Ειδήσεις

Για πρώτη φορά η ΕΚΤ συζητά την πιθανότητα του Grexit

Δυστυχώς το Grexit δεν μπορεί να αποκλειστεί πια δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ αποτυπώνοντας ξεκάθαρα την αλλαγή πλεύσης της Ευρωτράπεζας μετά τις δραματικές εξελίξεις.

Οι οίκοι αξιολόγησης σφυροκοπούν πλέον τις τράπεζες, ο Fitch υποβάθμισε σε καθεστώς μερικής χρεοκοπίας τέσσερις ελληνικές τράπεζες. Την ίδια ώρα τραπεζικοί κύκλοι διαμηνύουν ότι οι τράπεζες δεν θα ανοίξουν εάν δεν υπάρξει συμφωνία.

Reuters: Πιο εύκολο να κλείσουν τις τράπεζες απ΄ ότι να τις ξανανοίξουν

Τα capital controls που επιβλήθηκαν μπορεί να διαρκέσουν μήνες και οι τράπεζες μπορεί να χρειαστούν δισεκατομμύρια νέων κεφαλαίων ή ακόμα και να εθνικοποιηθούν αναφέρουν πηγές του τραπεζικού κλάδου στο Reuters.

Η απόφαση για την επιβολή capital controls ήταν δύσκολη αλλά το άνοιγμα των τραπεζών και η άρση των μέτρων μπορεί να αποδειχθεί ακόμα δυσκολότερη. Ο κίνδυνος την επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος με ένα αποτέλεσμα «όχι» είναι ένα χρεοκοπημένο κράτος και ένα χρεοκοπημένο τραπεζικό σύστημα. «Το κακό σενάριο λέει ότι βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά και μπορεί να καταλήξουμε σε συντρίμμια και σε εθνικοποίηση των τραπεζών» αναφέρει η ίδια πηγή στο Reuters.

Κερέ: Δυστυχώς πλέον δεν αποκλείουμε το Grexit

Σε συνέντευξή του στην γαλλική Les Echos ο Μπενουά Κερέ δήλωσε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί πλέον η έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, αν και αυτό δεν ήταν ό,τι επιθυμούσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. «Μια ελληνική έξοδος από τη ζώνη του ευρώ, ήταν μέχρι στιγμής ένα θεωρητικό ζήτημα. Δυστυχώς όμως δεν μπορεί να αποκλειστεί πια». Ο ίδιος είπε ακόμη ότι αν οι Έλληνες ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα, ο ίδιος «δεν έχει καμία αμφιβολία» ότι οι Αρχές της ευρωζώνης θα βρουν τρόπους για να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις προς την Ελλάδα. «Αν το “Όχι” κερδίζει, τότε θα ήταν πολύ δύσκολο να επαναλάβουν τον πολιτικό διάλογο», συμπλήρωσε. Ο Κερέ είπε ακόμη ότι η αντίδραση των αγορών στο ελληνικό δημοψήφισμα ήταν σχετικά ήπιες, αλλά σημείωσε ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά την κατάσταση και θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα, ή ακόμη και νέα, αν χρειαστεί.

Χθες ο Εβαλτ Νοβότνι είχε δηλώσει ενόψει της αυριανής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ ότι η μπάλα είναι πλέον στο γήπεδο της Ελλάδας. Ερωτηθείς αν ο ELA θα συζητηθεί πριν από το δημοψήφισμα στην Ελλάδα την ερχόμενη Κυριακή, είπε: «Την Τετάρτη έχουμε μια νέα συνεδρίαση του συμβουλίου της ΕΚΤ, και αυτό είναι στην ημερήσια διάταξη. Δεν θέλω να κάνω κάποια πρόβλεψη. Τώρα η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας». «Υποθέτω ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων θέλουν να παραμείνουν στην ευρωζώνη του ευρώ, έτσι μπορώ να φανταστώ ότι αυτό είναι μια βάση για νέες διαπραγματεύσεις (αλλά) υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες », δήλωσε ο Νοβότνι σε σχέση με το δημοψήφισμα.

