-Από την εισαγγελέα Εφετών παραγγέλθηκε η άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος του περιφερειάρχη για «παράβαση καθήκοντος»
Ακόμη μια εξέλιξη στην ένδικη διαφορά της εταιρείας ειδικού σκοπού «Ηχος και Φως Α.Ε.» με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο γράφηκε χθες.
Με διάταξη της Εισαγγελέως Εφετών Δωδεκανήσου έγινε συγκεκριμένα δεκτή η προσφυγή που άσκησε η εταιρεία για την ακύρωση της διάταξης που εξέδωσε η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου με την οποία είχε απορριφθεί ως ουσιαστικά αβάσιμη η έγκληση της κατά του κ. Γιώργου Χατζημάρκου, για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, το οποίο φέρεται να τελέστηκε στη Ρόδο κατά τους μήνες Νοέμβριο έως Δεκέμβριο του 2018.
Η Εισαγγελέας Εφετών Δωδεκανήσου με την ίδια διάταξη παρήγγειλε στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου την άσκηση ποινικής διώξεως εις βάρος του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου για παράβαση καθήκοντος.
Η αξιοποίηση του «Ήχος και Φως», του δημοτικού ανθόκηπου Ρίμινι, αφορά ένα ζήτημα που έχει κατ’ επανάληψη απασχολήσει την τοπική επικαιρότητα και ξεκίνησε το πρώτον με ενημερωτικό δελτίο – καταγγελία της εταιρείας, προεκλογικώς. Θυμίζουμε ότι με αφορμή την από 18 Μαΐου 2019 δημόσια επιστολή του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας “Ηχος και Φως ΑΕ”, σχετικά με την πορεία της επένδυσης στον ομώνυμο ανθόκηπο και ουσιαστικά την “καταγγελία” ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δεν προχωρά τις διαδικασίες για την επιδότηση της επένδυσης από τον αναπτυξιακό νόμο, είχε δοθεί, μια μέρα μετά, απάντηση από το γραφείο τύπου της περιφερειακής αρχής. Στην απάντηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την πορεία της αίτησης υπαγωγής της επένδυσης στον αναπτυξιακό νόμο 4399/2016, αναφέροντο μεταξύ άλλων και τα εξής:
«Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, οφείλει προτού ολοκληρώσει την σχετική διαδικασία υπαγωγής των επιχειρήσεων στις διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου, να προασπιστεί το δημόσιο συμφέρον, αφού οι επιχειρήσεις που υπάγονται στον εν λόγω νόμο τυγχάνουν επιδότησης με δημόσιο χρήμα. Δημόσιο χρήμα, που οι πάντες οφείλουν να σέβονται και να το αντιμετωπίζουν με τον μέγιστο σεβασμό. Στην περίπτωση της αίτησης της “Ήχος και Φως α.ε.” , οι υπηρεσίες της Περιφέρειας διαπίστωσαν σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ της πραγματικότητας και των περιγραφομένων στην αίτηση υπαγωγής». Έκτοτε εκκρεμούσε έλεγχος που είχε ανατεθεί αρμοδίως από τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο, ο οποίος στο μεταξύ είχε καταμηνυθεί από την εταιρεία για παράβαση καθήκοντος.
Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου σχετικά με την υποβολή της μηνύσεως εις βάρος του είχε δηλώσει μεταξύ άλλων και τα εξής:
«Η εταιρεία αυτή ζήτησε να ενταχθεί στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου και να λάβει για την υλοποίηση αυτής της επένδυσης, επιδότηση, δηλαδή ποσοστό αυτής να γίνει με δημόσιο χρήμα. Στην νομοθεσία μας, οι περιφερειάρχες, για το συγκεκριμένο ύψος ποσών είναι αρμόδιοι και για την υπαγωγή αλλά και για την απόρριψη.
Στην –πολύ συγκεκριμένη- περίπτωση, αυτήν του ‘Ηχος και Φως’, θα είχα διαπράξει ‘καραμπινάτη’ παράβαση καθήκοντος εάν είχα υπογράψει την σχετική επιδότηση και θα είχα παραβεί και τον όρκο τον οποίο έδωσα, αναλαμβάνοντας την θέση αυτή, στο Σύνταγμα, να προστατεύω, δηλαδή, από την θέση μου, το δημόσιο συμφέρον –και πολύ περισσότερο με τον ειδικό ρόλο που η νομοθεσία επιφυλάσσει για τους περιφερειάρχες για τον αναπτυξιακό νόμο- να προστατεύω και το δημόσιο χρήμα».
Σημειώνεται επίσης ότι ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου έχει υποβάλει πολυσέλιδη μήνυση κατά παντός υπευθύνου και κατά εκπροσώπων της εταιρείας η οποία και εκκρεμεί.
Η μήνυση – έγκληση του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου στρέφεται κατά των εκπροσώπων του επενδυτικού σχήματος, που αναδείχθηκε από τον διαγωνισμό που διενήργησε η απελθούσα δημοτική αρχή και συγκεκριμένα κατά της «ΗΧΟΣ ΚΑΙ ΦΩΣ ΑΕ» και κατά παντός άλλου υπευθύνου, για τα αδικήματα της απόπειρας απάτης σχετικής με τις επιχορηγήσεις, κακουργηματικής ψευδούς δηλώσεως, υφαρπαγής ψευδούς βεβαιώσεως μετα χρήσεως και απόπειρας υφαρπαγής ψευδούς βεβαιώσεως.
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την πορεία της μηνύσεως της εταιρείας κατά του περιφερειάρχη η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών έκρινε ότι ο «εγκαλούμενος περιφερειάρχης ενήργησε νομίμως, εντός των πλαισίων των καθηκόντων του και δεν εξέδωσε την απόφαση υπαγωγής της επένδυσης της εγκαλούσας εταιρείας στο καθεστώς ενισχύσεων, καθότι από τον έλεγχο νομιμότητας του επενδυτικού σχεδίου, προέκυψαν παρατυπίες, και ως εκ τούτου διαφορετική ενέργεια του (δηλαδή έκδοση σχετικής απόφασης) θα προσέκρουσε στο νόμο και δη στην ΥΑ 108/2016, δυνάμει της οποίας απαιτούνταν η πλήρωση των νόμιμων προϋποθέσεων για την έκδοση σχετικής απόφασης».
Η εταιρεία άσκησε προσφυγή δια του συνηγόρου της ποινικολόγου κ. Μιχάλη Καντιδενού και η Εισαγγελέας Εφετών Δωδεκανήσου που την εξέτασε, την έκανε δεκτή και παρήγγειλε την δίωξη εις βάρος του κ. Χατζημάρκου καθώς έκρινε, σύμφωνα με τις πληροφορίες ότι:
-Ο έλεγχος νομιμότητας διενεργείται από άλλα όργανα και όχι από τον περιφερειάρχη, ότι προηγείται χρονικά και διαδικαστικά και μετά την ολοκλήρωσή του, υποβάλλεται στον περιφερειάρχη προς έγκριση και υπογραφή ενώ είναι αμφίβολο αν έχει την αρμοδιότητα να ελέγξει εκ νέου τον φάκελο της επένδυσης. Τονίζεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ότι ο έλεγχος είχε διενεργηθεί από αξιολογητή που είχε διοριστεί τυχαία από το Εθνικό Μητρώο Πιστοποιημένων Αξιολογητών και από τριμελή Επιτροπή Αξιολόγησης Επενδυτικών Σχεδίων που ορίστηκε με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης.
-Οτι κακώς δεν είχε εκδοθεί διοικητική πράξη απόρριψης της χρηματοδότησης της επένδυσης προκειμένου ακολούθως να προσφύγει διοικητικά η εταιρεία για να διεκδικήσει την απόρριψη της πράξεως αυτής.