Η στρατηγική Σαμαρά με φόντο τις κάλπες της Κυριακής. Ανεβάζουν τους τόνους Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ. Τα διλήμματα προς τους πολίτες και η Επιτροπή για το «ναι».
Έχοντας στην κορυφή της επιχειρηματολογίας τους τις κλειστές τράπεζες και τις ουρές σε ΑΤΜ και πρατήρια βενζίνης, τα κόμματα της αντιπολίτευσης κλιμακώνουν την επίθεσή τους στην κυβέρνηση, ενόψει της λαϊκής ετυμηγορίας της Κυριακής.
Νέα Δημοκρατία, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ βρίσκονται σε διαρκή συνεννόηση με στόχο την ενημέρωση των πολιτών και την διασφάλιση όπως λένε, της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας. Στο πέρασμα των ημερών και όσο πλησιάζει η κρίσιμη στιγμή του δημοψηφίσματος, οι τόνοι θα ανεβαίνουν ολοένα και περισσότερο, με τα τρία κόμματα να θέτουν ως στοίχημα την επιτυχία της αποψινής συγκέντρωσης στο Σύνταγμα «υπέρ της Ευρώπης».
Πολλά ποντάρουν και στην Επιτροπή για το «ναι», η οποία θα ηγηθεί της εκστρατείας για τη θετική ψήφο σε πέντε μέρες και η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα τη στελεχώνουν γνωστά πρόσωπα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις Επιστήμες, τον Αθλητισμό και τις Τέχνες, όχι πάντως ενεργά πολιτικά στελέχη από τα τρία κόμματα.
Ο Αντώνης Σαμαράς, κατά την χθεσινή ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, χαρακτήρισε παρωδία, πραξικόπημα και έγκλημα εκ προμελέτης το δημοψήφισμα, ενώ προσπάθησε να περιγράψει την κατάσταση στη χώρα την ερχόμενη Δευτέρα σε δύο εκδοχές, ανάλογα με το αποτέλεσμα.
Η στρατηγική του προέδρου της ΝΔ μέχρι την Κυριακή θα κινηθεί σε τέσσερις άξονες:
-Στο δίλημμα του δημοψηφίσματος το οποίο, κατά την αξιωματική αντιπολίτευση, προσδιορίζεται αποκλειστικά και μόνο στη φράση «ευρώ ή δραχμή».
-Στην ταύτιση των δύο κυβερνητικών εταίρων Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου με τον γ.γ. της Χρυσής Αυγής Νίκο Μιχαλολιάκο, ο οποίος είναι ο μόνος από τους άλλους αρχηγούς κομμάτων που στηρίζει την κυβερνητική πρόταση.
-Στην δραματική περιγραφή μιας πιθανής αρνητικής απόφασης των πολιτών, συμπεριλαμβάνοντας την αδυναμία πληρωμής μισθών και συντάξεων και χωρίς να αποκλείει ακόμα και το κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων.
-Στις προσωπικές επαφές του με εκπροσώπους επαγγελματικών και παραγωγικών φορέων, καθώς και στην εξόρμηση του συνόλου των γαλάζιων στελεχών σε όλη τη χώρα, σε συνεργασία με τους περιφερειάρχες και τους δημάρχους.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στην περίπτωση που τελικά επικρατήσει το «ναι» την Κυριακή, λέγοντας ότι θα πάει η Ελλάδα να διαπραγματευθεί για μια άλλη συμφωνία, αν και με τραυματισμένη τη σχέση της με την Ε.Ε., αλλά χωρίς να έχει βγει από το ευρώ. Παράλληλα, έκανε λόγο και για συστράτευση με τα υπόλοιπα φιλοευρωπαϊκά κόμματα, τα οποία έφερε πιο κοντά «η θλιβερή πραγματικότητα», μολονότι τόσο το Ποτάμι όσο και το ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να κρατήσουν σαφείς διαχωριστικές γραμμές.
Αρχηγός παρέας
Στιγμή – ορόσημο θεωρεί ο Σταύρος Θεοδωράκης τα σημερινά μεσάνυχτα, οπότε και η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα στήριξης και «μένει ακάλυπτη». Μιλώντας χθες το βράδυ στην εκπομπή «Ενικός», ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέφερε πως «το δημοψήφισμα είναι ένας επικίνδυνος δρόμος για τη χώρα», εκτιμώντας πως «η απόφαση για το δημοψήφισμα δεν είναι μια αντρίκεια πολιτική απόφαση».
Σε υψηλούς τόνους, μίλησε για «απερίσκεπτη κατάσταση, γιατί ο κ. Τσίπρας θεώρησε πως είναι ο αρχηγός μιας καινούργιας παρέας και όχι ο Πρωθυπουργός του ελληνικού λαού».
Στο Ποτάμι παρατηρείται έντονη κινητικότητα σε όλη τη χώρα και, όπως λένε τα στελέχη του, «θα κάνουμε τα πάντα, ακόμα και με το διάβολο θα συμμαχήσουμε, ώστε η χώρα να μην βγει από την ευρωζώνη».
Από την πλευρά της, η Φώφη Γεννηματά κλιμάκωσε επίσης τις επιθέσεις της κατά του πρωθυπουργού, τον οποίο κατηγόρησε χθες πως «επέλεξε το δρόμο της απομόνωσης και των αδιεξόδων. Ισχυρίζεται δε υποκριτικά ότι θα συνεχίσει το διάλογο και τη διαπραγμάτευση με αυτούς που σήμερα καταγγέλλει και υβρίζει ως εκβιαστές».
Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι οι πρώτες συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής, όπως αποτυπώνονται με την κοσμοσυρροή έξω από τα τραπεζικά καταστήματα, καταδεικνύουν πως η χώρα οδηγείται σε χαοτικές και σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, κατάσταση που την Κυριακή πρέπει να σταματήσει.
Ακόμα και σήμερα, λένε, ο πρωθυπουργός οφείλει να επιστρέψει στη διαπραγμάτευση και να βρεθεί άμεσα μια λύση – συμφωνία.
euro2day.g