Τοπικές Ειδήσεις

Η ΕΘ.ΟΜ.Α.Κ Σαλάκου βραβεύθηκε για την προσφορά της στη δασοπροστασία της Ρόδου

Η Εθελοντική Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών Σαλάκου, τιμήθηκε στην εκδήλωση «Πρόγραμμα Υποστήριξης Εθελοντικών Ομάδων Δασοπυροπροστασίας – Απολογισμός Δράσεων κύκλου 2022 – 2024 & Παρουσίαση Δράσεων κύκλου 2024 – 2026» από τους φορείς υλοποίησης για την προσφορά της στη δασοπροστασία της Ρόδου.

Της Νατάσας Παμπρή

“Ήταν μεγάλη χαρά και τιμή η συμμετοχή μας σε αυτή την ημερίδα καθώς η ομάδα μας ήταν η μόνη από το Νότιο Αιγαίο που έδωσε το παρών θέλοντας να δείξουμε την ευγνωμοσύνη μας για ότι έχουν κάνει για μας αυτοί οι φορείς, ελάχιστο ευχαριστώ ήταν οι πλακέτες που δώσαμε στους υπεύθυνους των φορέων αυτών. Τους ευχαριστούμε για όλα καθώς και για την ιδιαίτερη αναφορά στην ομάδα μας φέροντας μας ως παράδειγμα ομάδας σε θέματα οργάνωσης και συμμετοχής σε συμβάντα , λόγια που εκτός από υπερηφάνεια μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που αγαπάμε και δεν είναι άλλο από την προσφορά στο τόπο μας”, δήλωσε στον Real Voice 99.5 και τη Ρένα Παυλάκη, στην εκπομπή “Πρωινό Εξπρές”, ο Παναγιώτης Εγγλέζος, επικεφαλής της ΕΘΟΜΑΚ Σαλάκου.

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Εγγλέζος, πρόκειται για μία πανελλήνια αναγνώριση της προσφοράς της εθελοντικής ομάδας από ένα μικρό χωριό της Ρόδο:

“Η εκδήλωση για τα δύο χρόνια του WWF του Παγκόσμιου Οργανισμού σε συνεργασία με τα κορυφαία ιδρύματα στην Ελλάδα και την Εθνική Τράπεζα που είναι χορηγοί των εθελοντικών ομάδων, πριν από ένα χρόνο περίπου μέσα σε 150 ομάδες ανά την Ελλάδα, η εθελοντική ομάδα της Σαλάκου όχι μόνο επιλέχθηκε για να ενισχυθεί σε υλικά για την δασοπυρόσβεση-δασοπροστασία, αλλά επιλέχθηκε και πρώτη. Σ’ αυτή την εκδήλωση ήταν η αποτίμηση της διετίας των ιδρυμάτων σαν χορηγοί για τις ομάδες και ποιο ρόλο έπαιξαν και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν. Ο διευθυντής του WWF ξεκίνησε με την αναφορά στην ομάδα της Σαλάκου για την οργάνωση και την άρτια συμμετοχή της στα συμβάντα του νησιού και ειδικά στην περσινή μεγάλη φωτιά.

Μας έκανε μεγάλη εντύπωση ήταν όλες οι εθελοντικές ομάδες στην Ελλάδα που ήταν εκεί οι εκπρόσωποι τους, γνώριζαν τη δράση της εθελοντικής ομάδας Σαλάκου, το έργο που έχει προσφέρει και ήταν πολύ συγκινητικό όταν μέσα σε ένα τέτοιο πάνελ ακούς για τη Ρόδο, για μία ομάδα ενός μικρού χωριού η οποία θεωρείται παράδειγμα και μάλιστα από ότι μας είπαν οι διοργανωτές, σε όλες τις συναντήσεις ανά την Ελλάδα αναφέρουν το παράδειγμα της ομάδας μας σε θέμα οργάνωσης. Αυτό θεωρώ ότι όντως είναι υπερηφάνεια, οι κόποι από το 2013 που ξεκίνησε αυτή η ομάδα σήμερα που μιλάμε, ανταμείβονται με τον καλύτερο τρόπο”.

Ο κ. Εγγλέζος πρόσθεσε ότι “Πρέπει οι ομάδες να είναι οργανωμένες, πιστοποιημένες, εξοπλισμένες, ώστε να μπορούν να συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος. Βέβαια εμείς είχαμε μία ιδιαιτερότητα και το αναφέραμε ότι ήμασταν από τις τυχερές περιοχές, γιατί κοντά μας είναι επιπλέον τα τελευταία χρόνια και οι φορείς, δηλαδή Περιφέρεια και Δήμος, το οποίο δεν συμβαίνει στην υπόλοιπη Ελλάδα και όταν μάλιστα τους είπαμε ότι σχεδιάζει η Περιφέρεια το επόμενο διάστημα για τον εξοπλισμό των εθελοντών που έχει περάσει και τι εξοπλισμός είναι αυτός, τότε όλοι απόρησαν πως υπάρχει συνεργασία και τους είπαμε ότι στη δική μας περιοχή η συνεργασία αυτή έχει φέρει αποτελέσματα και για αυτό συνεχίζει να υπάρχει. Έχουμε ένα αγκάλιασμα, μία στήριξη και μια συνεργασία και το ζήσαμε πέρσι στις φωτιές. Εάν δεν υπήρχε αυτή η συνεργασία, καμία ομάδα, ούτε η δικιά μας θα ήταν αναγνωρίσιμη αν το αποτέλεσμα δεν ήταν τέτοιο το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει την περιέργεια στην υπόλοιπη Ελλάδα για να δούνε τι έγινε εκεί”.

Επίσης, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Εγγλέζος έγραψε: “Όταν σε μια τέτοιου μεγέθους ημερίδα, με καλεσμένους εκπροσώπους εθελοντικών ομάδων από όλη την Ελλάδα, με καλεσμένους εκπροσώπους από τα μεγαλύτερα ιδρύματα που είναι χορηγοί των εθελοντών γίνεται ιδική αναφορά στην ΕΘ.ΟΜ.Α.Κ.ΣΑΛΑΚΟΥ, τότε λες .. ΔΙΚΑΊΩΣΗ για τους αγώνες, τις προσπάθειες και τις θυσίες για αυτή την ομάδα…. ΜΟΝΟ ΥΠΕΡΗΦΆΝΕΙΑ…”

WWF Πρόγραμμα Υποστήριξης Εθελοντικών Ομάδων Δασοπυροπροστασίας: Στο πλευρό των εθελοντών για ακόμα δύο χρόνια
Με γνώμονα τον καθοριστικό ρόλο που παίζουν οι εθελοντικές ομάδες δασοπυροπροστασίας στην αντιμετώπιση και στον μετριασμό των επιπτώσεων των δασικών πυρκαγιών, το WWF Ελλάς, το ΜΚΣ Δεσμός και το HIGGS (Higher Incubator Giving Growth & Sustainability) υλοποίησαν το πρόγραμμα Υποστήριξης Εθελοντικών Ομάδων Δασοπυροπροστασίας 2022-2024, με βασικό στόχο την κατάρτιση, την ενδυνάμωση και την ενίσχυση του έργου των εθελοντικών ομάδων, τόσο στην πρόληψη, όσο και στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, αναδεικνύοντας για μια ακόμα φορά, την ανεκτίμητη προσφορά των ανθρώπων που επιχειρούν πάντα στην πρώτη γραμμή του μετώπου των πυρκαγιών, με αυταπάρνηση.
Μέσω του Προγράμματος αυτού, που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της «Πρωτοβουλίας 21» και με την υποστήριξη του Ιδρύματος Αθηνάς Ι. Μαρτίνου, του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και της Εθνικής Τράπεζας, ενισχύθηκαν με εξοπλισμό υψηλών προδιαγραφών, συνολικά 1.936 εθελοντές, από 50 ομάδες δασοπυρόσβεσης από τη Ρόδο μέχρι τον Έβρο ενώ παράλληλα, έλαβαν εξειδικευμένη κατάρτιση 574 εθελοντές, από 118 ομάδες σε όλη την επικράτεια. Όλα αυτά μέσα από μια συγκεκριμένη μεθοδολογία εκτίμησης και αξιολόγησης αναγκών και διαρκή διάδραση με τις ομάδες.
Ο σχεδιασμός και στη συνέχεια, η υλοποίηση του προγράμματος βασίστηκε στις καίριες και χρόνιες ανάγκες των εθελοντικών ομάδων, τόσο για υλικοτεχνικό εξοπλισμό, όσο και σε εκπαίδευση: δύο εξίσου πολύτιμα εργαλεία που χρειάζονται οι εθελοντές δασοπυροπροστασίας, προκειμένου να ανταποκρίνονται με ασφάλεια στις μεγάλες απαιτήσεις του έργου που προσφέρουν για την προστασία των δασών μας, αλλά και των πολιτών.
Μάλιστα, η ουσιαστική συμβολή του Προγράμματος έγινε αισθητή κατά την αντιπυρική περίοδο του 2023, όπου 47 από τις 50 εθελοντικές ομάδες που ενισχύθηκαν, έπαιξαν κομβικό ρόλο στην αντιμετώπιση των μεγάλων καταστροφικών πυρκαγιών σε Αττική, Κορινθία, Ρόδο και Έβρο, αξιοποιώντας τόσο τον εξοπλισμό που τους δόθηκε, όσο και τις γνώσεις που έλαβαν από τα εργαστήρια κατάρτισης. Παράλληλα, κινητοποιήθηκαν επιπλέον πόροι για την άμεση ενίσχυση ομάδων που έδρασαν σε περιοχές που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές αλλά και πλημμύρες του 2023.
Ο 2ος κύκλος του Προγράμματος έχει διαμορφωθεί ώστε η σχέση εμπιστοσύνης που έχει αναπτυχθεί με τις εθελοντικές ομάδες δασοπυροπροστασίας, να συνεχιστεί με τρόπο που να φέρει προστιθέμενη αξία στην επιχειρησιακή τους ικανότητα αλλά και για να αναδείξει τρόπους για την καλύτερη αξιοποίηση τους.
Το νέο διετές, αναβαθμισμένο και ιδιαίτερα φιλόδοξο πρόγραμμα ενίσχυσης και κατάρτισης εθελοντικών ομάδων δασοπυροπροστασίας (2024-2026),υποστηρίζεται από την Εθνική Τράπεζα, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, και το Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου.
Ο στόχος του δεύτερου κύκλου του Προγράμματος, είναι η περαιτέρω αναβάθμιση των εθελοντικών ομάδων δασοπυροπροστασίας σε πανελλαδικό επίπεδο, ώστε να επιχειρούν συντεταγμένα και με ασφάλεια για την καταστολή δασικών πυρκαγιών, μέσω της παροχής εξειδικευμένου εξοπλισμού με έμφαση στην προετοιμασία και ενεργοποίηση πεζοπόρων τμημάτων εθελοντών, αλλά και κατάρτισης σε πιο εξειδικευμένα αντικείμενα δασικών πυρκαγιών, μέσα από εργαστήρια βιωματικής εκπαίδευσης. Παράλληλα, θα περιλαμβάνει επιπλέον δράσεις εκπαίδευσης των τοπικών κοινωνιών για το περιεχόμενο και τον σχεδιασμό δράσεων πρόληψης, καθώς και ενεργές παρεμβάσεις στο δημόσιο διάλογο που θα στοχεύουν στην εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας και την περαιτέρω ενίσχυση της κοινωνικής συμμετοχής στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.
Πιο συγκεκριμένα, ο δεύτερος κύκλος του Προγράμματος, θα διαρθρωθεί σε τρεις άξονες:
Ενίσχυση με εξειδικευμένο εξοπλισμό δασοπυρόσβεσης εθελοντικών ομάδων δασοπυροπροστασίας που θα επιλεγούν από όλη την επικράτεια.
Εκπαίδευση με α) βιωματικά εργαστήρια για τη λειτουργία και οργάνωση εθελοντικών πεζοπόρων σχημάτων δασοπυρόσβεσης σε 10 επιλεγμένες περιοχές, β) διαδικτυακά εργαστήρια πρόληψης που θα απευθύνονται σε τοπικούς φορείς, αλλά και στο ευρύ κοινό και γ) δημιουργία ενός διαδικτυακού κόμβου δικτύωσης και αλληλοενημέρωσης των εθελοντικών ομάδων δασοπυροπροστασίας της χώρας.
Παρεμβάσεις στον δημόσιο διάλογο με την κατάθεση τεκμηριωμένων προτάσεων στους αρμόδιους φορείς και την παρακολούθηση της πορείας προς την πλήρη και άμεση ενεργοποίηση του μηχανισμού αξιοποίησης των εθελοντικών ομάδων δασοπυροπροστασίας, όπως προβλέπεται από το ισχύον νομικό πλαίσιο, με στόχο την ενίσχυση του ρόλου των εθελοντών, αλλά και την ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών.
Οι εθελοντικές ομάδες δασοπυροπροστασίας συγκαταλέγονται στα πλέον ενεργά μέλη της Κοινωνίας των Πολιτών, και η υποστήριξή τους καθίσταται όχι μόνο αναγκαία, αλλά και επιβεβλημένη, προκειμένου να είναι σε θέση να συμβάλλουν ακόμα πιο αποτελεσματικά στη θωράκιση των δασών μας, αλλά και στην υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών ενάντια στις δασικές πυρκαγιές.

Πηγή realvoice995.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου