Μιλά στη LiFO ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Δημήτρης Παρασκευής.
Γιάννης Πανταζόπουλος
Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η παγκόσμια ιατρική κοινότητα εξαιτίας της εμφάνισης πολλαπλών περιπτώσεων οξείας ηπατίτιδας. Στη Βρετανία από την αρχή του έτους έχουν καταγραφεί περίπου 114 περιπτώσεις οξείας ηπατίτιδας, αδιευκρίνιστης αιτιολογίας, που εντοπίστηκαν σε παιδιά ηλικίας κάτω των δεκαέξι ετών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση των βρετανικών υγειονομικών αρχών, τα παιδιά στην πλειονότητά τους είναι ηλικίας μεταξύ των τριών και πέντε ετών. Συγχρόνως, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η κλινική εικόνα ξεκινά συχνά με συμπτώματα τύπου γαστρεντερίτιδας, ακολουθούμενα από την εμφάνιση ίκτερου.
Στη χώρα μας, μέχρι στιγμής, δεν έχει καταγραφεί κάποιο κρούσμα οξείας ηπατίτιδας, αλλά οι υγειονομικές περιφέρειες βρίσκονται σε επιφυλακή, καθώς δεν αποκλείουν την εμφάνιση κρουσμάτων και στην Ελλάδα. Πάντως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε ανακοίνωσή του γνωστοποίησε ότι ήδη τουλάχιστον ένα παιδί έχει πεθάνει εν μέσω αύξησης των περιπτώσεων οξείας ηπατίτιδας από άγνωστη αιτία και διευκρίνισε ότι υπάρχει ενημέρωση για περισσότερα από 160 κρούσματα σε δώδεκα χώρες.
Να θυμίσουμε ότι η ηπατίτιδα είναι η φλεγμονή του ήπατος που μπορεί να προκύψει από την αντίδραση ενός ιστού σε ερεθισμό ή τραυματισμό. Γενικά, πάντως, οδηγεί σε πόνο, ερυθρότητα και οίδημα. Προς το παρόν, η ακριβής αιτία στα κρούσματα που έχουν εμφανιστεί παραμένει άγνωστη.
«Είναι πολύ πιθανό να έχουμε σύντομα περιστατικά και στην Ελλάδα, αλλά σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί είναι σε εγρήγορση προκειμένου να τα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά», δηλώνει ο καθηγητής Δημήτρης Παρασκευής στη συνέντευξη που ακολουθεί και εξηγεί όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε.
Είναι πολύ πιθανό να έχουμε σύντομα περιστατικά και στην Ελλάδα, αλλά σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί είναι σε εγρήγορση προκειμένου να τα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά.
— Τι συμβαίνει, τελικά, με τα περιστατικά ηπατίτιδας που έχουν προκαλέσει ανησυχία σε γονείς και ειδικούς;
Τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά παρουσιάζουν έξαρση, κυρίως στις περιοχές της Ευρώπης και της Αμερικής. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα ποσοστά της νόσου δεν αφορούν μεγάλο αριθμό παιδιών και μέχρι σήμερα η πλειονότητα των περιστατικών έχει αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, ενώ σε ένα μικρό ποσοστό έγινε μεταμόσχευση ήπατος. Η άγνωστη αιτιολογία, η αυξημένη επίπτωση της νόσου αλλά και το γεγονός ότι αφορά παιδιά μικρής ηλικίας επιβάλλουν τη στενή επιτήρηση του φαινομένου και την εγρήγορση των ειδικών για τη διερεύνηση της αιτιολογίας αλλά και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου.
— Τι μπορεί να φταίει και πώς μπορεί να σχετίζεται ο κορωνοϊός με αυτή την κατάσταση;
Προς το παρόν, η αιτιολογία είναι άγνωστη, αλλά σε μεγάλο ποσοστό των περιστατικών έχει ανιχνευθεί αδενοϊός που γενικότερα ανιχνεύεται σε υψηλότερα ποσοστά σε παιδιά το τελευταίο διάστημα σε σχέση με προηγούμενες χρονικές περιόδους.
Ο αδενοϊός δεν μπορεί να ενοχοποιηθεί από μόνος του για την εμφάνιση της οξείας ηπατίτιδας, δεδομένου ότι έως σήμερα δεν προκαλούσε παρόμοια νόσο σε υγιή παιδιά. Οι επικρατέστερες υποθέσεις είναι ότι η ηπατίτιδα πιθανόν προκαλείται από αλληλεπίδραση παθογόνων που ίσως αφορούν τον αδενοϊό και τον κορωνοϊό ή κάποιο άλλο παράγοντα, δεύτερον, από μια νέα παραλλαγή αδενοϊού, από ένα νέο παθογόνο ή από έκθεση σε κάποια τοξίνη. Η τελευταία εκδοχή δεν υποστηρίζεται από τα επιδημιολογικά δεδομένα και δεν θεωρείται πολύ πιθανή.
Ο κορωνοϊός πιθανόν εμπλέκεται με κάποιον άλλο παράγοντα στην εμφάνιση της νόσου, αλλά σε κάθε περίπτωση ο αριθμός των περιστατικών αφορά ένα πολύ μικρό ποσοστό των παιδιών που έχουν μολυνθεί με SARS-CoV-2.
— Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς και ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα;
Tα πιο συχνά συμπτώματα περιλαμβάνουν ίκτερο, υπέρχρωση ούρων ή/και αποχρωματισμό των κοπράνων, κνησμό, αρθραλγία/μυαλγία, πυρετό, ναυτία, έμετο ή κοιλιακό άλγος, λήθαργο και/ή απώλεια όρεξης. Τα πιο συχνά συμπτώματα αφορούν ίκτερο ή και έμετο. Σε περίπτωση που οι γονείς αντιληφθούν κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα θα πρέπει να αναζητήσουν παιδιατρική βοήθεια.
— Τι μπορεί να σημάνει το γεγονός ότι ανακοινώθηκε πως ο ιός είναι ήδη στην Ελλάδα;
Προς το παρόν, δεν γνωρίζουμε την ακριβή αιτία, αλλά τα παθογόνα, ειδικά όσα μεταδίδονται εύκολα, δεν γνωρίζουν σύνορα. Είναι πολύ πιθανό να έχουμε σύντομα περιστατικά και στην Ελλάδα, αλλά σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί είναι σε εγρήγορση προκειμένου να τα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά.
— Κατά τη γνώμη σας, ποιο είναι το χειρότερο σενάριο;
Προς το παρόν, ο αριθμός των περιστατικών είναι χαμηλός, αλλά, λόγω του ότι δεν γνωρίζουμε την ακριβή αιτιολογία, δεν μπορούμε να κάνουμε ασφαλείς προβλέψεις αναφορικά με την πορεία της έξαρσης. Σε κάθε περίπτωση, δεν χρειάζεται πανικός και, όπως φάνηκε και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η επιστήμη διαθέτει τα απαραίτητα μέσα και όπλα για την έγκαιρη αντιμετώπιση των απειλών κατά της δημόσιας υγείας.
Πηγή lifo.gr