Για όλους και για όλα μιλάει σήμερα ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Προσχολικής Αγωγής και Μετανάστευσης του Δήμου Ρόδου κ. Στράτος Καρίκης.
Σε συνέντευξή του στην «δημοκρατική» ξεκαθαρίζει την θέση του για το νέο εκλογικό νόμο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που πρόκειται να ψηφιστεί, για πιο ευρείες συνεργασίες μεταξύ των παρατάξεων σε πρώτο και δεύτερο βαθμό, για τις αρμοδιότητες των Τοπικών Συμβουλίων καθώς και για τα θέματα αρμοδιότητάς του με πρωταρχικό τα σχολεία. Επίσης, εκφράζει την ικανοποίησή του για την εξέλιξη με την οριστική απομάκρυνση των προσφύγων και παράνομων μεταναστών από την άτυπη δομή των παλαιών σφαγείων, ύστερα από πολλά χρόνια.
• Κύριε Καρίκη, να ξεκινήσουμε από τα πιο πρόσφατα γεγονότα με την οριστική απομάκρυνση των προσφύγων και παράνομων μεταναστών από την άτυπη δομή των παλαιών σφαγείων, ύστερα από πολλά χρόνια. Ήταν κάτι που σας ικανοποίησε ως αντιδήμαρχο και μέλος της δημοτικής αρχής Ρόδου;
Εμείς ως δημοτική αρχή Ρόδου, είχαμε θέσει εξ αρχής και συγκεκριμένα από τον Σεπτέμβριο του 2019 ως σκοπό μας, να μεταφερθούν όσοι φιλοξενούνταν σε αυτή την άτυπη δομή, σε έναν χώρο που θα πληρούσε τους σωστούς κανόνες φιλοξενίας, υγιεινής και ασφάλειας. Υπήρξε στις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής καθώς αυτός ο χώρος, αυτή η άτυπη δομή στα παλαιά σφαγεία δεν πληρούσε τις προδιαγραφές για την προσωρινή φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών. Η δομή ξεκίνησε να λειτουργεί από τον Αύγουστο του 2015 και μέχρι πρότινος. Καταλαβαίνετε πως ήταν πολλά χρόνια κι έπρεπε να βρεθεί μια οριστική λύση. Δεν μπορούμε παρά να είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι αφού ακολουθήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες. Δεν σας κρύβω ότι είχαμε καθημερινά την αγωνία και την ανησυχία μήπως κάποια στιγμή συμβεί κάποιο ατύχημα εκεί μέσα που ίσως να δημιουργούσε μη αναστρέψιμες καταστάσεις και δυσάρεστες εξελίξεις. Από εδώ και στο εξής θα εξετάσουμε πλέον σοβαρά τα επόμενα βήματα για την αξιοποίηση της περιοχής συνολικά, καθώς ο χώρος αυτός βρίσκεται σε ένα πολύ κεντρικό σημείο της πόλης της Ρόδου (και στην είσοδο του λιμένα).
• Να περάσουμε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας ως αντιδήμαρχος Παιδείας και Προσχολικής Αγωγής. Γνωρίζουμε ότι εξ αρχής, η δημοτική αρχή με επικεφαλής τον δήμαρχο Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη, έθεσε πολύ ψηλά τα θέματα παιδείας με σημείο αιχμής την άρτια λειτουργία των σχολικών συγκροτημάτων αλλά και την διάθεση εξοπλισμού. Πώς είδατε την διαχείριση της κατάστασης εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού;
Κοιτάξτε, ο Τομέας Παιδείας του Δήμου Ρόδου, υπήρξε πρωτοπόρος σε αυτούς τους 18 μήνες που βρισκόμαστε στην δημοτική αρχή, αφενός επειδή πιστεύουμε στην τήρηση της ασφάλειας και υγιεινής στα σχολεία και αφετέρου, προβήκαμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τις κτηριακές εγκαταστάσεις. Γι αυτό είχαμε διαθέσει ένα μεγάλο αριθμό προσωπικού τόσο από τον Δήμο όσο και από ιδιώτη, που ξεπερνούσε τα 300 άτομα –πρώτη φορά τόσο μεγάλος αριθμός γι αυτούς τους σκοπούς της καθαριότητας, απολύμανσης κ.λπ. Συνεπώς ο Δήμος Ρόδου έκανε πολλά και πάνω από τις αρμοδιότητές του.
Ωστόσο, όταν είδαμε –λόγω των εξελίξεων με την πανδημία του κορωνοϊού- ότι θα γινόταν διδασκαλία των μαθημάτων με τηλεκπαίδευση, προσπαθήσαμε και διαθέσαμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό σε Tablets και Υπολογιστές, τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ακριβώς επειδή θέλαμε να βοηθήσουμε τις οικογένειες εκείνες που δεν είχαν την δυνατότητα να διαθέσουν στα παιδιά τους, τα ηλεκτρονικά μέσα. Ο Δήμος Ρόδου ήταν και σε αυτό το σημείο, πρωτοπόρος ακόμη και πριν από το Υπουργείο Παιδείας.
Επιπροσθέτως, ξεκινήσαμε ένα πρόγραμμα από το τέλος του 2019 με μια σειρά από πολλές και σοβαρές παρεμβάσεις, με μικρές και μεγάλες εργολαβίες σε πολλά σχολεία του νησιού μας. Όλοι οι αντιδήμαρχοι και οι υπηρεσιακοί παράγοντες συνέβαλαν στο μέτρο των αρμοδιοτήτων τους σε αυτά τα θέματα, ώστε τα σχολεία μας να αποτελούν ένα ασφαλές περιβάλλον για τα παιδιά μας.
Συνεπώς, εκτιμώ πως και σε αυτό τον τομέα έγινε ένα τεράστιο βήμα ακολουθώντας την πρωτοβουλία του δημάρχου κ. Αντώνη Καμπουράκη που έθεσε πολύ ψηλά τον πήχη για το θέμα αυτό. Μην ξεχνάτε ότι προχωρήσαμε και μια σειρά από άλλες διαδικασίες όπως η πυρασφάλεια, οι αδειοδοτήσεις, τα κυλικεία, οι καθαρίστριες κ.λπ.
• Να σας ζητήσω και ένα σχόλιο σχετικά με τις προγραμματισμένες εργολαβίες για ανέγερση νέων σχολικών κτηρίων που είναι το ζητούμενο εδώ και χρόνια τόσο από την τοπική κοινωνία, όσο και από την εκπαιδευτική κοινότητα.
Το συγκεκριμένο κομμάτι, είναι σε εξέλιξη. Μιλάμε για τα ΣΔΙΤ που είχε ξεκινήσει η τέως δημοτική αρχή ενώ τρέχει μία μεγάλη επένδυση με εργολαβίες ύψους άνω του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ (θα ξεκινήσει τον προσεχή Ιούνιο) καθώς και μια ακόμη για τους παιδικούς σταθμούς που αναμένεται να ξεκινήσει τον επόμενο μήνα. Να προσθέσω ότι σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου θα έρθει προς συζήτηση και ψήφιση το θέμα του οικονομικού και τεχνικού συμβούλου για τα ΣΔΙΤ, το οποίο έχουν αναλάβει οι τεχνικές υπηρεσίες.
