Δεν πάει άλλο». Στη φράση αυτή συνοψίζεται η γενική κατάσταση του ΕΣΥ όπως αυτή σκιαγραφείται από τους ανθρώπους που γνωρίζουν εκ των έσω την πραγματική διάσταση των προβλημάτων: τους εργαζομένους. Οι ίδιοι μιλούν για «αντίστροφη μέτρηση», χαρακτηρίζοντας τον Ιούνιο μήνα «ορόσημο», καθώς οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων επαρκούν μετά βίας έως τότε… Η σημερινή εικόνα; Ελάχιστο προσωπικό, προμηθευτές απλήρωτοι που προειδοποιούν ότι θα διακόψουν τις παραδόσεις υλικών, χορηγίες για σκεύη εστίασης από… ταβέρνες, λίστες αναμονής μηνών, ένα ΠΕΔΥ που δεν «περπατάει», ενώ το ΕΚΑΒ σε πολλά νησιά αδυνατεί «να βγάλει» τις βάρδιες.
«Η χρηματοδότηση των νοσοκομείων με βάση τα κονδύλια που έχουν εγγραφεί φτάνει έως τον Ιούνιο. Μετά τίποτα», τονίζει στην «Κ» η πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς κ. Ματίνα Παγώνη. «Σε ορισμένους κωδικούς στον προϋπολογισμό που αφορούν σε προμήθειες υλικών δεν θα υπάρχει πιστωτικό υπόλοιπο από το τέλος Μαΐου, που σημαίνει ότι δεν θα μπορούν να εγκριθούν προμήθειες», εξηγεί στην «Κ» ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία Παναγιώτης Παντέλης, υπογραμμίζοντας: «Εάν δεν υπάρξει τροποποίηση στους κωδικούς, πολλά νοσοκομεία μέσα στο καλοκαίρι δεν θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους». Για το είδος των προμηθειών όπου υπάρχει πρόβλημα, ο κ. Παντέλης σημειώνει ότι «εξαρτάται από το νοσοκομείο. Αλλού είναι η εστίαση-τρόφιμα, αλλού τα αναλώσιμα…».
Tα νοσοκομεία
Εφέτος, ο προϋπολογισμός των νοσοκομείων ανέρχεται σε 1,38 δισ. ευρώ, κατά πολύ μειωμένος σε σχέση με το 2014 , όταν ήταν 1,6 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας από το 1,38 δισ. τα 910 εκατ. ευρώ είναι η επιχορήγηση του υπουργείου και τα υπόλοιπα αφορούν σε έσοδα των νοσοκομείων. Από τη φετινή τακτική επιχορήγηση τα νοσοκομεία είχαν λάβει –έως τα μέσα της εβδομάδας– 93 εκατομμύρια ευρώ (σε τρεις δόσεις των 43, 20 και 30 εκατ. ευρώ) και οι προμηθευτές στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι απλήρωτοι από τον Σεπτέμβριο. «Αρκετοί προμηθευτές πιέζουν ότι εάν δεν πληρωθούν δεν θα εξυπηρετήσουν τα νοσοκομεία ξανά, ενώ άλλοι δεν ενδιαφέρονται να ανανεώσουν συμβάσεις γιατί δεν πληρώνονται», τονίζει ο κ. Παντέλης. Η «ναυαρχίδα» του ΕΣΥ, ο “Ευαγγελισμός”, είχε λάβει έως τα μέσα της εβδομάδας 4,85 εκατ. ευρώ επιχορήγηση από τα 24 εκατ. ετήσιου προϋπολογισμού και σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων, καρδιολόγο Ηλία Σιώρα, δεν θα υπάρχουν φάρμακα μετά το καλοκαίρι εάν δεν καλυφθεί άμεσα η σχετική δαπάνη.
«Τα νοσοκομεία βρίσκονται σε σημείο μη περαιτέρω», σημειώνει στην «Κ» ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Νοσηλευτών Ελλάδος Αριστείδης Δάγλας, που εστιάζει στην «ένδεια» των νοσηλευτικών ιδρυμάτων από υλικά και στις ελλείψεις προσωπικού. «Τα φαρμακεία γύρω από αρκετά νοσοκομεία πουλάνε γάζες και άλλα αναλώσιμα σε συγγενείς νοσηλευθέντων. Στη Λευκάδα, απ’ όπου κατάγομαι, γνωρίζω ότι όταν οι ταβέρνες κάνουν ανακαίνιση εν όψει της θερινής περιόδου, δωρίζουν τα παλιά σκεύη στο νοσοκομείο». Αναφορικά με το προσωπικό, ο κ. Δάγλας τονίζει ότι «την τελευταία τριετία έχουν βγει σε σύνταξη 5.000 νοσηλευτές και ότι από το 2008 δεν έχουν γίνει προσλήψεις. Σήμερα στο ΕΣΥ υπάρχουν λιγότεροι από 15.000 νοσηλευτές, ενώ θα έπρεπε να είναι 35.000».
Πρόσφατα, το υπουργείο προχώρησε στην κατανομή 907 θέσεων προσωπικού για προσλήψεις στα νοσοκομεία. «Από αυτές μόλις 321 είναι θέσεις νοσηλευτών. Στο Κρατικό Νίκαιας υπάρχουν τουλάχιστον 200 κενές θέσεις νοσηλευτών και θα “πάνε” επτά. Μόνο από τα χειρουργεία του λείπουν τόσοι».
Τραγικές είναι και οι ελλείψεις γιατρών. Στο ογκολογικό νοσοκομείο «Μεταξά» υπηρετούν τέσσερις ογκολόγοι (από 13) που καλούνται να φροντίζουν 80 νοσηλευόμενους, να κάνουν 50 χημειοθεραπείες την ημέρα, εφημερίες, εξωτερικά ιατρεία, ογκολογικά συμβούλια και εντός του νοσοκομείου εκτιμήσεις σε άλλες κλινικές. Στο νοσοκομείο/Κέντρο Υγείας Λήμνου, οι γιατροί καταγγέλλουν: «Εχουμε συμπληρώσει ένα εξάμηνο χωρίς παθολόγο, με έναν αναισθησιολόγο και μετράμε έξι αποχωρήσεις μονίμων ιατρών σε ένα χρόνο». Οι γιατροί του Κρατικού Νίκαιας κατήγγειλαν την προηγούμενη εβδομάδα τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια ότι έδωσε εντολή για «αναγκαστική μετακίνηση από το νοσοκομείο προς το Κέντρο Υγείας Καρπάθου, γιατρού χειρουργού ΩΡΛ, 62 ετών, για να καλύψει ανάγκες».
Από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ λείπουν τουλάχιστον 6.000 γιατροί. Σύμφωνα με την κ. Παγώνη, «στα επείγοντα του Γενικού Κρατικού Αθηνών η αναμονή φτάνει ακόμη και τις 8 ώρες. Οι αναμονές για θεραπεία σοβαρών ασθενειών, όπως ο καρκίνος, διευρύνονται. Για ακτινοθεραπεία, π.χ., η αναμονή ξεπερνάει τους 3 μήνες», επισημαίνει.
Στον «Ευαγγελισμό», η αναμονή για τα τακτικά ιατρεία στο Καρδιολογικό ξεπερνάει τον μήνα και σε άλλες ειδικότητες, όπως η ενδοκρινολογία, φτάνει τους τρεις μήνες, σύμφωνα με τον κ. Σιώρα. «Εως τώρα που σας μιλάω», ανέφερε στην «Κ» το μεσημέρι της Δευτέρας, «έχω δει τέσσερις εξωτερικούς αρρώστους που ήρθαν να με βρουν χωρίς να έχουν καταγραφεί κάπου. Το ΠΕΔΥ υπολειτουργεί και οι πολίτες δεν βρίσκουν να κλείσουν ραντεβού γρήγορα στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων».
«Το ΠΕΔΥ είναι εντελώς διαλυμένο», επισημαίνει στην «Κ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας γιατρών ΕΟΠΥΥ Παναγιώτης Ψυχάρης και περιγράφει: «Εχουν μείνει 2.500 γιατροί, ηλικίας 58-59 ετών κατά μέσον όρο, από τους 5.000 που είχαν οι μονάδες πριν ενταχθούν στο ΠΕΔΥ, λείπουν ειδικότητες όπως παιδίατροι και καρδιολόγοι και έχει κλείσει σχεδόν το ένα τρίτο των μονάδων, ορισμένες εκ των οποίων εξυπηρετούσαν ολόκληρες γειτονιές. Είναι ενδεικτικό ότι στον Βύρωνα έκλεισε μία εκ των δύο μονάδων και οι γιατροί μετακινήθηκαν στο Κέντρο Υγείας, ενώ στην Ξάνθη έμεινε ένας γιατρός από τους 20 που είχε η μονάδα. Η μόνη λύση για να λειτουργήσει το ΠΕΔΥ είναι να δώσει η κυβέρνηση τη δυνατότητα σε αυτούς που απολύθηκαν να γυρίσουν πίσω», καταλήγει.
Τα ασθενοφόρα
Στα όριά του είναι και το ΕΚΑΒ. «Τις τελευταίες είκοσι ημέρες, τουλάχιστον δέκα ασθενοφόρα στην Αττική τέθηκαν εκτός λειτουργίας λόγω βλαβών», επισημαίνει στην «Κ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Αττικής κ. Γιώργος Μαθιόπουλος. Συνολικά τα ακινητοποιημένα ασθενοφόρα στην Αττική φτάνουν τα 50, καθώς δεν υπάρχουν χρήματα για ανταλλακτικά. «Με υπεράνθρωπες προσπάθειες κρατάμε τα υπόλοιπα σε λειτουργία», σημειώνει ο ίδιος. Την τελευταία πενταετία έχουν συνταξιοδοτηθεί 350 διασώστες πανελλαδικά. «Πάρος, Νάξος, Μύκονος, Σαντορίνη, Ιος και Κως έχουν από 3 έως 7 άτομα διασώστες, όταν χρειάζονται 11 διασώστες για να λειτουργήσει ο τομέας με ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση. Το κόστος μισθοδοσίας για να στελεχωθούν επαρκώς τα νησιά είναι 2 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Με τόσα δισ. που κερδίζει το κράτος από τον τουρισμό κάθε χρόνο θα μπορούσε να στελεχώσει το ΕΚΑΒ», καταλήγει. Η πρόσκληση προς διασώστες κεντρικών τομέων για προαιρετική ανταλλαγή της καλοκαιρινής άδειας με υπηρεσία εφέτος δεν είναι θελκτική: όσοι το επέλεξαν πέρυσι ακόμη δεν έχουν πληρωθεί…
Καθημερινή