Fitch: Σε καθεστώς περιορισμένης χρεοκοπίας τέσσερις τράπεζες

Σε καθεστώς «περιορισμένης χρεοκοπίας» (restricted default) υποβάθμισε τις τέσσερις συστημικές τράπεζες ο οίκος αξιολόγησης Fitch. Ο Fitch υποβάθμισε την μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών (Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank) σε καθεστώς «περιορισμένης χρεοκοπίας» από «CCC» προηγουμένως.

Η υποβάθμιση της αξιολόγησης των ελληνικών τραπεζών αντανακλά την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλλει περιορισμούς στην κίνηση των τραπεζικών κεφαλαίων, προκειμένου να περιοριστούν οι εκροές καταθέσεων που έχουν δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στις καταθέσεις.

Πλέον, εξηγεί ο Fitch, ο πιστωτικός κίνδυνος είναι αρκετά υψηλός, λόγω της αδύναμης ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού (assets). Είχε προηγηθεί η υποβάθμιση κατά μια βαθμίδα της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον S&P σχολιάζοντας ότι η κυβέρνηση δεν δίνει προτεραιότητα στην οικονομική σταθερότητα. Συγκεκριμένα ο οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε την Ελλάδα στο CCC- από CCC αναφέροντας στο σκεπτικό της ότι σε αυτήν την απόφαση οδηγήθηκε από την απόφαση του πρωθυπουργού να διενεργήσει δημοψήφισμα, και τονίζοντας ότι είναι αναπόφευκτη η χρεοκοπία της Ελλάδας εντός των επόμενων έξι μηνών

«Ερμηνεύουμε την απόφαση της Ελλάδα να διενεργήσει δημοψήφισμα σε ό,τι αφορά τις προτάσεις των δανειστών, ως ακόμη μια ένδειξη ότι η κυβέρνηση Τσίπρα δίνει προτεραιότητα στην εσωτερική πολιτική κατάσταση, παρά στην παραμονή της στην Ευρωζώνη και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα» αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι οι προοπτικές είναι αρνητικές. Την ίδια στιγμή επιβεβαίωσε την βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση στο ‘C’.

Σε οριακό σημείο οι τράπεζες

Τραπεζικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι οι τράπεζες δεν πρόκειται να ανοίξουν χωρίς να υπάρξει συμφωνία ανεξαρτήτως του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος της ερχόμενης Κυριακής.Κι αυτό διότι αν ανοίξουν χωρίς να προηγηθεί συμφωνία θα εξαναγκαστούν να μπουν σε καθεστώς πτώχευσης διότι δεν θα υπάρχει χρηματοδοτική γραμμή μέσω της ΕΚΤ. Και για την στήριξή τους δεν θα είναι επαρκείς οι μέτοχοι αλλά θα είναι αναγκαίο το κούρεμα των καταθέσεων. Η μόνη οδός για να ανοίξουν και πάλι οι τράπεζες είναι να υπάρξει συμφωνία είτε για παράταση είτε για νέο πρόγραμμα στο Eurogroup που θα επέτρεπε και στην ΕΚΤ να βάλει και πάλι στον αναπνευστήρα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Πίτερ Σπίγκελ: Αν ο Ντράγκι κόψει τον ELA οι τράπεζες μπορούν να ανοίξουν μόνο με δραχμή

Ο ανταποκριτής των Financial Times στις Βρυξέλλες, Πίτερ Σπίγκελ, σημειώνει πως η ημερομηνία της 20ης Ιουλίου είναι η νέα… 30η Ιουνίου. Οπως επισημαίνει, εάν η Ελλάδα δεν πληρώσει 3,5 δισ. Ευρώ στην ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα που λήγουν, τότε ο Μάριο Ντράγκι θα κόψει των ELA και οι τράπεζες θα μπορούν να ξανανοίξουν μόνο με δραχμή.

thetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου