Με αμείωτο ενδιαφέρον συνεχίζονται οι αιτήσεις ένταξης στις ρυθμίσεις οφειλών προς το Δημόσιο, καθώς η κρίση αλλά και η αύξηση φόρων και εισφορών τα τελευταία χρόνια είχαν οδηγήσει έναν όλο και μεγαλύτερο αριθμό φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων σε αδυναμία να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι, κατά την πρώτη βδομάδα λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων για ρύθμιση οφειλών προς την εφορία, περισσότεροι από 45.000 οφειλέτες του Δημοσίου υπέβαλαν αίτηση για την αποπληρωμή των οφειλών τους σε 120 δόσεις. Αντιστοίχως, σε ΕΦΚΑ και ΚΕΑΟ υποβλήθηκαν περισσότερες από 36.000 αιτήσεις, μεταξύ των οποίων και περίπου 1.500 αιτήσεις από εν δυνάμει συνταξιούχους.
Αναλυτικά, περισσότεροι από 45.000 οφειλέτες του Δημοσίου υπέβαλαν αίτηση για την αποπληρωμή των οφειλών τους σε 120 δόσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, μέχρι την Τρίτη 28 Μαΐου είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση 45.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, ρυθμίζοντας 311 εκατ. ευρώ κεφαλαίου και 91 εκατ. ευρώ που αφορούν προσαυξήσεις. Το ενδεχόμενο παράτασης της ρύθμισης μέχρι τα τέλη Ιουλίου αναμένεται να αυξήσει σημαντικά και τον αριθμό των φορολογουμένων που θα ενταχθούν σε αυτή, ταυτόχρονα όμως θα οδηγήσει στην καθυστέρηση είσπραξης οφειλών. Οπως αναφέρει στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το μεγάλο στοίχημα που θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό την επιτυχία της ρύθμισης είναι πόσοι θα φύγουν από τις παλαιές ρυθμίσεις για να ενταχθούν στη νέα, αλλά κυρίως πόσοι θα εγκαταλείψουν τη ρύθμιση των 12 δόσεων για να ενταχθούν σε αυτή των 120 δόσεων. Οσοι περισσότεροι φύγουν από την πάγια ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η αιμορραγία στα έσοδα του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ποιοτικά στοιχεία που αναμένονται στο πρώτο 10ήμερο του Ιουνίου θα δείξουν εάν η ρύθμιση συμβάλλει στην αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού. Μάλιστα, το στέλεχος του υπουργείου σημειώνει ότι το 2015 στη ρύθμιση των 100 δόσεων βεβαιώθηκαν συνολικά 4 δισ. ευρώ. Τον πρώτο χρόνο εισπράχθηκε περίπου 1,2 δισ. ευρώ, ποσό ιδιαίτερα σημαντικό για τα ταμεία του Δημοσίου. Βέβαια, η ρύθμιση του 2015 ήταν ευνοϊκότερη της σημερινής, καθώς οι εκπτώσεις στις προσαυξήσεις ήταν περισσότερες, κάτι που οδήγησε πολλούς οφειλέτες να ενταχθούν.
Στον ΕΦΚΑ και στο ΚΕΑΟ έχουν υποβληθεί μέσα σε μία εβδομάδα λειτουργίας της σχετικής πλατφόρμας περισσότερες από 36.000 αιτήσεις για ρύθμιση οφειλών σε έως 120 δόσεις. Από αυτές, πάνω από 29.000 αιτήσεις υποβλήθηκαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ, κατά κύριο λόγο από ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες που έσπευσαν να ρυθμίσουν χρέη, εκμεταλλευόμενοι και την πρόβλεψη για δυνατότητα επανυπολογισμού των οφειλών, που οδηγεί σε μείωση της συνολικής οφειλής έως και κατά 65%. Συνολικά, έχουν ήδη εγκριθεί περισσότερες από 10.000 αιτήσεις, και πλέον τρέχουν οι ημερομηνίες υποβολής της πρώτης δόσης αποπληρωμής του χρέους. Σχεδόν 7.000 από αυτές τις ήδη ρυθμισμένες περιπτώσεις έχουν υποβληθεί απευθείας στο ΚΕΑΟ, καθώς αφορούν οφειλές επιχειρήσεων. Σημαντική είναι και η ανταπόκριση των οφειλετών-ελεύθερων επαγγελματιών που βρίσκονται ένα βήμα πριν από τη συνταξιοδότηση. Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, σχεδόν 1.500 εν δυνάμει συνταξιούχοι υπέβαλλαν αίτηση για ρύθμιση, ώστε στη συνέχεια να ανοίξει ο δρόμος για την συνταξιοδότηση. Στο υπουργείο Εργασίας αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη συμμετοχή στη ρύθμιση, όχι μόνο γιατί θα ανακουφίζει εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους, αλλά και γιατί εντάσσεται σε συνολική στρατηγική αναδιάρθρωσης και στήριξης του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Και όπως επίσης επισημαίνουν ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης, τα έσοδα από τη ρύθμιση θα κρίνουν εν πολλοίς και το αν ο προϋπολογισμός του ΕΦΚΑ θα κλείσει ελλειμματικός ή όχι.