“Ο κος Γιουνκέρ συνεχίζει άοκνες προσπάθειες για λύση” αναφέρουν πηγές της Επιτροπής στο Capital.gr, μετά την αρνητική απάντηση του Πρωθυπουργού τις πρώτες πρωινές ώρες στην πρόταση παράτασης της σύμβασης έως τέλος Ιουλίου, με συμφωνία επί του κειμένου των θεσμών με κάποια/κάποιες βελτιώσεις και πρόβλεψη για το χρέος. Προηγήθηκε σύμφωνα με τους FT απόρριψη του ελληνικού αιτήματος για ολιγοήμερη παράταση της δανειακής σύμβασης.
Κοινοτικές πηγές δεν απορρίπτουν νέα κινητικότητα τις επόμενες ώρες, καθώς η δανειακή σύμβαση λήγει σήμερα τα μεσάνυχτα, αν και προς το παρόν τουλάχιστο δεν θεωρούν πιθανή την σύγκλιση Eurogroup (σ.σ. η χθεσινοβραδυνή πρόταση φέρεται να προέβλεπε ελληνικό αίτημα σύγκλισης συνόδου ΥΠΟΙΚ ευρωζώνης).
Αίτημα για νέο δάνειο
Υπενθυμίζουν ωστόσο πηγές των δανειστών ότι στην απαντητική επιστολή Tusk για το ελληνικό αίτημα που επικαλούνται οι FT επισημαίνεται ότι “μετά τη λήξη της τρέχουσας συμφωνίας, ως μέλος της ευρωζώνης, η Ελλάδα μπορεί πάντα να αιτηθεί οικονομική βοήθεια από τους εταίρους της, σύμφωνα με τους από κοινού συμφωνηθέντες κανόνες, στην Ευρώπη, η πόρτα των διαπραγματεύσεων παραμένει πάτα ανοικτή σε πνεύμα αλληλεγγύης και ευθύνης”…
Αλλά και ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ Μ. Σαπέν έστειλε μήνυμα ότι μετά από ένα “ναι” την Κυριακή, οι συνομιλίες μπορούν να ξεκινήσουν εκ νέου.
Πάντως και οι προειδοποιήσεις συνεχίζουν και έρχονται. Τελευταία βολή η συνέντευξη του Benoit Coeure, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην εφημερίδα Les Echos. Ανέφερε ότι ο θεσμός θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη.
Κάλυψη ΕΚΤ μέχρι νεωτέρας
Ωστόσο, ο κος Coeure έκανε σαφές ότι πλέον η έξοδος από το ευρώ δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Αλλά και σε ερώτημα αν είναι διασφαλισμένη έως την Κυριακή η κάλυψη της ΕΚΤ δεν απάντησε ευθέως. Ανέφερε ότι θα συνεχιστεί “μέχρι νεοτέρας”, σημειώνοντας πως η ΕΚΤ παρακολουθεί συνεχώς και στενά την κατάσταση…
Ληξιπρόθεσμοι στο ΔΝΤ
Η Ελλάδα από σήμερα είναι επισήμως ληξιπρόθεσμη στο ΔΝΤ καθώς δεν ξεκίνησε σύμφωνα με πληροφορίες χθές η πληρωμή του 1,55 δισ. ευρώ των δόσεων και σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει το Ταμείο έχει περιθώριο 30 ημερών έως ότου κηρυχθεί σε χρεοκοπία (σ.σ. το ΔΝΤ ωστόσο έχει δηλώσει ότι μπορεί να συγκληθεί ΔΣ για τον λόγο αυτό νωρίτερα, οποιαδήποτε στιγμή μέσα στις 30 αυτές ημέρες).
Οι κυκλωτικές πιέσεις εντείνονται καθώς οι δανειστές κάνουν συνεχώς σαφές ότι από αύριο δεν θα είναι διαθέσιμα τα υπόλοιπα δόσεων αλλά και τα κέρδη ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους κεντρικές τράπεζες.
capital.gr