• Ν’ αλλάξουμε θέμα και να σας ζητήσω ένα σχόλιο για τον νέο εκλογικό νόμο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σας βρίσκει θετικό αυτό;
Είμαι από τους ανθρώπους που πίστεψαν στην απλή αναλογική, μέσα σε ένα πλαίσιο, όμως, ωριμότητας, όπου οι δημοτικές παρατάξεις θα μάθουν να συνεργάζονται. Και δεν μπορούμε να βλέπουμε σε κεντρικό και ευρωπαϊκό επίπεδο ευρείες συνεργασίες, και να μην συμφωνήσουμε ότι αυτό απαιτείται και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση –τόσο στους Δήμους όσο και στις Περιφέρειες της χώρας μας. Θεωρώ ότι απαιτείται να συνεργάζονται και οι παρατάξεις και συνεχίζω να πιστεύω πως μόνον μέσα από συναινέσεις θα μπορέσουν να ακουστούν διαφορετικές απόψεις, θα υπάρχει δυνατότητα να εφαρμοστούν προγράμματα πολλών τα οποία μόνον καλό θα μπορούν να προσφέρουν σε έναν τόπο. Αυτό πίστεψα και το έθεσα σε εφαρμογή με την συνεργασία της παράταξής μου με την παράταξη του νυν δημάρχου κ. Αντώνη Καμπουράκη. Δυστυχώς, αποδείχθηκε ότι σε άλλα επίπεδα δεν υπήρξε η αναγκαία ωριμότητα για την εφαρμογή της απλής αναλογικής, καταδικάζοντάς την, στην πράξη. Το είδαμε σε πολλές περιοχές να συμβαίνει. Συνεπώς, ήταν επιτακτική ανάγκη να πάμε σε έναν νέο νόμο. Προσωπικά, θα προτιμούσα να έχει αναλογικές τάσεις ώστε σε κάποιες περιπτώσεις να υπάρχει περιθώριο για ευρείες συνεργασίες μεταξύ παρατάξεων. Θέτει και άλλα ζητήματα που θα δούμε στην πράξη. Πιστεύω ότι στις επόμενες εκλογές θα περάσουμε σε ένα πιο ευρύ σχήμα.
Να σημειώσω, ότι είμαι από εκείνους που θέλουν να επιστρέψουν οι αρμοδιότητες στο δημοτικό συμβούλιο από την οικονομική επιτροπή. Θα ήθελα μια πιο ευρεία συζήτηση των θεμάτων στο δημοτικό συμβούλιο και πολύ πιο ενισχυμένες αρμοδιότητες. Θέλουμε να υπάρχει κυβερνησιμότητα χωρίς προβλήματα αλλά και μια μεγαλύτερη αναλογικότητα.
• Πώς βλέπετε να εξελίσσεται το ζήτημα με την λειτουργία Τοπικών Συμβουλίων, στην πράξη; Εφαρμόστηκε τελικά αυτό που ζητούσαν οι τοπικές κοινωνίες; Είναι ένα λειτουργικό σχήμα αυτό που προέκυψε;
Κοιτάξτε, να ξεκαθαρίσουμε ότι ο νέος Νόμος θα πρέπει να εξετάσει και να ξεκαθαρίσει και αυτό το ζήτημα. Θεωρώ πως πρέπει να δοθούν νέες και περισσότερες αρμοδιότητες στα Τοπικά Συμβούλια ενώ πιστεύω στην ευρεία συνεργασία των χωρικών αντιδημάρχων με τα Τοπικά Συμβούλια. Είναι μεγάλη ανάγκη και συμφωνώ με την πρόταση των προέδρων των Τοπικών Συμβουλίων, ώστε να κατοχυρωθεί και νομοθετικά η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων τους. Λυπούμαι που μέχρι σήμερα, τα Τοπικά Συμβούλια παραμένουν απογυμνωμένα, χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες, χωρίς να έχουν μεγάλους διαθέσιμους πόρους κ.λπ. Απαιτείται ενίσχυση των αρμοδιοτήτων τους αλλά και με τους αντίστοιχους πόρους.
https://www.dimokratiki.gr/30-04-2021/symvalame-oloi-oste-ta-scholeia-mas-na-apoteloyn-ena-asfales-perivallon-gia-ta-paidia-mas/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.