Μηνυτήρια αναφορά ενώπιον της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ρόδου και με κοινοποίηση στην Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου, στον Δήμο Ρόδου και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου υποβάλλει ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρόδου για να δρομολογηθούν άμεσες λύσεις στα περιβαλλοντικά εγκλήματα των αθίγγανων στο Κορακόνερο.
Ο χειρισμός του όλου ζητήματος έχει ανατεθεί στους δικηγόρους κ.κ. Στέργο Λεβέντη και Δημήτρη Βερβέρη και τελεί υπό την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου.
Στόχος της μηνυτήριας αναφοράς είναι να σχεδιασθεί πρωτόκολλο αντιμετώπισης των πυρκαγιών στον καταυλισμό ώστε να αντιμετωπίζονται με ασφάλεια άμεσα και αποτελεσματικά.
Θα πρέπει να προβλέπεται, όπως προτείνει ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρόδου, η άμεση κατάσβεση της πυρκαγιάς και η κατάσχεση και απομάκρυνση όλων των μεταλλικών υλικών, τα οποία αποτελούν το κίνητρο της καύσης των αντικειμένων που τα περιέχουν.
Η κατάσχεση των υλικών αυτών λογίζεται ως ενέργεια νόμιμη κατά τον ΚΠΔ και αποτελεί δικονομική συνέπεια της αυτόφωρης τέλεσης του αδικήματος του εμπρησμού και της ρύπανσης του περιβάλλοντος που τελείται την δεδομένη στιγμή.
Με την άμεση και συστηματική αφαίρεση των μεταλλικών υλικών μετά από κάθε φωτιά, οι εν λόγω παραβατικοί Ρομά θα παύσουν σταδιακά να ενεργούν κατά τον τρόπο αυτό, εφόσον θα γνωρίζουν ότι το αποτέλεσμα της καύσης των πολύτιμων για αυτούς υλικών, θα είναι η αφαίρεση τους από τις αρχές.
Επιπλέον θα ζητείται οι συναρμόδιοι φορείς να ενεργήσουν τα νόμιμα για την αναζήτηση των υπαιτίων των ως άνω πράξεων με την παραγγελία προκαταρκτικής εξέτασης ή κύριας ανάκρισης, ώστε επιτέλους να τιμωρηθούν οι διαρκείς και μόνιμοι υπαίτιοι της ως άνω παραβατικής συμπεριφοράς αλλά και να ληφθεί μέριμνα για τον κολασμό των υπευθύνων των επιχειρήσεων που αγοράζουν τα μεταλλικά αυτά υλικά, ως αποτέλεσμα της καύσης των αντικειμένων που τα περιέχουν, καθόσον αυτοί αγοράζουν μεταλλικά υλικά που αποτελούν προϊόν εγκλήματος (εμπρησμού, κλοπής και μόλυνσης του περιβάλλοντος).
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρόδου επισημαίνει ότι οι κάτοικοι του καταυλισμού, μεταξύ άλλων, επιδίδονται στην συγκέντρωση διαφόρων υλικών που περιέχουν μέταλλα, τα οποία συγκεντρώνουν από ολόκληρο το νησί της Ρόδου, είτε βρίσκοντάς τα εγκαταλελειμμένα, είτε αφαιρώντας τα παράνομα από τους κατόχους τους, όπως γίνεται αντιληπτό από διάφορες ποινικές δίκες που κατά καιρούς έχουν διεξαχθεί.
Αφού τα συγκεντρώσουν εντός του καταυλισμού στη συνέχεια θέτουν φωτιά επί των υλικών αυτών, ώστε με τον τρόπο αυτό να απομακρυνθούν από τα αντικείμενα αυτά τα υλικά που δεν έχουν αξία, όπως πλαστικό, ύφασμα κλπ, και να παραμείνει μόνο το μέταλλο, το οποίο αφού σβήσει η φωτιά πωλούν στις επιχειρήσεις ανακύκλωσης που δραστηριοποιούνται στη νησί, οι οποίες με τη σειρά τους μεταπωλούν αυτά τα υλικά σε επιχειρήσεις ανακύκλωσης σιδήρου στην Αθήνα.
Επισημαίνουν ακόμη ότι από τις φωτιές εξάγονται τοξικοί καπνοί που κατακλύζουν την πόλη δημιουργώντας ασφυκτική κατάσταση.
Θεωρούν παραπέρα ότι οι αστυνομικές και πυροσβεστικές αρχές περιορίζονται κάθε φορά στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, πολλές φορές με προσωπικό κίνδυνο των ανδρών ασφαλείας, αφού, συχνά δέχονται επιθέσεις με πέτρες.
Ανεξαρτήτως του αν ασκούνται διώξεις κατά των κάθε φορά εμπρηστών ή σχηματίζεται προκαταρκτική εξέταση για τον εντοπισμό τους, η αντιμετώπιση της παραβατικής αυτής συμπεριφοράς τους από τις δικαστικές και αστυνομικές αρχές όλα αυτά τα χρόνια, δυστυχώς δεν έχει καταφέρει να σταματήσει το φαινόμενο αυτό, το οποίο συνεχίζεται αμείωτο, με τεράστιες συνέπειες για την υγεία των πολιτών της πόλης, τις οποίες καθένας μπορεί να φανταστεί και έχουν άλλωστε επισημανθεί και στο παρελθόν από σχετική μελέτη που έχει πραγματοποιήσει το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος».
Τονίζει δε ότι η αδυναμία αντιμέτωπης του φαινομένου αυτού δημιουργεί στους πολίτες ένα αίσθημα ανομίας και καλλιεργεί στους παραβατικούς ενοίκους του καταυλισμού την αίσθηση της ασυλίας και ως εκ τούτου αυτή η κατάσταση θα πρέπει να λάβει άμεσα ένα τέλος.