Τοπικές Ειδήσεις

Μπαίνει ο Μάϊος

Μπαίνει ο Μάϊος και το καλοκαίρι πλησιάζει. Οι θερμοκρασίες πλέον θα ανέβουν αισθητά και για αυτό το λόγο θέλει παραπάνω προσοχή και η διατροφή μας. Πολύ σημαντικό καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, όπου υπάρχουν και οι ημέρες με καύσωνα, τα υγρά στοιχεία και τα μικρά συχνά γεύματα.

Γράφει ο ΜΟΡΑΡΗΣ  Κ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ M.Sc ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ -ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ, Ειδίκευση στην  Αθλητική Διατροφή

Θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας το πρωινό μας. Είναι πολύ σημαντικό να ξεκινάμε τη μέρα μας με ένα πρωινό, το οποίο δίνει ενέργεια, αλλά ταυτόχρονα μας φτιάχνει και τη διάθεση. Μπορούμε να πίνουμε ένα ποτήρι γάλα, σε συνδυασμό με δημητριακά ή ακόμα να τρώμε ένα γιαούρτι με μέλι και δημητριακά. Εάν κάποιος δεν πίνει γάλα, μπορεί να φτιάξει ένα φυσικό χυμό της επιλογής του.
Για δεκατιανό θα μπορούσαμε να φάμε ένα μήλο ή όποιο φρούτο επιθυμείτε. Ακόμα και ένα γιαούρτι χαμηλών λιπαρών. Προτιμήστε γενικά κατά την διάρκεια της ημέρας σας – ιδίως το μεσημέρι- ένα ελαφρύ γεύμα, όπως κοτόπουλο ή θαλασσινά, ακόμα και μια σαλάτα εποχής. Καλό θα είναι να αποφεύγουμε τα τηγανητά, τα λιπαρά γεύματα, τα οποία είναι πιθανόν, ειδικά σε μέρες καύσωνα, να προκαλέσουν το αίσθημα της δυσφορίας, ή κάποιο φούσκωμα και άλλες διαταραχές.
Είναι σημαντικό επίσης να βάλετε στη διατροφή σας, οπωσδήποτε τα λαδερά και όσπρια, τρόφιμα τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες ενώ παράλληλα προσφέρουν πολύτιμες για τον οργανισμό βιταμίνες.
Και τώρα στο μεγάλο διατροφικό θέμα. Βραδυνό γεύμα. Εδώ θέλει μεγάλη προσοχή και καλό θα ήταν να είναι πιο ελαφρύ σε σχέση με το μεσημεριανό. Το καλοκαίρι υπάρχει μεγάλη ποικιλία φρούτων και λαχανικών, οπότε μπορούμε για παράδειγμα να φτιάξουμε μια χωριάτικη σαλάτα, μια φρουτοσαλάτα και γενικά οτιδήποτε δεν θα μας κάνει να βαρύνουμε πολύ.
Επειδή όμως καλοκαίρι σημαίνει και έξοδος, προσπαθούμε να είμαστε και πάλι όσο γίνεται προσεκτικοί. Μπορούμε να φάμε μία στο τόσο ότι θέλουμε αλλά μην το παρακάνουμε. Επίσης η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών σας φορτώνει με πρόσθετες θερμίδες που συμβάλλουν στην αύξηση του σωματικού σας βάρους. Αν θέλετε να πιείτε κάτι προτιμήστε το κρασί ή την μπύρα και γενικά αποφύγετε την κατανάλωση βαρέων ποτών, όπως το ουίσκι, τη βότκα, την τεκίλα, κτλ.
Το μεγαλύτερο ίσως tip για το καλοκαίρι είναι το νερό. Ένα απαραίτητο συστατικό για τον οργανισμό μας. Πιείτε αρκετό νερό. Λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας, είναι περισσότερο αναγκαίο γιατί πρέπει να είμαστε καλά ενυδατωμένοι. Για να το πετύχετε αυτό, απαιτείται να πίνετε τουλάχιστον 1 λίτρου νερού καθημερινά, ενώ αυτή η ποσότητα αυτή μπορεί να πρέπει να φτάσει ακόμα και τα 3 λίτρα ημερησίως εάν υπάρχει έντονη ζέστη.
Δεν υπάρχει τίποτα πιο δροσιστικό και ωφέλιμο για την υγεία από το νερό.
Φρέσκα φρούτα, όπως φράουλες και βατόμουρα, λεμόνια, βότανα και μυρωδικά, αλλά ακόμη και κάποια λαχανικά, μπορούν να δώσουν τέλεια γεύση και άρωμα στο νερό.
Ιδέες για να αρωματικό νερό:
1. Νερό με λεμόνι και αγγούρι
Το λεμόνι και το αγγούρι αποτελούν έναν εξαιρετικό συνδυασμό για να αρωματίσεις το νερό σου. Κόψε δύο χοντρές φέτες λεμόνι και δύο ή τρεις λεπτές φέτες αγγούρι και ρίξτες όλες στο νερό μαζί με λίγα παγάκια.
2. Νερό με μέντα
Μία απλή αλλά αποτελεσματική συνταγή, αφού η μέντα είναι από μόνη της δροσιστική κι αναζωογονητική.
3. Νερό με φράουλα και βασιλικό
Αυτός ο συνδυασμός είναι απλά μοναδικός. Κόψε τρεις ή τέσσερις φράουλες στη μέση και πρόσθεσε λίγα φύλλα βασιλικού μαζί με παγάκια.
4. Νερό με τζίντζερ, βατόμουρα και λάιμ
Αν θέλεις να δώσεις μια ιδιαίτερη γεύση στο νερό σου, το τζίντζερ θα κάνει σίγουρα τη διαφορά. Το καλό είναι ότι ταιριάζει με τα περισσότερα φρούτα, οπότε αν δεν σου αρέσει ο παραπάνω συνδυασμός, μπορείς να δημιουργήσεις έναν δικό σου.
5. Νερό αρωματισμένο με φρούτα
Επίλεξε το αγαπημένο σου φρούτο (πχ μήλο, πορτοκάλι), κόψτο σε φέτες και ρίξτες σε ένα ποτήρι παγωμένο νερό.
6. Νερό με μύρτιλο και λεμόνι
Κόψε δύο λεπτές φέτες λεμόνι και πρόσθεσε μία κουταλιά της σούπας μύρτιλα. Ανακάτεψέ τα όλα μαζί και πίεσε λίγο τα μύρτιλα με το κουτάλι. Άφησέ τα για λίγη ώρα μέσα στο νερό πριν το απολαύσεις.
7. Νερό αρωματισμένο με καρπούζι και δεντρολίβανο
Ρίξε λίγο δεντρολίβανο στο ποτήρι και πρόσθεσε μερικά κυβάκια καρπουζιού. Ανακάτεψέ τα και πίεσε τα ελάχιστα με το κουτάλι, ώστε να βγάλουν λίγο από τους χυμούς τους. Πρόσθεσε νερό και πάγο κι άφησε το μίγμα λίγη ώρα να δέσει.
ΚΑΛΟ ΔΡΟΣΕΡΟ ΜΗΝΑ!!!

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου