H έκθεση θα συνεχιστεί μέχρι τις 2 Ιουνίου στον Πύργο και πραγματοποιείται με τη Συνεργασία του Σωματείου ΑΠΕΛΛΗΣ και του Συλλόγου Εικαστικών Δωδεκανήσου (Σ.Ε.Δ.)
Συμμετέχουν οι εικαστικοί:΄
Μίκα Μιχαλάκη, Λοίζος Κατίνα, Γιάννης Χαλκιάς, Γιώργος Κωνσταντόπουλος, Ζαφειρίου Ελένη, Λάμπρος Καραγιάννης, Κική Κετικίδου, Νίκος Χαλκιάς, Δόμνα Παναγοπούλου, Μανώλης Χατζηβασίλης, Εφη Καστελλορίου, Τζένη Δανιηλίδου,
– Σύντομη παρουσίαση προγράμματος εκδηλώσεων
– Βραβεύσεις Εθελοντών 12ου Μεσαιωνικού Φεστιβάλ
ΩΡΑ 19:45
ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ (ΕΣΠΕΡΙΔΑ)
Προλογίζει η Άννα Αχιολά, πρόεδρος του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ Ρόδου
– “Η Αστρονομία από το Βυζάντιο ως την πρώιμη Αναγέννηση”
Ομιλητής: Στράτος Κουφός, ερασιτέχνης αστρονόμος, μέλος της εταιρίας αστρονομίας και διαστήματος Βόλου, ιδιοκτήτης του αστεροσκοπείου ΕΥΔΗΜΟΣ
Σε γενικές γραμμές γνωρίζουμε για μια σκοτεινή περίοδο στην αστρονομία και κατ’ επέκταση στις φυσικές επιστήμες, τόσο στο Βυζάντιο όσο και στο δυτικό Μεσαιωνικό κόσμο. Είναι όμως αλήθεια; Μία διαφωτιστική ομιλία για τους πανεπιστήμονες – αστρονόμους της Βυζαντινής περιόδου.
Διάρκεια: 15 λεπτά
– “Η ιστορική πορεία της αλυσιδωτής θωράκισης από τα αρχαία χρόνια έως σήμερα”
Ομιλητές :
Κωνσταντίνος Π. Τσουρέκης, φιλόλογος
Ιωάννης – Μάριος Τόσκας, ειδικός στην ιστορική αναβίωση
Τα μέλη των Gondor’s Battalions, ομάδα ιστορικής αναβίωσης και κατασκευαστές της αλυσιδωτής θωράκισης, Κωνσταντίνος Π. Τσουρέκης και Ιωάννης – Μάριος Τόσκας παρουσιάζουν για πρώτη φορά στο κοινό του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ την ιστορική πορεία της αλυσιδωτής πανοπλίας των Ιπποτών της Ρόδου, τη χρήση της από τους λαούς και τους πολιτισμούς στις εποχές που πέρασαν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του γνωστού κόσμου, τα υλικά κατασκευής, την υπεροχή της έναντι πολλών όπλων αλλά και τα αδύναμα σημεία της που την κατέστησαν απαρχαιωμένη. Αξιοσημείωτη θα είναι η αναφορά στον τρόπο κατασκευής της, καθώς και στις χρήσεις που μπορεί να έχει μία τέτοια πανοπλία στο σήμερα. Θα γίνει ζωντανή παρουσίαση πανοπλίας με τη χρήση μοντέλου αλλά και με τη συμμετοχή του κοινού.
Διάρκεια: 40 λεπτά
– “Η Μεσαιωνική Μουσική και τα Όργανα της Εποχής”
Ομιλητής: Ιωάννης Κουλιανός, μουσικός
Θα γίνει παρουσίαση της μεσαιωνικής μουσικής και των διαφορετικών οργάνων που χρησιμοποιήθηκαν σε διάφορες χώρες, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό ενώ η ομιλία θα κλείσει μελωδικά με μεσαιωνικά ακούσματα από γκάιντα και κρουστό.
Διάρκεια: 10 λεπτά
Μουσικό πρόγραμμα: 30 λεπτά
Το 13ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Ρόδου θα συνεχιστεί στις 1 και 2 Ιουνίου, με τη Μεσαιωνική Γιορτή στην Τάφρο και τον Πύργο της Πύλης d’ Amboise. To αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί προσεχώς.