Ειδήσεις

Γ. Χατζημάρκος στον Γ. Δραγασάκη: «Να σταματήσει η καταλήστευση της δημόσιας περιουσίας των Δωδεκανησίων»

Το μείζον,  ιστορικών διαστάσεων, ηθικό, νομικό και οικονομικό θέμα, έθεσε ο Περιφερειάρχης στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, ζητώντας να αποκατασταθεί η κατάφωρη αδικία σε βάρος των Δωδεκανησίων

Την ανάγκη να σταματήσει η καταλήστευση της δημόσιας περιουσίας των Δωδεκανήσων, η οποία συνετελέσθη το 2011 με την κατάργηση της ΚΕΔ και την μεταφορά του χαρτοφυλακίου της στην ΕΤΑΔ και να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη,  ζήτησε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη, στην διάρκεια  σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα   στη Λέρο.

Ο κ. Χατζημάρκος βρίσκεται από το απόγευμα της Πέμπτης στη Λέρο, όπου σήμερα το πρωί υποδέχθηκε τον κ. Δραγασάκη, τον οποίο συνοδεύει ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Νεκτάριος Σαντορινιός.

Σε άτυπη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Λέρου με την συμμετοχή εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και φορέων του νησιού, ο Περιφερειάρχης παρουσίασε τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης την πλήρη εικόνα των  συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί στα νησιά της Δωδεκανήσου και συνολικά του Νοτίου Αιγαίου, καθώς ο κ. Δραγασάκης είναι εκείνος που ανέλαβε την πολιτική πρωτοβουλία για την θέσπιση πολιτικών που θα άρουν τις ανισότητες που συνεπάγεται η νησιωτικότητα.

Προτάσσοντας το θέμα της δημόσιας περιουσίας των Δωδεκανησίων και περιγράφοντας πώς κατέληξε στην διαχείριση του Υπουργείου Οικονομικών, χωρίς οι πραγματικοί οι ιδιοκτήτες της να έχουν τον παραμικρό λόγο σε αυτήν, ο κ. Χατζημάρκος  έκανε λόγο για ένα θέμα ιστορικών διαστάσεων, όχι μόνο τεράστιας οικονομικής σημασίας, αλλά και δημοκρατίας και δικαιοσύνης.

Αφού επισήμανε ότι το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του ελληνικού δημοσίου προέρχεται από τα Δωδεκάνησα – περίπου 60.000 ακίνητα – και ειδικότερα από τα νησιά Ρόδος, Κως και Λέρος όπου υπήρχε Κτηματολόγιο, ο κ. Χατζημάρκος τόνισε:

«Η Ελλάδα του 1948, με την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου,  σεβάστηκε την περιουσία των νησιωτών . Η περιουσία αυτή είχε ένα ειδικό καθεστώς διαχείρισης που σεβόταν τις τοπικές κοινωνίες, μια στάση ιστορικά, πολιτικά, ηθικά και νομικά ορθή. Με τα χρόνια, το αδηφάγο κράτος των Αθηνών ξεκίνησε να παίρνει αυτήν την περιουσία. Σήμερα η κατάσταση αυτή βρίσκεται εκτός ελέγχου.  Η μεγάλη ληστεία της περιουσίας των Δωδεκανησίων έγινε το 2011, με το κλείσιμο της ΚΕΔ  και τη μεταφορά της δημόσιας περιουσίας στην ΕΤΑΔ.  Ουσιαστικά,  η περιουσία των Δωδεκανησίων καταληστεύτηκε.  Είναι ένα θέμα ιστορικών διαστάσεων, μεγάλης οικονομικής σημασίας, ένα θέμα δημοκρατίας και δικαιοσύνης. Επιτέλους, το Υπουργείο Οικονομικών δεν μπορεί να αντιμετωπίζει τη Δωδεκάνησο ως το πίσω μέρος της αυλής του σπιτιού του. Δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει όσον αφορά την περιουσία που κατέσχεσαν οι κατακτητές σε αυτόν τον τόπο. Δεν μπορεί να την ιδιωτικοποιεί σήμερα, αδιαφορώντας πλήρως για τις κοινωνίες που προσέφεραν αυτήν την περιουσία»

Το ζήτημα της δημόσιας περιουσίας, ο κ. Χατζημάρκος το έθεσε  ως απολύτως χαρακτηριστικό της συγκεντρωτικής αντίληψης και νοοτροπίας που παραμένει θεμέλιο της άσκησης πολιτικής στη χώρα,  αλλά και ως κορυφαίο παράδειγμα ανισότητας και κατάφωρης αδικίας σε βάρος των νησιών.

Την εικόνα των ανισοτήτων που ο Περιφερειάρχης παρουσίασε στον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, συμπλήρωσαν η υποχρηματοδότηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η υποστελέχωση των υπηρεσιών της αλλά και των λοιπών υπηρεσιών στα νησιά, οι συνεχείς φοροεπιδρομές και βεβαίως το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα, προβλήματα που υπαγορεύουν την θέσπιση ειδικών νησιωτικών πολιτικών, που μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν.

«Η νησιωτική Ελλάδα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, έχει απόλυτη  ανάγκη ένα διαφορετικό πλαίσιο λειτουργίας και αντιμετώπισης όλων των ζητημάτων της . Όσο αυτό το πλαίσιο δεν διαμορφώνεται, οι όποιες θετικές παρεμβάσεις είναι αποσπασματικές  και στηρίζονται στην πολιτική ισορροπία της χρονικής συγκυρίας» επισήμανε ο κ. Χατζημάρκος και πρόσθεσε:  «Τώρα που το ειδικό φορολογικό καθεστώς των νησιών του Νοτίου Αιγαίου δεν υφίσταται, έπαψε να υφίσταται και το άλλοθι που έδινε, ως πολιτική στήριξης των νησιών. Τώρα είναι επιβεβλημένη η ισονομία, που σημαίνει ίσες ευκαιρίες και ισότιμη πρόσβαση των νησιωτών σε αγαθά και υπηρεσίες που απολαμβάνουν οι πολίτες της ηπειρωτικής Ελλάδας».

Ο κ. Χατζημάρκος, από τη Λέρο θα μεταβεί στην Πάτμο, όπου, παρόντος του κ. Δραγασάκη,  θα γίνουν τα εγκαίνια της μονάδας αφαλάτωσης του νησιού.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου