεί να συμπληρώσει και τα δύο ή το ένα μόνο».
Το κριτήριο γι αυτά είναι ο βαθμός του Απολυτηρίου.
Τέλος, ανέφερε ότι η ύλη που θα εξεταστεί φέτος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις θα είναι μειωμένη, αλλά αυτό δεν αποτελεί πλεονέκτημα αφού ίσως επιλεγούν θέματα μεγαλύτερης δυσκολίας.