Απόλυτος κριτής για το άνοιγμα των ελληνικών τραπεζών η ΕΚΤ και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Εκκληση τραπεζιτών να μην χαθεί ο χρόνος που απομένει και να γίνει έσχατη προσπάθεια συμφωνίας. Πόσο πιθανό είναι να ανοίξουν οι τράπεζες την Τρίτη.
Σε αχαρτογράφητα νερά εισήλθε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, το άνοιγμα του οποίου εξαρτάται από μια σειρά παραμέτρων με κυρίαρχη την στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ως προς την συνέχιση της χρηματοδότησης μέσω του ELA.
Κρίσιμη λοιπόν για το μέλλον των τραπεζών είναι η αυριανή συνεδρίαση των Κεντρικών Τραπεζιτών, οι οποίοι θα κληθούν να πάρουν την πλέον σημαντική απόφαση.
Τα σενάρια για το τι θα πράξει η ΕΚΤ είναι πολλά, ωστόσο υπάρχει και μια εξέλιξη: η λήξη του προγράμματος σήμερα τα μεσάνυχτα, παράμετρος που θα καθορίσει την στάση του Μάριο Ντράγκι. Ο τελευταίος έχει τονίσει επανειλλημμένα ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει την χρηματοδότηση, μόνο όσο η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα ή υπάρχουν έστω και ψήγματα επικείμενης συμφωνίας…
Δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι οι ώρες είναι λίγες αλλά ικανές, εφόσον υπάρξει διάθεση μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών, να φέρουν ακόμη και συμφωνία. Σημειωτέον ότι υπάρχει και η άποψη ότι ο κος Ντράγκι θα αποφύγει να σπάσει το σχοινί με δεδομένο ότι ακόμα και η μη πληρωμή του ΔΝΤ δεν συνιστά άμεσα «default» το οποίο πάντως θα επέλθει αν δεν αλλάξει κάτι στις 20 Ιουλίου, οπότε πρέπει να αποπληρωθούν ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ίδια η κεντρική τράπεζα.
Οσο, πάντως, το ευρωπαϊκό αλλά και το εγχώριο κυβερνητικό παρασκήνιο εξελίσσονται είτε με αρνητικό, είτε με θετικό πρόσημο, οι τράπεζες στερεύουν κυριολεκτικά απο ρευστότητα.
Το κεφαλαιακό μαξιλάρι του ELA την Κυριακή το πρωί δεν ξεπερνούσε το 1 δισ. ευρώ. Ποσό σχεδόν αμελητέο αν λάβει κανείς υπόψην του την ταχύτητα με την οποία άδειαζαν προ capital controls τα ATMs. Ωστόσο, το σύστημα απο την Παρασκευή που πιστώθηκαν οι συντάξεις και οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων απέκτησε ένα επιπλέον μαξιλάρι ρευστότητας, το οποίο δίνει μετά και την επιβολή του δελτίου των 60 ευρώ, οξυγόνο για λίγες ημέρες.
Κλειστές για πόσο;
Με βάση την διαθέσιμη ρευστότητα και σε συνδυασμό με το σενάριο της μη παροχής νέας ρευστότητας απο την Ευρωπαικη Κεντρική Τράπεζα τότε είναι, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, ιδιαίτερα δύσκολο, σχεδόν αδύνατο να ανοίξουν οι τράπεζες την επόμενη Τρίτη, παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου. “Δεν βγαίνει ο λογαριασμός. Η ρευστότητα είναι πολύ μικρή εξού και το ημερήσιο όριο ανάληψης προσδιορίστηκε στα 60 ευρώ”, αναφέρει στο Εuro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος Τράπεζας και προσθέτει: “Εάν η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα τηρήσει τους κανόνες τότε είτε θα σταματήσει το άνοιγμα του ELA είτε θα αυξήσει το haircut στα ενέχυρα. Πρόκειται είτε για ξαφνικό θάνατο είτε για ζωή μερικών ημερών…”.
Το επόμενο στάδιο θα κριθεί σύμφωνα με την ίδια πηγή από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Αν είναι ναι, τότε θα χρειασθεί να επιτευχθεί ταχύτατα συμφωνία με τους εταίρους.
“Μέχρι όμως να γίνει αυτό ίσως λοιπόν οι τράπεζες να παραμείνουν κλειστές”, τονίζει. Βέβαια, όσο θα υπάρχουν εκ νέου συνομιλίες η Ευρωπαικη Κεντρική Τράπεζα προφανώς θα επανέλθει προκειμένου να στηρίξει αλλά με μέτρο…
Αντίθετα, αν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι αρνητικό τότε η χώρα εισέρχεται σε άγνωστα νερά και σύμφωνα με τον συνομιλητή μας θα είναι αδύνατον να ανοίξουν οι τράπεζες. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να έχει επέλθει ισχυρή προοπτική συμφωνίας με τους δανειστές. Αν δεν υπάρξει θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ολέθριες καταστάσεις για τις τράπεζες γιατί «κάποια στιγμή η ρευστότητα θα τελειώσει και εφόσον υπάρξει χρεοκοπία θα ακολουθήσει η εκκαθάριση ή η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».
Παρά τα ακραία σενάρια που υπάρχουν ως μελλοντικές προβολές ανάλογα την πορεία της σχέσης με τους εταίρους και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, οι τραπεζίτες αναφέρουν ότι το χάσμα μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών δεν ειναι αγεφύρωτο, αντίθετα οι διάφορες των δυο προτάσεων είναι ελάχιστες. Άρα υπάρχει έδαφος για σύγκλιση ακόμη και εως σήμερα τα μεσάνυχτα.
Το μόνο όμως δυσάρεστο για την οικονομία και τους πολίτες αλλά και για το τραπεζικό σύστημα είναι η επιβολή των capital controls και η παραμονή τους για άγνωστο προς το παρόν, αλλά σημαντικό χρονικό διάστημα…
euro2day.gr