Ειδήσεις

Διασύνδεση του τουρισμού με την πολιτική και την επικοινωνία – Επιστημονική Διημερίδα

Συνέντευξη τύπου στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου με θέμα:
«Γ’ Επιστημονική Διημερίδα: Τουρισμός, Πολιτική και Επικοινωνία» παραχώρησαν χτες οι διοργανωτές, προεξάρχουσας της προέδρου της οργανωτικής επιτροπής, κ. Αναστασίας Δουλκέρη (Καθηγήτρια Επικοινωνίας του ΑΠΘ). Στο πάνελ ήταν ακόμη, η κ. Μαριάννα Ψύλλα, πρόεδρος του Τμήματος Επικοινωνίας και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, η κ. Ευγενία Πετρίδου, πρόεδρος στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ, η κ. Στέλλα Κωστοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ και ο κ. Στέφανος Καραγιάννης, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου.
Οπως δήλωσε η κ. Δουλκέρη, η προσπάθεια έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό με στόχο να συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και η επιστημονική κοινότητα στην συζήτηση για τον τουρισμό: «Το 2014, καλέσαμε και την τοπική κοινωνία για να ακούσουμε όλα τα προβλήματα του κάθε τόπου. Δώσαμε έμφαση στον Πολιτισμό διότι θεωρήσαμε ότι είναι αλληλένδετοι τομείς. Παράλληλα, δεν νοείται τουρισμός χωρίς την πολιτική διάσταση που του αναλογεί. Το 2015, η προσπάθεια συνεχίστηκε καθώς είχε πολύ μεγάλη απήχηση. Στόχος μας, είναι η διεύρυνση του τομέα του τουρισμού με την επιστημονική του διάσταση». Είπε ακόμη ότι στον τομέα αυτόν περιλαμβάνονται η εκπαίδευση και τα κοινωνικά ζητήματα που ανακύπτουν, όπως το μεταναστευτικό και η επικοινωνία.
Η κ. Πετρίδου, δήλωσε πως «είναι σημαντικό το γεγονός πως θα έρθουν επιστήμονες να ανταλλάξουν απόψεις σε αυτή την διημερίδα, να κάνουν προτάσεις και να παράξουν επιστημονικό έργο. Θα συζητηθούν πολλά ζητήματα που έχουν σχέση με τον τουρισμό. Παράλληλα, μας ενδιαφέρει η ανάπτυξη των μικρών νησιών αλλά θα δώσουμε έμφαση και στην ‘δημιουργική οικονομία’ μέσα από δράσεις που πρέπει να αναπτυχθούν».
Με την σειρά της η κ. Ψύλλα, υπογράμμισε: «Πρέπει να επισημάνουμε την πολιτική διάσταση της διημερίδας αυτής. Ο τουρισμός σε σχέση με το πολιτικό πεδίο έχουν διασύνδεση».
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η τοποθέτηση της κ. Κωστοπούλου, η οποία μίλησε για τις προοπτικές που έχει ο τουρισμός: «Ο τουρισμός είναι ένα πολυσύνθετο φαινόμενο. Απασχολεί πολλούς κλάδους που συνδέονται μεταξύ τους αλλά εξαρτάται και από πολλούς παράγοντες διότι διατρέχει κινδύνους. Θεωρώ ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας μηχανισμός που να αντιμετωπίζει τέτοιους κινδύνους».
Όπως ειπώθηκε, η Κίνα αποτελεί μια τεράστια ανεκμετάλλευτη αγορά στην οποία η Ελλάδα δεν έχει ακόμη απευθυνθεί επαρκώς, σε ηλικίες 30-45 ετών, που ενδιαφέρονται να ταξιδέψουν, την ώρα που οι τουρίστες στην Ευρώπη έχουν άλλα στάνταρ και ενδιαφέροντα.
Αυτό που υπογραμμίστηκε είναι ότι απαιτείται να συνεργαστεί η Πολιτεία, η Τουριστική Βιομηχανία και η Επιστημονική Κοινότητα ώστε να αξιοποιηθεί το ανθρώπινο δυναμικό που έχει σπουδές αλλά παραμένει ανεκμετάλλευτο σε αυτό τον τομέα.
Ο κ. Καραγιάννης τόνισε: «Ο τουρισμός απέδειξε ότι έχει ανθεκτικότητα, παρά την οικονομική κρίση. Αυτό σημαίνει πολλά. Αποτελεί την βαριά βιομηχανία της χώρας, με υψηλό ποσοστό στο ΑΕΠ, απασχολεί χιλιάδες ΜΜΕ παροχής φιλοξενίας και συναφών επαγγελμάτων. Αυτό δείχνει ότι δίνει ευκαιρίες απασχόλησης και συμβάλλει στην μείωση της ανεργίας».
Στην διημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στην Ρόδο στις 20 Οκτωβρίου 2016 και θα συνεχιστεί στις 21 Οκτωβρίου στην Κω, αναμένεται να παρουσιαστούν και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία, ενώ τα συμπεράσματα θα αποτελέσουν σημαντικό εργαλείο προς έρευνα και αιτιολόγηση.
Συνδιοργανωτές είναι η Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, η αντίστοιχη Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου