Ειδήσεις

Προσοχή! Κατάσχονται τραπεζικοί λογαριασμοί

Αντιμέτωποι με χιλιάδες κατασχέσεις βρίσκονται οφειλέτες ασφαλιστικών ταμείων, ακόμη και για μικρά χρέη μέχρι τις 5.000 ευρώ. Σϋμφωνα με τα στοιχεία, από την αρχή του έτους έχουν γίνει 18.000 κατασχέσεις, περίπου 200 την ημέρα.

Οπως αναφέρουν οι Ειδήσεις, πρώτοι είναι αυτοί που έχουν χρέη στα ασφαλιστικά Ταμεία άνω των 5.000 ευρώ. Το Κέντρο Είσπραξης (ΚΕΑΟ) προχωρά στα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης των χρεών και στο στόχαστρο  δεν μπαίνουν μονάχα οι λεγόμενοι μεγαλοοφειλέτες, αλλά ουσιαστικά όλοι, ακόμη και όσοι έχουν μικρά χρέη μέχρι το ποσό των 5.000 ευρώ.

 Οι άνθρωποι αυτοί που είναι χιλιάδες είναι αυτοί από τους οποίους προσδοκά το Κέντρο Είσπραξης να εισπράξει και τα περισσότερα χρήματα καθώς τα ποσά τα οποία χρωστούν είναι πιο εύκολο να αποπληρωθούν.
Ταυτόχρονα είναι εκείνοι που μπαίνουν σε επόμενη φάση στο στόχαστρο με μαζικές αποστολές επιστολών μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για εξόφληση ή ρύθμιση της οφειλής.
Σε πρώτη φάση θα επιχειρηθεί αντί των αναγκαστικών μέτρων οι οφειλέτες να καταθέσουν έστω ένα μικρό ποσό, έναντι οφειλής και να γλιτώσουν τις κατασχέσεις. Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν συμβεί ο οφειλέτης θα βρεθεί στην κόκκινη λίστα και κινδυνεύει να δει τον λογαριασμό του να… αδειάζει.
Ήδη όλα τα στοιχεία των μικροοφειλετών, των ανθρώπων με χρέη κάτω από τις 5.000 ευρώ έχουν μεταβιβαστεί στο κέντρο είσπραξης και ουσιαστικά όλοι, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο είναι στο στόχαστρο εφόσον υπάρχει τραπεζικός λογαριασμός με διαθέσιμο ποσό.

Αδειοι λογαριασμοί

Πάντως, τις περισσότερες φορές το Δημόσιο βρίσκει στους τραπεζικούς λογαριασμούς με όλο και λιγότερα ή καθόλου ποσά..

Τα υπόλοιπα διαθέσιμα που εντοπίζει το Δημόσιο στους τραπεζικούς λογαριασμούς μειώνονται σταθερά μήνα με το μήνα. Το μέσο υπόλοιπο που κατάσχει το Δημόσιο από τραπεζικούς λογαριασμούς πολιτών μειώνεται σταθερά από το 2015, έτος κατά το οποίο ξεκίνησαν οι ηλεκτρονικές κατασχέσεις.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία το μέσο υπόλοιπο που εισέπραξε το Δημόσιο από τα χιλιάδες κατασχετήρια που αποστέλλει κάθε μήνα προς τις τράπεζες μειώθηκε από τα 730 ευρώ σε 550 ευρώ το 2016, ενώ μειούμενο είναι το μέσο ποσό κατάσχεσης και το πρώτο τρίμηνο του 2017 που έπεσε στα 500 ευρώ.

 Αιτία είναι η σταθερή μείωση των υπολοίπων των καταθέσεων τα δύο τελευταία χρόνια, τάση που συνεχίστηκε και το πρώτο τρίμηνο του 2017, όταν οι καταθέσεις των νοικοκυριών υποχώρησαν στα 98,8 δισ. ευρώ από 100,8 δισ. ευρώ στο τέλος του 2016.

Η μείωση του μέσου υπολοίπου που κατάσχεται για οφειλές προς το Δημόσιο, καταγράφεται παρά τη μαζική αποστολή κατασχετηρίων που εκτελούν οι τράπεζες κατ’ εντολήν της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), η οποία έχει αυξήσει κατά 128,6% τον περασμένο χρόνο τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης και συγκεκριμένα τις κατασχέσεις στα χέρια τρίτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2016 απεστάλησαν 1,5 εκατ. κατασχετήρια έναντι 670,7 χιλιάδων το 2015. Εντούτοις ο αριθμός αυτών που εκτελέστηκαν ήταν περί τις 137.000 το 2015 και περί τις 480.000 το 2016, ενώ τα ποσά που εισπράχθηκαν ήταν 100 εκατ. ευρώ το 2015 και 260 εκατ. ευρώ το 2016. Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΑ ο συνολικός αριθμός των οφειλετών για τους οποίους η φορολογική διοίκηση μπορεί να λάβει αναγκαστικά μέτρα ανέρχεται σε 1,6 εκατομμύρια.

Ημερησία

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου