Με πολλά πανεπιστημιακά τμήματα μοιρασμένα σε περισσότερα του ενός επιστημονικά πεδία επιχειρεί το υπουργείο Παιδείας να περιορίσει τις συνέπειες των νέων «Δεσμών» στην εισαγωγή των αποφοίτων Λυκείου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Περισσότερο ευνοημένοι είναι οι υποψήφιοι των θετικών και τεχνολογικών επιστημών. Στελέχη του υπουργείου ανέφεραν, χθες, ότι ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων θα κινηθεί περίπου στις 102.000, οι οποίοι θα διεκδικήσουν 78.335 θέσεις (σε αυτές πρέπει να προστεθούν οι 350 θέσεις των αστυνομικών και οι 819 των στρατιωτικών σχολών). Ειδικότερα, το υπουργείο Παιδείας δημοσιοποίησε χθες το ΦΕΚ με τα τμήματα που θα κληθούν να δηλώσουν οι φετινοί υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων για να εισαχθούν στα ΑΕΙ. Ετσι, οι υποψήφιοι μπορούν να πάρουν μία… πρώτη γεύση του μηχανογραφικού, καθώς η κατάθεσή του γίνεται μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων. Πέρυσι η προθεσμία ήταν από 22 Ιουνίου μέχρι 16 Ιουλίου. Βέβαια, στο ΦΕΚ περιλαμβάνονται και 23 τμήματα που θα λειτουργήσουν από το 2020-2021 και μετά και άρα δεν θα περιληφθούν στο φετινό μηχανογραφικό δελτίο.
Πιο συγκεκριμένα, ο συνολικός αριθμός των τμημάτων είναι 424, εκ των οποίων τα 418 σε πανεπιστήμια και τα 6 στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και τις Τουριστικές Ακαδημίες (δεν περιλαμβάνονται τα οκτώ προγράμματα των εκκλησιαστικών ακαδημιών).
Η κατανομή ανά επιστημονικό πεδίο, και άρα στο μηχανογραφικό, γίνεται ως εξής:
• Στο 1ο επιστημονικό πεδίο (ανθρωπιστικών, νομικών και κοινωνικών επιστημών) έχει 161 τμήματα. Πέρυσι το πεδίο είχε 135 τμήματα. Από τα 161 τμήματα τα 92 περιλαμβάνονται μόνο στο συγκεκριμένο πεδίο και τα υπόλοιπα είναι κοινά με άλλα (ένα ή περισσότερα) πεδία.
• Το 2ο πεδίο (θετικών και τεχνολογικών επιστημών) έχει τα περισσότερα –263 (πέρυσι 247)– τμήματα, εκ των οποίων τα 129 κοινά.
• Το 3ο πεδίο (υγείας και ζωής) έχει 167 τμήματα (133 πέρυσι), εκ των οποίων τα 60 είναι κοινά.
• Το 4ο (οικονομίας και πληροφορικής) έχει 185 τμήματα (πέρυσι 173), εκ των οποίων τα 65 κοινά.
Βέβαια, καθώς υπάρχουν τμήματα τα οποία περιλαμβάνονται σε περισσότερα του ενός πεδία, η πρόσθεση των τμημάτων κάθε πεδίου δεν δίνει 424. Συνολικά υπάρχουν 173 κοινά τμήματα. Με τον τρόπο αυτό διευρύνονται οι επιλογές του τρέχοντος συστήματος, σύμφωνα με το οποίο οι υποψήφιοι εξετάζονται σε τέσσερα μαθήματα (άρα λιγότερος κόπος και φροντιστηριακά έξοδα), αλλά μπορούν να δηλώσουν τμήματα μόνο από ένα πεδίο. Με την προηγούμενη εκδοχή του συστήματος μπορούσαν να εξεταστούν σε ένα επιπλέον μάθημα για να αποκτήσουν πρόσβαση στα τμήματα ενός ακόμη πεδίου.